АКО ИЗБИЈЕ РАТ НА БАЛКАНУ, ево шта ће бити са НАТО пактом (ВИДЕО)

АКО ИЗБИЈЕ РАТ НА БАЛКАНУ, ево шта ће бити са НАТО пактом (ВИДЕО)

11 новембра 2019

Оцена стања НАТО-а и ЕУ из перспективе Емануела Макрона, спекулације о америчким санкцијама Србији, наоружање региона, положај Срба у Црној Гори теме о којима смо разговарали са директором Евроазијског безбедносног форума проф. др Митром Ковачем.

Изненађење је била Макронова изјава да је „НАТО на самрти, а Европа на ивици понора“, али добар део јавности у Европи размишља на сличан начин као он, рекао је Ковач у емисији „Од четвртка до четвртка“. Та изјава је, према мишљењу нашег саговорника, израз нагомиланих проблема у оквиру ЕУ и НАТО-а, нарочито од доласка Доналда Трампа на власт у САД.„Он није сагласан са глобалистичким пројектом света ни са тим да Америка буде мирођија у сваком сукобу, и у више говора је наговестио шта мисли о ЕУ, која се не понаша у складу са стратешким интересима САД. Видимо и да ниједан акутни проблем у Европи није на јединствен начин прихваћен од свих чланица ЕУ и НАТО-а. Са растом проблема нејединство ће бити видљивије и ако би дошло до неког регионалног рата, онда би то нејединство Алијансе и ЕУ било огољено“, нагласио је проф. др Митар Ковач.

Поново санкције САД?

После Томаса Гренела и Метјуа Палмера, Београд је посетио и Томас Зарзецки, који је задужен за спровођење Закона о супротстављању америчким противницима путем санкција, а све због куповине руског наоружања.

Ковач не сматра да би Србија поново могла да се нађе под санкцијама САД.

„Ако би се тако нешто десило, онда би Америка ишла ка насилном сценарију решавања проблема, што јој не иде наруку, јер су овде сада присутне и друге велике силе које нису маргиналне као што су биле 1999“.

Он наглашава да је некоректан однос да Америка уопште има емисара као што је Зарзецки.

„Непрекидне санкције сваком ко се супротстави интересима Вашингтона јесу пут да САД остану самоизоловане. Глобално, то је притисак америчког војно-индустријског комплекса који је у проблему због технолошког напретка Русије и Кине. Америка држи Балкан као битну тачку коју жели да држи под својом контролом, али је свесна да су све јачи корени и регионалних али и глобалних сила“, рекао је он.

Балкан се наоружава, а сви упиру прст у Србију

У односу на друге земље региона, Србија не одскаче када је реч о наоружавању — Румунија је у преговорима за куповину више стотина оклопних транспортера, тенкова, бројних ракетних система, Бугарска купује осам Ф-16, а од уласка у НАТО Црна Гора је склопила уговоре о куповини хеликоптера и оклопних возила у вредности од укупно 66 милиона евра.

„У димензији регионалних држава нико ником не ограничава колико ће ко купити наоружања, осим Америке. Није се чуо досад ни њихов глас зато што смо набављали средства која немају стратешки карактер. Сада, први пут кад се говори о противваздухопловној одбрани и њеном јачању и ефикасности против најмоћнијих ваздухопловства. Постали смо проблем посебно када се говори о С-400“, каже Ковач.

Он додаје да је долазак С-400 у Србију изненађење за Запад, јер они тај систем сматрају претњом за сигурност њихових ваздухоплова и безбедност Балкана.

У геостратешком смислу је битно да је С-400 дошао у Србију на начин на који је дошао, каже проф. др Ковач и наглашава да је очекивао да је могуће да се то деси, јер је то све натерало на размишљање.

„Отрезнило је оне који су га послали, јер су уочили потребу да опстану на Балкану, да легитимно афирмишу своје интересе, а са друге стране, пружена је информација НАТО-у да Србија располаже способношћу да рукује једним таквим системом. Наши људи су још 1999. били на обуци за С-300 и кумулацијом знања у овом међупериоду и обуци на С-400 сада владају способностима да могу оперативно да употребе тај систем“, рекао је наш саговорник.

Иако политичари, како Ковач каже, из неке бојажљивости дају изјаве да неће куповати С-400, он сматра да би то била велика срећа, не само за Србију него и за регион, како би се успоставио нови баланс безбедности у Југоисточној Европи, али и да би се смирио НАТО и стопирала његова визија похода на Исток.

Срби у Влади Косова или не?

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти рекао је да ће Српска листа као победничка мањинска партија у будућој влади у Приштини имати министра, али да неће бити део владајуће коалиције. Директор Евроазијског безбедносног форума каже да је то класична самовоља приштинских званичника, а прави одговор би био да нисмо ни учествовали на изборима све док не буду под мандатом УН.

„Требало би се повући из институција и не прихватати никакву власт, као што су они радили према Србији седамдесетих и осамдесетих година прошлог века“, рекао је Ковач.

Положај Срба у Црној Гори све гори
Проф. др Митар Ковач био је организатор округлог стола „Положај и проблеми српског народа у Црној Гори”.

Наводи да се појачава интензитет обесправљености Српске православне цркве, једне од кључних институција за опстанак Срба у Црној Гори.

„Проблем антисрпског покрета у Црној Гори датира од 1918. Данас се спроводи кампања да је српска војска била агресорска, а не спомињу да западно од Бара Црна Гора није постојала, као ни да Бока Которска није припадала тој држави. Од те далеке историје највише зла нанео је ипак комунизам, који је кроз братоубилачки рат, а после и Информбиро, уништио корене српства у Црној Гори, посебно кроз период комунистичке подобности и шефовања подобних комуниста“, каже наш саговорник.

(Спутњик)

KOMENTARI8 коментара

 1. milorad2 says:

  nama trebaju tri kompleta s400 i time bi se potpuno obzbedilo nebo nad srbijom.ne treba obraćati pažnju na galamu iz nato, to su plaćeni oficiri i činovnici koi i daje rade po inerciji iz devedesetih iako nikava politička odluka ili volja oiza njih ne stoji i oni će verovatno biti rotirani ili otpušteni u predstojećoem smanjivanju NATO uloge.Drugi pakt koji psotoji kao POLITIČKI nacrt još realno ne postoji tak oda mi vojno nemamo ozbiljne pretnje sem ustaša i šiptara koji ope kao stae i dokazane jajare neć smeti ni da mrdnu dok ne pomisle da nečiji tenkovi i avioni stoje iza jihovih ledja, što sada nije slučaj.Zap. evropa je svoj politički angažman na balkanu ZATVORILA .Što su zas... zas... su, akcenat je na ekonomskom delu i tu je fokus na srbiji ka najvžanijiem i jedino ispaltivom mestu na balkanu, vi nemate pojma ali se po srbiji kopa i buđi grozničavo pogotovo posle ččukaru-peku otkrića , pomama je velika za istraživačkim koncesijama a takodje je energetski i transportni sektor pod navalom iz inostranstva.Nije daleko dan kada će se automobilske baterije za pola evrope praviti u loznici.Počela je ekonomska i finansijska trka na balakanu pošto je svima stalo da ugrabe šta mogu i pošto je AGRESORIMA postalo jasno da neće dobiti za DŽ ono što su treli da otmu.Treba kupiti oružje od rusa ali i neke kompelementarne sistem koji su bolji od ruskih sa zapada, SVE strane su saglasne da se BALKANSKI JEŽ ostavi na miru i da mu se ojačaju bodlje jer SVImogu da imaju interese i krupne koristi od SRBIJE.Nama čak i mali delić da ostane pa su ogromne pare u pitanju i na tu kartu i igra vučić, svima fer šanse i razuman i razuman politički i bezbednosni odnos prema nama kao nosiocima suvereniteta nad tim resursima i izgleda da je to konačno doprlo do mozga napaljenih koncerna na zapadu koji su mislili da će srbija biti taze laka kolonija.Sad i mje jasbno da od kolonijalnih snova nema ništa i ruga će se priač uskoro pričati ali u EU nas neće primit bap ZBOG ogromnih para kojima se ovde nadaju.Treba se naoružati opušteno i kvalitetno šiptare proterati i posao počinje, a ustaše djavo ima da odnese sigurno.

  • Nikanor says:

   Milorade 2, Srbiji ne treba nikakvo naoružanje, već joj je jedini spas u sklanjanju veliko albanskih lobista. Ko su oni to i vrapci na grani znaju. Prvi je onaj ko je prilikom izlaganja ekspozea vlade na čijem je čelu bio pozivao Albance da naseljavaju Srbiju. Upravo ovih dana, na njegovu inicijativu, gologuziji iz Albanije je omogućeno da sa ličnom kartom vršljaju po Srbiji kako im je volja. I do sad su nesmetano sekli drva u okolini Leskovca, a sad će okupirati celu Srbiju, u kojoj će Srbi, uz dolazak migranata, postati nacionalna manjina. S kim bi to Srbija mogla ratovati? Albancima je dato sve što su tražili, i više od toga. Dakle od njih nam ne preti oružana opasnost. Hrvatska se oslobodila Srba i još joj samo preostaje da joj vlast pokloni onaj deo u blizini Apatina, koji traži. Sulejman Ugljanin diže glas, a i Vojvođanski separatisti, a Veliki vođa ćuti ko zaliven. Bilo šta da kaže neko će ga podsetiti na njegovu ratnohuškačku prošlost i tu se stavlja tačka. Za tvoju informaciju, od osamdeset zemalja Srbija se "po kvalitetu života", nalazi na 77 mestu. Nikakav rat je neće uništiti koliko je uništava režim koji osim samohvale na svim medijima ništa dobro Srbiji nije doneo. A kako bi i doneo, kad većina od onih koji sede u skupštini punih trideset godina ništa drugo u životu nisu radili. Pitaju li se za nešto? Bože sačuvaj. Samo dignu ruke kad trebaju usvojiti gomilu zakona dobijenih iz Brisela. Izgleda da je tebi dobro, a čemu se za to možeš zahvaliti to samo ti znaš. Ja imam mnogo godina i svega sam u životu preturio preko glave, ali ovakvu bedu i pljačkanje naroda nisam zapamtio. Od dolaska ove pošasti na vlast oteto mi je šest i po penzija, a kao i svim penzionerima kojima je penzija bila veća od 25.000 dinara. Zbog neusklađivanja penzija po Zakonu o PIO koji je važio u vreme "žutih" svi penzioneri imaju manje penzije za čitavih dvadeset procenata. Ni malo me neće iznenaditi kad stručnjaci, koji su do sad zamajavali narod procentima privrednog rasta, povećanju plata i penzija i drugim nebulozama, iznenada najave bankrot države, što upravo iz njihovih izjava već provejava. Prema tome, ti živi od iluzija, a ja sam naučio da živim od onog što sam zaradio, a što mi niko osim ove vlasti nikad nije otimao. Prvo obećanje "prvorođenog", kako ga je neko drugi nazvao, bilo je da mu ne pada na pamet da dira u pošteno zarađene penzije, ali mu je smanjenje penzija bila prva "reformska" mera. Drugo obećanje mu je bilo da će ukinuti TV pretplatu, ali ju je veoma brzo uveo, pa sa 150 dinara povećao na 220, a od prvog januara iduće godine najavljuje povećanje na 255 dinara. O svim drugim poskupljenjima strah me je da pročitam na nezavisnim portalima.

 2. Mitar says:

  Budimo bez brige, S-400 je u srpskim rukama. Iznajmili smo ga na dvije godine za jeftine pare.

 3. padre says:

  Sve mi je usrao sa poslednjom rečenicom!Ne daj bože, da ne pomenemo komuniste!

 4. Zoran says:

  Ameri imali silu kad im trebala i imaju coveka kad silom ne mogu da rese problem. Bez brige.

 5. Kromanjonac kontejnerac says:

  Ako bude rat na Balkanu nestace komunisticke paradrzavice KROmanjonija, Be&ha.

 6. Slobodanka says:

  NATO-u stalno trebaju nova opravdanja-dokazi o neophodnosti postojanja tog vojnog saveza. U uvodnom delu Severnoatlantskog ugovora stoji da članice te alijanse "žele da podstiču stabilnost i napredak na severnoatlantskom području. One su odlučne ujediniti svoje napore za zajedničku obranu i održavanje mira i sigurnosti." Po njihovom shvatanju dokle se proteže severnoatlantsko područje? Da li se proces prijema u EU namerno oteže, odlaže i obustavlja da bi napravili još jednu rundu ratova na takozvanom Zapadnom Balkanu? Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker povremeno je izjavljivao da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer u suprotnom, upozoravao je, postoji rizik od povratka u '90-te godine prošlog veka. Oni veruju u to da bez prijema u EU ovde će biti rata, a sada sami kažu da nema EU što znači da i očekuju da će biti rata. Znamo iz iskustva kako lako naprave lažne slučajeve da bi pokrenuli rat. Zašto zapravo Makron obustavlja evroeintegracije? Da li je unapred dogovoren način kad i kako ponovo otvoriti ratni scenario na prostoru bivše Jugoslavije? Ima nečeg dobro sakrivenog u Makronovoj izjavi > da je NATO na samrti, a EU na ivici ponora jer takav kakav je NATO itekako postoji, samo mu nedostaje novih radnih zadataka. Povodom Makronove izjave mnogi su pretpostavljali da je reč o krizi unutar EU i o rivalstvu Francuska-Nemačka unutar EU. Nema sumnje da to sve postoji, ali sve to takvo kakvo je može da posluži kao odličan paravan za neki drugi tajni cilj. Zbog promene odnosa vojnih snaga u svetu sada natovci mogu da napadaju samo male i vojno slabe zemlje. Medju tim njihovim ciljevima mogu biti i Srbija i Srpska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u