АКО БиХ УЂЕ У НАТО, Бошњаке чека ШОК! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

AKO BiH UĐE U NATO, Bošnjake čeka ŠOK! EVO O ČEMU SE RADI

27 avgusta 2019

Predsednik HSS BiH i član Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić kaže da bošnjački politički predstavnici ne žele članstvo zemlje u NATO.

Prema njegovim rečima, to pitanje se koristi samo da bi se sprečio politički dogovor u BiH. Takođe tvrdi da sve bošnjačke NATO priče nemaju “nikakvog dodira sa stvarnošću”.“Što se tiče njihovog odnosa prema NATO, ne znam šta oni misle, da bi njih NATO branio od Hrvatske ili možda Belgije koju u poslednje vreme napadaju? Da li su Bošnjaci svesni da će ulaskom BiH u NATO pre ili kasnije doći u poziciju da neki avion ili helikopter BiH mora na neku grupu muslimana ispaliti Tomohavk rakete. To je ono što NATO danas radi. Dakle, ta njihova priča je samo razlog zbog čega se nešto ne dogovara”, izjavio je Karamatić za Radio-televiziju Herceg Bosne.

On je rekao da hrvatski predstavnici u BiH žele da prate svoju maticu Hrvatsku, koja je članica EU i NATO, ali da istovremeno razumeju stav Srba koji žele da to pitanje usklađuju sa politikom Srbije. Karamatić smatra da je pitanje slanja takozvanog godišnjeg nacionalnog plana ANP u NATO nepotrebno nametnuto kao pitanje svih pitanja u Predsedništvu BiH i da to “nema nikakve veze sa NATO”, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Hoće li se konačno formirati bar jedna poluga vlasti?

Inače, na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, u Sarajevu bi danas trebalo da bude održana sednica tog tročlanog tela sa samo jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu sprovela je bezbednosnu proveru Zorana Tegeltije, a rezultati su prosleđeni Predsedništvu, prenela je Fena.

Gotovo godinu dana od Opštih izbora u BiH, vlast na državnom nivou u toj državi još nije formirana, zbog nesaglasnosti članova Predsedništva i stranaka, koje učestvuju u vlasti na državnom niovu.

Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, koji zastupa Hrvate u tom telu, izjavio je da “nije problem u Tegeltiji, nego u tome da se Milorad Dodik odlučio za nepoštovanje zakona”.Dodik je ranije izjavio da ako Tegeltija ne bude imenovan ni na današnjoj sednici, onda to neće biti, kako je rekao, saga, već farsa.

Tegeltija je član Dodikove SNSD, a prema rečima lidera stranke, bezbednosne provere su pokazale da nema nikakvih smetnji da Tegeltija bude kandidat za predsedavajućeg novog saziva Saveta ministara.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović i njegov hrvatski kolega Komšić uslovljavaju izbor mandatara prihvatanjem Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koji Dodik ne prihvata.

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Otkazana je današnja vanredna sednica Predsedništva BiH o imenovanju Tegeltije za Predsednika Saveta ministara BIH. Ova vanredna sednica je bila zakazana na Dodikov zahtev, ali je i otkazana na Dodikov zahtev zato što Džaferović i Komšić neposredno pre ove sednice, isto kao i dosad, ucenjuju da neće glasati ni za jednog kandidata za Predsednika Saveta ministara dok ne bude poslat NATO-u Godišnji nacionalni plan (ANP). Dodik je povukao zahtev za održavanje sednice i rekao da isti neće više upućivati, a kandidat Zoran Tegeltija u proteklim danima i sedmicama prošao je sve provere, OBA, SIPA i CIK, te i formalno-pravno ispunjava uslove da bude imenovan za mandatara za sastav Saveta ministara BiH u novom mandatu.

 2. Slobodanka says:

  Povodom ranije Dodikove najave da će – ako i posle 5. septembra sve ostane isto - zatražiti od Narodne skupštine RS povlačenje saglasnosti Srpske za prenos na BiH nadležnosti za osnivanje Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog saveta, te Uprave za indirektno oporezivanje, Željko Komšić rekao je danas da nije moguće povući nadležnosti o kojima se nije izjašnjavala samo Narodna skupština RS, nego i Parlament Federacije BiH i Parlamentarna skupština BiH. Upadljivo je i sumnjivo je da Komšić danas zaključuje da treba sačekati 05 septembar, a ne računa na formiranje vlasti BIH. Iz toga se vidi da on (Komšić) uopšte nije zainteresovan za formiranje vlasti nego veoma je zainteresovan za dalje rasprave i svađu i najvažnije je da Komšića privlači mogućnost još dublje krize koja će neminovno obuhvatiti BIH. Hrvatski član predsedništva, a koji je izabran glasovima bošnjačkog naroda i smatra se veoma lojalnim Bošnjacima, ipak radi za lagani i suguran nestanak BIH. Do 05 septembra ima 3 + 3 = 6 radnih dana.

  • Slobodanka says:

   Ili zaključno sa 05 septembrom ima 7 dana.

 3. Ko To Tamo Peva says:

  kad su rusili jugoslaviju bosanski muslimani su otisli u savez sa hrvatskom i tako da su srusili i jugoslaviju i bosnu srbe su zajedno, tukli sa ustasama srbska republikaa ima pravo na samopredelenje da zivi samostalno nikad sa bosnjacima vise nema suzivota

 4. Beli Orao says:

  Dodo ! poslije 5 septembra rasturu te ušljive gnjide komšića i ismetbegovića i njihovu prćije BiH ! Sve nadležnosti prenesi na RS i završi već jednom to natezanje sa idiotima ! ŽIVJELA NAM REPUBLIKA SRBSKA SVI SMO UZ TEBE DODO!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *