АКО ИЗБИЈЕ РАТ НА БАЛКАНУ, ево шта ће бити са НАТО пактом (ВИДЕО)

AKO IZBIJE RAT NA BALKANU, evo šta će biti sa NATO paktom (VIDEO)

11 novembra 2019

Ocena stanja NATO-a i EU iz perspektive Emanuela Makrona, spekulacije o američkim sankcijama Srbiji, naoružanje regiona, položaj Srba u Crnoj Gori teme o kojima smo razgovarali sa direktorom Evroazijskog bezbednosnog foruma prof. dr Mitrom Kovačem.

Iznenađenje je bila Makronova izjava da je „NATO na samrti, a Evropa na ivici ponora“, ali dobar deo javnosti u Evropi razmišlja na sličan način kao on, rekao je Kovač u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“. Ta izjava je, prema mišljenju našeg sagovornika, izraz nagomilanih problema u okviru EU i NATO-a, naročito od dolaska Donalda Trampa na vlast u SAD.„On nije saglasan sa globalističkim projektom sveta ni sa tim da Amerika bude mirođija u svakom sukobu, i u više govora je nagovestio šta misli o EU, koja se ne ponaša u skladu sa strateškim interesima SAD. Vidimo i da nijedan akutni problem u Evropi nije na jedinstven način prihvaćen od svih članica EU i NATO-a. Sa rastom problema nejedinstvo će biti vidljivije i ako bi došlo do nekog regionalnog rata, onda bi to nejedinstvo Alijanse i EU bilo ogoljeno“, naglasio je prof. dr Mitar Kovač.

Ponovo sankcije SAD?

Posle Tomasa Grenela i Metjua Palmera, Beograd je posetio i Tomas Zarzecki, koji je zadužen za sprovođenje Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, a sve zbog kupovine ruskog naoružanja.

Kovač ne smatra da bi Srbija ponovo mogla da se nađe pod sankcijama SAD.

„Ako bi se tako nešto desilo, onda bi Amerika išla ka nasilnom scenariju rešavanja problema, što joj ne ide naruku, jer su ovde sada prisutne i druge velike sile koje nisu marginalne kao što su bile 1999“.

On naglašava da je nekorektan odnos da Amerika uopšte ima emisara kao što je Zarzecki.

„Neprekidne sankcije svakom ko se suprotstavi interesima Vašingtona jesu put da SAD ostanu samoizolovane. Globalno, to je pritisak američkog vojno-industrijskog kompleksa koji je u problemu zbog tehnološkog napretka Rusije i Kine. Amerika drži Balkan kao bitnu tačku koju želi da drži pod svojom kontrolom, ali je svesna da su sve jači koreni i regionalnih ali i globalnih sila“, rekao je on.

Balkan se naoružava, a svi upiru prst u Srbiju

U odnosu na druge zemlje regiona, Srbija ne odskače kada je reč o naoružavanju — Rumunija je u pregovorima za kupovinu više stotina oklopnih transportera, tenkova, brojnih raketnih sistema, Bugarska kupuje osam F-16, a od ulaska u NATO Crna Gora je sklopila ugovore o kupovini helikoptera i oklopnih vozila u vrednosti od ukupno 66 miliona evra.

„U dimenziji regionalnih država niko nikom ne ograničava koliko će ko kupiti naoružanja, osim Amerike. Nije se čuo dosad ni njihov glas zato što smo nabavljali sredstva koja nemaju strateški karakter. Sada, prvi put kad se govori o protivvazduhoplovnoj odbrani i njenom jačanju i efikasnosti protiv najmoćnijih vazduhoplovstva. Postali smo problem posebno kada se govori o S-400“, kaže Kovač.

On dodaje da je dolazak S-400 u Srbiju iznenađenje za Zapad, jer oni taj sistem smatraju pretnjom za sigurnost njihovih vazduhoplova i bezbednost Balkana.

U geostrateškom smislu je bitno da je S-400 došao u Srbiju na način na koji je došao, kaže prof. dr Kovač i naglašava da je očekivao da je moguće da se to desi, jer je to sve nateralo na razmišljanje.

„Otreznilo je one koji su ga poslali, jer su uočili potrebu da opstanu na Balkanu, da legitimno afirmišu svoje interese, a sa druge strane, pružena je informacija NATO-u da Srbija raspolaže sposobnošću da rukuje jednim takvim sistemom. Naši ljudi su još 1999. bili na obuci za S-300 i kumulacijom znanja u ovom međuperiodu i obuci na S-400 sada vladaju sposobnostima da mogu operativno da upotrebe taj sistem“, rekao je naš sagovornik.

Iako političari, kako Kovač kaže, iz neke bojažljivosti daju izjave da neće kupovati S-400, on smatra da bi to bila velika sreća, ne samo za Srbiju nego i za region, kako bi se uspostavio novi balans bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi, ali i da bi se smirio NATO i stopirala njegova vizija pohoda na Istok.

Srbi u Vladi Kosova ili ne?

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da će Srpska lista kao pobednička manjinska partija u budućoj vladi u Prištini imati ministra, ali da neće biti deo vladajuće koalicije. Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma kaže da je to klasična samovolja prištinskih zvaničnika, a pravi odgovor bi bio da nismo ni učestvovali na izborima sve dok ne budu pod mandatom UN.

„Trebalo bi se povući iz institucija i ne prihvatati nikakvu vlast, kao što su oni radili prema Srbiji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka“, rekao je Kovač.

Položaj Srba u Crnoj Gori sve gori
Prof. dr Mitar Kovač bio je organizator okruglog stola „Položaj i problemi srpskog naroda u Crnoj Gori”.

Navodi da se pojačava intenzitet obespravljenosti Srpske pravoslavne crkve, jedne od ključnih institucija za opstanak Srba u Crnoj Gori.

„Problem antisrpskog pokreta u Crnoj Gori datira od 1918. Danas se sprovodi kampanja da je srpska vojska bila agresorska, a ne spominju da zapadno od Bara Crna Gora nije postojala, kao ni da Boka Kotorska nije pripadala toj državi. Od te daleke istorije najviše zla naneo je ipak komunizam, koji je kroz bratoubilački rat, a posle i Informbiro, uništio korene srpstva u Crnoj Gori, posebno kroz period komunističke podobnosti i šefovanja podobnih komunista“, kaže naš sagovornik.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad2 says:

  nama trebaju tri kompleta s400 i time bi se potpuno obzbedilo nebo nad srbijom.ne treba obraćati pažnju na galamu iz nato, to su plaćeni oficiri i činovnici koi i daje rade po inerciji iz devedesetih iako nikava politička odluka ili volja oiza njih ne stoji i oni će verovatno biti rotirani ili otpušteni u predstojećoem smanjivanju NATO uloge.Drugi pakt koji psotoji kao POLITIČKI nacrt još realno ne postoji tak oda mi vojno nemamo ozbiljne pretnje sem ustaša i šiptara koji ope kao stae i dokazane jajare neć smeti ni da mrdnu dok ne pomisle da nečiji tenkovi i avioni stoje iza jihovih ledja, što sada nije slučaj.Zap. evropa je svoj politički angažman na balkanu ZATVORILA .Što su zas... zas... su, akcenat je na ekonomskom delu i tu je fokus na srbiji ka najvžanijiem i jedino ispaltivom mestu na balkanu, vi nemate pojma ali se po srbiji kopa i buđi grozničavo pogotovo posle ččukaru-peku otkrića , pomama je velika za istraživačkim koncesijama a takodje je energetski i transportni sektor pod navalom iz inostranstva.Nije daleko dan kada će se automobilske baterije za pola evrope praviti u loznici.Počela je ekonomska i finansijska trka na balakanu pošto je svima stalo da ugrabe šta mogu i pošto je AGRESORIMA postalo jasno da neće dobiti za DŽ ono što su treli da otmu.Treba kupiti oružje od rusa ali i neke kompelementarne sistem koji su bolji od ruskih sa zapada, SVE strane su saglasne da se BALKANSKI JEŽ ostavi na miru i da mu se ojačaju bodlje jer SVImogu da imaju interese i krupne koristi od SRBIJE.Nama čak i mali delić da ostane pa su ogromne pare u pitanju i na tu kartu i igra vučić, svima fer šanse i razuman i razuman politički i bezbednosni odnos prema nama kao nosiocima suvereniteta nad tim resursima i izgleda da je to konačno doprlo do mozga napaljenih koncerna na zapadu koji su mislili da će srbija biti taze laka kolonija.Sad i mje jasbno da od kolonijalnih snova nema ništa i ruga će se priač uskoro pričati ali u EU nas neće primit bap ZBOG ogromnih para kojima se ovde nadaju.Treba se naoružati opušteno i kvalitetno šiptare proterati i posao počinje, a ustaše djavo ima da odnese sigurno.

  • Nikanor says:

   Milorade 2, Srbiji ne treba nikakvo naoružanje, već joj je jedini spas u sklanjanju veliko albanskih lobista. Ko su oni to i vrapci na grani znaju. Prvi je onaj ko je prilikom izlaganja ekspozea vlade na čijem je čelu bio pozivao Albance da naseljavaju Srbiju. Upravo ovih dana, na njegovu inicijativu, gologuziji iz Albanije je omogućeno da sa ličnom kartom vršljaju po Srbiji kako im je volja. I do sad su nesmetano sekli drva u okolini Leskovca, a sad će okupirati celu Srbiju, u kojoj će Srbi, uz dolazak migranata, postati nacionalna manjina. S kim bi to Srbija mogla ratovati? Albancima je dato sve što su tražili, i više od toga. Dakle od njih nam ne preti oružana opasnost. Hrvatska se oslobodila Srba i još joj samo preostaje da joj vlast pokloni onaj deo u blizini Apatina, koji traži. Sulejman Ugljanin diže glas, a i Vojvođanski separatisti, a Veliki vođa ćuti ko zaliven. Bilo šta da kaže neko će ga podsetiti na njegovu ratnohuškačku prošlost i tu se stavlja tačka. Za tvoju informaciju, od osamdeset zemalja Srbija se "po kvalitetu života", nalazi na 77 mestu. Nikakav rat je neće uništiti koliko je uništava režim koji osim samohvale na svim medijima ništa dobro Srbiji nije doneo. A kako bi i doneo, kad većina od onih koji sede u skupštini punih trideset godina ništa drugo u životu nisu radili. Pitaju li se za nešto? Bože sačuvaj. Samo dignu ruke kad trebaju usvojiti gomilu zakona dobijenih iz Brisela. Izgleda da je tebi dobro, a čemu se za to možeš zahvaliti to samo ti znaš. Ja imam mnogo godina i svega sam u životu preturio preko glave, ali ovakvu bedu i pljačkanje naroda nisam zapamtio. Od dolaska ove pošasti na vlast oteto mi je šest i po penzija, a kao i svim penzionerima kojima je penzija bila veća od 25.000 dinara. Zbog neusklađivanja penzija po Zakonu o PIO koji je važio u vreme "žutih" svi penzioneri imaju manje penzije za čitavih dvadeset procenata. Ni malo me neće iznenaditi kad stručnjaci, koji su do sad zamajavali narod procentima privrednog rasta, povećanju plata i penzija i drugim nebulozama, iznenada najave bankrot države, što upravo iz njihovih izjava već provejava. Prema tome, ti živi od iluzija, a ja sam naučio da živim od onog što sam zaradio, a što mi niko osim ove vlasti nikad nije otimao. Prvo obećanje "prvorođenog", kako ga je neko drugi nazvao, bilo je da mu ne pada na pamet da dira u pošteno zarađene penzije, ali mu je smanjenje penzija bila prva "reformska" mera. Drugo obećanje mu je bilo da će ukinuti TV pretplatu, ali ju je veoma brzo uveo, pa sa 150 dinara povećao na 220, a od prvog januara iduće godine najavljuje povećanje na 255 dinara. O svim drugim poskupljenjima strah me je da pročitam na nezavisnim portalima.

 2. Mitar says:

  Budimo bez brige, S-400 je u srpskim rukama. Iznajmili smo ga na dvije godine za jeftine pare.

  • Ivke says:

   Boze cuj ovo

 3. padre says:

  Sve mi je usrao sa poslednjom rečenicom!Ne daj bože, da ne pomenemo komuniste!

 4. Zoran says:

  Ameri imali silu kad im trebala i imaju coveka kad silom ne mogu da rese problem. Bez brige.

 5. Kromanjonac kontejnerac says:

  Ako bude rat na Balkanu nestace komunisticke paradrzavice KROmanjonija, Be&ha.

 6. Slobodanka says:

  NATO-u stalno trebaju nova opravdanja-dokazi o neophodnosti postojanja tog vojnog saveza. U uvodnom delu Severnoatlantskog ugovora stoji da članice te alijanse "žele da podstiču stabilnost i napredak na severnoatlantskom području. One su odlučne ujediniti svoje napore za zajedničku obranu i održavanje mira i sigurnosti." Po njihovom shvatanju dokle se proteže severnoatlantsko područje? Da li se proces prijema u EU namerno oteže, odlaže i obustavlja da bi napravili još jednu rundu ratova na takozvanom Zapadnom Balkanu? Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker povremeno je izjavljivao da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Europskoj uniji jer u suprotnom, upozoravao je, postoji rizik od povratka u '90-te godine prošlog veka. Oni veruju u to da bez prijema u EU ovde će biti rata, a sada sami kažu da nema EU što znači da i očekuju da će biti rata. Znamo iz iskustva kako lako naprave lažne slučajeve da bi pokrenuli rat. Zašto zapravo Makron obustavlja evroeintegracije? Da li je unapred dogovoren način kad i kako ponovo otvoriti ratni scenario na prostoru bivše Jugoslavije? Ima nečeg dobro sakrivenog u Makronovoj izjavi > da je NATO na samrti, a EU na ivici ponora jer takav kakav je NATO itekako postoji, samo mu nedostaje novih radnih zadataka. Povodom Makronove izjave mnogi su pretpostavljali da je reč o krizi unutar EU i o rivalstvu Francuska-Nemačka unutar EU. Nema sumnje da to sve postoji, ali sve to takvo kakvo je može da posluži kao odličan paravan za neki drugi tajni cilj. Zbog promene odnosa vojnih snaga u svetu sada natovci mogu da napadaju samo male i vojno slabe zemlje. Medju tim njihovim ciljevima mogu biti i Srbija i Srpska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *