Ako Fejsbuk izgubi ovo suđenje, svi ćemo dobiti po 10.000 dolara

Ako Fejsbuk izgubi ovo suđenje, svi ćemo dobiti po 10.000 dolara

26 decembra 2014

Facebook spyDruštvena mreža Facebook u potencijalnim je u problemima, jer joj preti ozbiljna tužba za povredu privatnosti korisnika. Ukoliko izgubi spor, kompanija će morati da plati po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika, za godinu dana unazad, a među svima koji imaju profil (a i vi ste među njima) sada se spekuliše koliko će ko moći da se ovajdi.

Prema optužnici koja je podnesena još u decembru 2013. godine, Facebook je skenirao sadržaj privatnih poruka korisnika za potrebe oglašavanje. Time je prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije.

Ukoliko bi neki korisnik tokom dopisivanja sa prijateljima razmenio linkove ka drugim stranicama, Facebook bi pratio te linkove da bi tražio informacije o korisniku, kako bi napravio njegov profil online aktivnosti, stoji u optužnici. Isto tako, ova društvena mreža bi link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na “like” opciju te stranice, koja je integrisana u ionako već većinu web stranica na internetu.

Internet gigant je pokušao da odbaci te optužbe, tvrdeći da su upadi bili zakoniti, jer nisu ispadali iz standardnog okvira poslovanja Fejsbuka. Sudija okružnog suda u Kaliforniji, u sredu je donela odluku da tužba protiv Facebook-a može ići na sud.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *