АКО АМЕРИКА ИЗАЂЕ ИЗ НАТО ПАКТА, почиње рат на Балкану

AKO AMERIKA IZAĐE IZ NATO PAKTA, počinje rat na Balkanu

15 oktobra 2019

Nakon eventualne odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da napuste NATO, uslijedili bi oružani sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana koja je članica NATO-a, a koje bi započele „proruske snage nasilnim preuzimanjem vlasti i kidnapovanjem premijera“.

To se, između ostalog, navodi u analizi „Evropska bezbjednost u krizi“, koju su radili ekspertska grupa „Korber polisi gejms“ i Međunarodni institut za strategijske studije, čiji scenario gotovo da neodoljivo podsjeća na aferu „državni udar“, zbog koje su lideri Demokratskog fronta, dva ruska oficira, kao i devet državljana Srbije osuđeni na zatvorske kazne zbog „pokušaja terorizma i stvaranja kriminalne organizacije“.„Konflikt izbija u članici NATO-a na Zapadnom Balkanu. Naoružana grupa pomognuta proruskim opozicionim partijama okupira parlament i zahtijeva napuštanje NATO-a i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi, a premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva Evropsku uniju (EU) i NATO da intervenišu. Nekoliko desetina oficira ruske obavještajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da bi podržali proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi“, navodi se u analizi, uz predviđanje da bi tenzije u Evropi počele nekoliko mjeseci nakon reizbora Donalda Trampa za predsjednika SAD.

Kako se navodi, Tramp bi u februaru 2021. godine izjavio da je NATO zastario i najavio povlačenje Sjedinjenih Država, koje formalno stupa na snagu godinu kasnije. Američko Ministarstvo odbrane i vrhovni komandant za Evropu potvrdili bi da će biti povučene američke vojne snage, uključujući i odbrambeni sistem za zaštitu od napada nuklearnim projektilima.

„Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi tu mogućnost kako bi uspostavio sistem ’jednake i nedjeljive sigurnosti na kontinentu‘ i predlaže novi evropski sigurnosni ugovor“, navodi se.

Pojašnjava se i da bi američke vojne snage nakon novembra 2021. godine u Evropi bile prisutne samo u vojnim bazama koje su važne za američku odbranu, kao što je baza „Ramštajn“ u Njemačkoj. Evropske članice NATO-a, kako se navodi, nakon toga najavljuju samit u Brižu, na kome bi razmotrile mogućnost stvaranja evropske sigurnosti i odbrane.

U grupi „Korber polici gejms“ tvrde da su analizu radili eksperti SAD, Francuske, Njemačke, Poljske i Velike Britanije. Navodi se i da su analizom htjeli da pokrenu debatu o obavezi Evropljana da pokažu veću odgovornost po pitanju sopstvene bezbjednosti. Analiza je urađena u saradnji sa Međunarodnim institutom za strategijske studije tokom jula.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miroslav says:

  Kada Ameri napuste Bondstil, a to ce se sigurno desiti u narednih nekoliko godina, tamo ce biti farma svinja, nasa, a kada izadju iz NATO-a Evropska unija ce se raspasti munjevito.

 2. teoretičar says:

  Eto ti brate mili. Taman ja "nežno izjavio" da su naši rodoljubi postali najveći sanjari a sada me ovi "eksperti" pobili. Pa naši rodoljubi su za njih realnost, mada suvoparna. Ovo gore je san i nema veze sa maštom. Možda se Ameri i povuku iz NATOa, ali to sigurno neće ostaviti Rusiji prostor da interveniše u Crnoj Gori, niti bi Rusija to uradila. Samo ako uzmu previše votke. Ono, moram da priznam. To su teoretičari a ne ja. Spram njih sam ja samo pragmatični demokritični realista sa transparentnost. Kad sam bio mali, mi smo znali da kažemo "Ma ne bacaj buve, bre..." E, jedva čekam da vidim komentare, mada već pola znam sigurno šta će pisati. Pobedila Rusija i isterala Ameriku iz Sirije i Evrope.

 3. Nićifor says:

  Koje nebuloze. Rekoh ja da je Sputnjik samo ispomoć režimskim medijima. Samo lud čovek može poverovati u izmišljotinu nazvanu "državni udar" najavljenu dan pre izbora u Informeru, nakon čega je Informer (izdanje za Crnu Goru) prestao izlaziti. Samo je Dragan J. Vučićević obelodanio ime jednog Rusa (Šišmakova), za niko nije ni čuo, i osobe iz Srbije, među kojima se naročito ističe bolesna baba Branka Milić, koja se i sada nalazi u ambasadi Srbije u Podgorici, jer ne želi nevina trunuti u Spužu. Za svedoka su se dobro pobrinuli, poturajući čoveka osuđenog u Hrvatskoj za ubistvo na 12 godina zatvora, koji je, prema snimku iz kafane na kome onima koji sede s njim za stolom govori da je ucenjen, što kao dokaz koji su predložili optuženi lideri Demokratskog fronta ruglo od suda nije htelo prihvatiti. U članku se na jednom mestu navodi pokušaj "državnog udara" a na drugom da su navedene osobe osuđene za "pokušaj terorizma i stvaranja kriminalne organizacije". Rusima je stalo do Crne Gore koliko do lanjskog snega. Avanturizam kriminalne vlasti u Crnoj Gori, počev od priznanja nezavisnosti Kosova do ulaska u NATO, suprotno volji naroda, obiće se samoj državi o glavu. Eno im Kurti već traži promenu granice, nezadovoljan sa onih sedam kilometara teritorije Crne Gore koje im je crnogorski režim velikodušno poklonio. Čini mi se da je daleko veća mogućnost da se Milo Đukanović, sa bližim saradnicima, nađe iza rešetaka zbog kriminala nego da bilo ko iz Rusije pokuša izvođenje izmišljenog scenarija navedenog u analizi ekspertske grupe i instituta.

 4. Za Srbiju says:

  "Atentat na MIla Đukanovića" koriste za vojno-bezbednosnu analizu na Balkanu. Čoveku stane mozak od njihovih budalaština i afera kao što je ovaj "atentat", slučaj Skripalj i sl. Zaista misle da na svetu žive samo čisti idioti. Na žalost, sila je u rukama retardiranih klovnova i moralnih nakaza.

 5. Slobodanka says:

  Boje se da će izgubiti sve ono što su preoteli lažima i podvalama. Pominju morske luke, znači mogu da misle na Bugarsku, Grčku, Albaniju,ili Crnu Goru. Čak i na Rumuniju mada ona zahvata manji deo geografskog Balkana. ... Ovo su pisali EUropljani, a zapadnim Evropljanima je oduvek želja da samo oni zagospodare celim Balkanom i na tome su kroz istoriju mnogo puta radili. Savremeni američki jastrebovi samo ponavljaju kao klepetalo ono na čemu su duugo vremena radili njihovi evropski rodjaci. Za početak neka se dese promene i u Bugarskoj i u Crnoj Gori, nama je to dovoljno.

 6. A akoM says:

  Ako USA prestane trošiti pare igrajući desetljećima svjetskog policajca,i povuče se u svoju hemisferu,ostatak svijeta će malo po malo ući u kaos i ratove,i mnogi će grabiti što se ugrabiti da,pogotovo veliki i jaki!Pogotovo ako USA to sve i"proćaćka"prije nego se povuče!Pa onda(USA)nastavi gledati iz svoje zaštićene hemisfere kako se drugi glođu i krvare i iscrpljuju!A USA u relativnom miru dalje podpaljuje ostale,a sama napreduje i jača i čeka svojih pet minuta!Neki neznaju što Tramp radi!Eto,to radi!Tramp je pametniji od svojih glupih jastreba bar osam(8) puta!

 7. Nićifor says:

  Napisah u prethodnom komentaru da je Sputnjik ispomoć režimskim medijima. Da bih se uverio u to prelistah te blatoide i gle čuda ovaj članak dans objavljuje Informer. Intuicija me nikad nije prevarila, jer dok pročitam naslov znam iz kojih izvora potiče. Opet režimski Informer, isto kao kod izmišljenog državnog udara u Crnoj Gori, uvlači Rusiju u nešto što nema nikakve veze sa istinom, dajući samo doprinos propagandi koje plasiraju NVO o malignom uticaju Rusije na Srbiju. Balkan im je samo igovor, jer je ceo Balkan pod u NATO, osim BiH, zahvaljujući protivljenju Milorada Dodika, jer bar Srbi u Republici Srpskoj ne zaboravljaju šta su doživeli u nedavnoj prošlosti. Dakle ispiranju mozga narodu ne prestaje. Juče su svi režimski mediji preneli istovetanu izmišljotinu o proročanstvu Tarabića, koje svakog ko ne misli svojom glavom treba da ubedi da je protivustavno delovanje vlasti u Srbiji jasnovidac Mitar Tarabić davno predvideo, te da tu sudbinu prihvati kao neminovnost od Boga datu. Knjigu KREMANSKO PROROČANSTVO ja imam, ali se ne sećam da sam u njoj pročitao takvu izmišljotinu. Takvu podvalu preneli su neki nezavisni portali, kojih na sreću još ima u Srbiji.

 8. teoretičar says:

  A Lazanski bijo glavni dasa u Sputnjiku do pre par dana. Haha...koje vucibatine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *