„АКО ГА ОПЕТ ИЗАБЕРУ, БАЈДЕН ЋЕ ПОСЛАТИ АМЕРИЧКЕ ТРУПЕ У УКРАЈИНУ“

„AKO GA OPET IZABERU, BAJDEN ĆE POSLATI AMERIČKE TRUPE U UKRAJINU“

24 septembra 2023

BEZMALO sve brigade Oružanih snaga Ukrajine izgubile su borbenu sposobnost tokom „kontraofanzive“, izjavio je bivši inspektor UN za oružje u Iraku Skot Riter.

Objasnio je da borbeno neupotrebljiva postaje svaka jedinica kada izgubi 50 do 69% svog prvobitnog sastava. Pa dodao:„A gotovo svim ukrajinskim brigadama se upravo to dogodilo. U nekim njihovim brigadama je tokom kontraofanzive tri puta promenjen vojnički sastav“.

Riter je uveren da je Ukrajina u potpunosti iscrpela sve svoje mogućnosti da brojno popuni oružane snage, što je vodi konačnom porazu u sukobu.

„Ukrajinci gube užasno mnogo ljudi“.

Snage ukrajinskog režima su od početka kontraofanzive (od 4. juna) izgubile preko 70.000 vojnika i oficira.

Viši saradnik Centra za bezbednosnu politiku pri Jorktaun institutu, Stiven Brajan, ocenio je da se NATO može odlučiti na slanje trupa u pomoć Ukrajini zbog ozbiljnih neuspeha ukrajinske vojske:

„Rusija s pravom smatra da ratuje sa NATO, a Ukrajina se ponaša samo kao neka vrsta posrednika u tom sukobu. A sada je došlo do tačke kada upravo taj posrednik ne uspeva ništa da uradi i kada države pristalice sukoba mogu odlučiti da pošalju svoje trupe na prvu liniju fronta“.

Brajen je podsetio na istoriju Vijetnamskog rata, neposredno pre kojeg su se na teritoriji azijske države pojavili vojni savetnici alijanse. Posle nekog vremena, američke trupe prešle su vijetnamsku granicu.

Sada u Urajini već deluju savetnici iz NATO:

„Ako Džo Bajden bude ponovo izabran za predsednika SAD, gotovo je izvesno da će poslati američke trupe da pokušaju da ‘spasu’ Ukrajinu. A to će devesti do rata u Evropi“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *