Ако Ердоган изгуби биће на губитку многи – од Србије до Кине

Ako Erdogan izgubi biće na gubitku mnogi – od Srbije do Kine

7 maja 2023

Piše: Aleksandar PAVIĆ

PREDSTOJEĆI predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj od 14. maja su, bez preterivanja, od globalne, istorijske važnosti. Ovo bi bile potencijalne posledice Erdoganovog poraza:

– Jasnije tursko svrstavanje uz Ukrajinu, što bi Kijevu omogućilo bolje snabdevanje naoružanjem. To bi, u isto vreme, dodatno ohrabrilo američke neokonzervativce da istraju u svom posredničkom ratu protiv Rusije, što bi dodatno približilo svet opštem sukobu sa nesagledivim posledicama.– Povratak Turske u NATO u punom kapacitetu, što bi konsolidovalo južno krilo ove krizom zahvaćene agresivne alijanse i poboljšalo njenu moć projektovanja sile ne samo ka Rusiji, već i ka Bliskom istoku i centralnoj Aziji, sve do same Kine. Švedska bi odmah mogla da računa na ukidanje turske blokade na njeno članstvo u alijansi. To bi takođe negativno uticalo na dalju tursku kupovinu ruskog oružja. S druge strane, kako najavljuje turska opozicija, Turska bi ponovo nastojala da postane deo programa kupovine američkih F-35 borbenih aviona.

– Mogućnost promene turskih odnosa sa Sirijom, zarad američkih interesa, u pravcu povećanja pritiska na ruske snage u Siriji, uključujući i važne pomorske baze. U isto vreme, mogla bi da se obnovi turska podrška tamošnjim radikalnim islamistima.

– Povećanje tursko-iranskih napetosti, što bi moglo da gurne Iran u još ozbiljniji vojni angažman u Siriji, što bi, opet, izazvalo reakciju Izraela, večito paranoidnog oko konsolidacije severnog roga tzv. šiitskog polumeseca. Naravno, Amerikanci bi gledali da učvrste svoju nelegalnu okupaciju dela sirijske teritorije i nelegalno crpenje nafte iz sirijskih izvora.

– Promena statusa Bosfora, uključujući i mogućnost da, mimo Konvencije iz Montrea, Turska dodatno ograniči prolaz ruskih ratnih brodova koji se, formalno, vraćaju u svoje crnomorske baze, ali i onih koji, po bilo kojoj osnovi, izlaze u Mediteran. Uz to bi se pojavila i mogućnost da, u slučaju eskalacije sukoba, Turska, mimo Konvencije, dozvoli prolaz NATO brodova, što bi uveliko pogoršalo položaj Rusa u Crnom moru. U sadašnjem svetu u kojem politički Zapad bezobzirno gazi sporazume, Povelju UN i prateće međunarodno pravo, dok u isto vreme pretenduje da svima kroji pravila u skladu sa svojim pragmatičnim potrebama i interesima, nije nemoguće zamisliti blokadu Bosfora za ruske brodove svih vrsta. To bi primoralo Ruse da vojno reaguju, hteli oni to ili ne.

– Povećana opasnost od diverzije na gasovodu Turski tok usled pojačanog američkog uticaja u zemlji. To bi se odrazilo ne samo na ruske prihode od gasa, već i na snabdevanje gasom jugoistočne i centralne Evrope, uključujući i Srbiju. Drugim rečima, to bi imalo krupne geopolitičke posledice i po Rusiju i po balkanski region.

– SAD bi ostvarile krupnu političko-diplomatsku pobedu, ne samo kad je reč u Turskoj. Uklanjanje Erdogana bi otvorilo pukotine unutar svetskog islama, koji je, sa izuzetkom balkanskih crnih ovaca, zadržao neutralnost, pa čak i pokazao značajne simpatije prema Rusiji i dodatno proširuje odnose sa Kinom otkako je počeo rat u Ukrajini.

– Turska bi mogla da se ponovo ozbiljnije angažuje na Kavkazu, protiv Jermenije a na strani Azerbejdžana, kao i u bivšim centralnoazijskim republikama SSSR – i zarad svojih interesa i kao izvršitelj američkih interesa, čiji je cilj aktiviranje novih žarišta ili bar destabilizacije na obodima Rusije.

– Turska bi mogla da obnovi svoju agresivnu antisrpsku politiku na Balkanu, što bi dodatno ohrabrilo političko Sarajevo, a povećalo pritisak na samu Srbiju preko Raške oblasti i Kosova i Metohije, kao i na Republiku Srpsku.

– U slučaju neizvesnih ili osporenih izbornih rezultata – što je možda i najverovatniji scenario – Turska bi mogla da bude duboko destabilizovana. To bi moglo da uvuče i SAD i Rusiju u još ozbiljniji angažman u samoj Turskoj, radi zaštite sopstvenih vitalnih interesa, pa čak i u neposredan sukob.

Mnogo se stvari i događaja u današnjem svetu olako proglašava ”istorijskim”, ali predstojeći turski izbori će svakako imati ogroman uticaj na dalji pravac razvoja današnje globalne krize.

(Sve o Srpskoj)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *