АКО АМЕРИКА истовремено зарате са Русијом и Кином – могу и престати да постоје

AKO AMERIKA istovremeno zarate sa Rusijom i Kinom – mogu i prestati da postoje

31 avgusta 2021

NA Zapadu se množe razmišljanja i strahovanja da se Sjedinjenim Državama ne piše dobro ako uđu u rat sa Rusijom i Kinom.Pogotovo: u rat protiv obe istovremeno.

Aron Mičel, američki ekspert za spoljnu politiku koji je bio i na funkcijipomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, ocenio je da bi takav sudar od njegove zemlje iziskivao „maksimalno naprezanje cele nacije i ogromne finansije“.

On svoje takođe upozorava da Amerika odavno nije ratovala sa armijama poput ruske i kineske, iza kojih će – ako budu nastupale zajedno – biti resursi bezmalo polovine Evroazije.

„Avantura ratovanja protiv Rusije i Kine istrošila bi vojnu snagu SAD i učinila neizbežnim kolosalne žrtve na strani američkog naroda. Da sve bude još gore, i sama budućnost SAD bi došla u pitanje i našla se u opasnosti“ – opominje Mičel.

On je potpuno ubeđen da su ujedinjene Rusija i Kina u stanju da Ameriku liše svetske hegemonije.

Mičel otvoreno upozorava: „Danas je jedan od ključnih zadataka naše diplomatije — da ne dopusti realizaciju takvog scenarija. Teško da ćemo uspeti da istovremeno obuzdavamo i Rusiju i Kinu. Mislim da to i ne vredi pokušavati. Mnogo bolje bi bilo borbu sa tim državama vremenski odvojiti, pa se nositi sa svakom pojedinačno“.

Mičel prilično otvoreno savetuje Vašingtonu da Moskvu plaši „sve većom ekonomskom i političkom zavisnošću Rusije od Kine“.

Ovome dodaje: „Rusiju treba sve više činiti proevropskom a ne proazijskom zemljom. Ovo je važno i zato što će, po prognozama, ekonomija Kine do 2030-te biti 1,5–2 puta veća od američke, a Oružane snage Kine biće jače od američkih“.

Mičel ukazuje da Rusija „ima probleme u ekonomiji i demografiji“, ali i opominje da je uopšte ne treba potcenjivati jer ima ogromnu teritoriju, prilično veliko stanovništvo i jedan od najmoćnijih nuklearnih arsenala u svetu.

Njegov zaključak je: „Rusija i Kina svojim postojanjem vezuju SAD ruke u svetskoj areni, a taj problem se ne može rešiti povećavanjem vojnih rashoda. Jedan od izlaza je – privući Rusiju na svoju stranu. Drugi je: rešiti sporove sa Pekingom i tako doći u priliku za pojačavanje pritiska na Moskvu. Međutim, Kina se više ne može držati na uzdi, a Rusiju teško da ćemo premamiti na svoju stranu. Bojim se da je vreme upušteno“.

KOMENTARI6 komentara

 1. spira says:

  Da li sa Rusima ili Kinom ona će prestati da postoji. Amerika počela da se raspada još 1999.g na proleće

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Kauboji smrdonogi, vase je samo da propadnete, da bog da vas zive izjeli nigeri.

 3. Rista says:

  Nikada Amerika neće ratovati samonicijativno jedan tako glupav rat kao što bi bio rat protiv Kine i Rusije u jednom dahu, osim ako je Kina i Rusija ne prisile, što je gotovo neverovatno. Bar za sada. Brzo bi ostala baz daha. Nikada Rusija i Kina neće ratovati kao savez protiv Amerike. Kina nije bila ničiji saveznik nikada, osim kad je poražena ili pred porazom kao od Mongola. Ni tada nije ratovala za Mongole, nego je Mongole plaćala i snabdevala svim potrebama da vrši pokolj ruskih plemena. Nije ona imala poseban cilj da se uništavaju ruska plemena, ali pomoć Mongolima je baš to izazavala. Danas pogotovo neće ući u savez ni sa kim. Molem lepo. Ne mora. A američka politika je već dugo na istim osnovama a najglavnija osnova je "jedan po jedan neprijatelj"! To nije ništa novo niti je ovaj gore rekao nešto mudro. To se zna. Najteži scenario za Ameriku i verovatno tragičan, bio bi čvrst savez Rusije i Kine, ali sudeći po Kineskim opredeljenjima, od toga neće biti ništa. Mene ne čudi što Kina taktički izbegava savez sa Rusijom, jer ona je više vezana za Ameriku nego za Rusiju, ali me čudi onaj Lukašenko i njegovo slepo odbijanje da stupi u Rusku federaciju. To mi nikako nije jasno.

 4. persida says:

  Ako Lukasenko udje u savez sa Rusijom, on prestaje da postoji, utopice se u Putina. A Luki voli da vlada. Sve sujeta do sujete, a mi to analiziramo i dajemo im nepostojeci znacaj.

 5. Gagi says:

  Nikada Kina i Amerika nece ratovati, najpre zbog dugova Kini. Kina danas ne bi bila ovo sto jeste da Americke kompanije nisu preselili svoju proizvodnju kod njih, delimicno se zbog toga oseca kriza u Americi. Da se to nije desilo, opet bi Kinezi ubijali vrapce i bili gladni. Znaju to Kinezi da cene, osim toga, ko garantuje da sve ovo sto Kinezi grade po svetu nije posao Americkih kompanija, oni su samo dobri izvodjaci radova.To su pokazali i dokazali davno, jos kada su napravili prugu u Americi. Puno su Kinezi zasluzni za razvoj Amerike, ovi im sada to vracaju na neki nacin a mislim da je njihova saradnja neraskidiva. Kakav crni rat izmedju njih kada Kinezi sacinjavaju Ameriku, ta drzava je i njihova.

 6. Karital says:

  Sa Kinom će ratovati talibani i Ujguri.Silno naoružanje, strojnice,jurišne puške,vozila,helikopteri, naočale za noćno ratovanje...sve je to namjerno ostavljeno za novi rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *