АКО КУПУЈЕТЕ ФЛАШИРАНУ ВОДУ, обавезно проверите ово

AKO KUPUJETE FLAŠIRANU VODU, obavezno proverite ovo

23 juna 2017

U poslednje vreme, prilikom kupovine flaširane vode se kupcima preporučuje da pogledaju dno flaše kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Plastične flaše obeležene slovima poput HDP, HDPE, PP i sličnim ne otpuštaju nikakve toksične materije u vodu, dok ostala slova mogu predstavljati hemikalije koje se mogu pronaći u vodi koju pijete. Svaka marka mora obeležiti sadržaj flaše, a mi vam nudimo pomoć za prepoznavanje toksičnih flašica vode.

PET ili PETE – Za flašice za jednokratnu upotrebu. Ove flaše mogu otpuštati teške metale i hemikalije koje mogu uticati na hormonalni balans.

HDP ili HDPE – Plastika koja skoro da ne otpušta nikakve hemikalije. Stručnjaci preporučuju korišćenje ovih flašica prilikom kupovine flaširane vode jer je ovo najverovatnije najzdravija opcija koju imate na tržištu.

PVC ili 3V – Otpušta dve toksične hemikalije koje utiču na vaš hormonalni balans.

LDPE – Ova plastika se ne može koristiti za proizvodnju flašica, već samo plastičnih kesa, iako ne otpušta nikakve hemikalije u vodu.

PP – Još jedna bela ili poluprovidna plastika koja se koristi za pakovanje sirupa i jogurta u čaši.

PS – Otpušta pojedine kancerogene supstance i često se koristi za proizvodnju čaša za kafu za poneti i pakovanja za brzu hranu.

PC ili neimenovana plastika – Najopasnija plastika na svetu za prehrambenu proizvodnju koja oslobađa BPA hemikalije i često se koristi za proizvodnju sportskih napitaka i ambalaža za hranu.

Od danas proveravajte dno ambalaže i dva puta ako treba!

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. KNIN says:

    Tekst je obicna glupost evo Minaqva voda uopste nema nikakvu oznaku na dnu vlase isto vazi i za Aqva Vivu i sta cemo sad??Tekst je obicna glupost koja za cilj ima da ustrasi i onako prestravljen narod u Srbiji. Sto ovaj tekst nije izasao u javnost recimo u Decembru Januaru Februaru kad se voda gotovo i ne pije?? Nego je izasao bas sad u ovo vreme kad temperature svakim danom rastu i potreba za vodom raste?? Opet kazem tekst je objavljen u cilju zastrasivanja naroda i nista drugo.Evo ako mi ne verujete okrenite vecinu flasa vode i videcete da ogromna vecina njih uopste nema nikakve oznake na dnu. Zasto nam cenjeni tekstopisac ovaj podatak nije naveo i obrazlozio kakve su te flase koje nemaju nikakvu oznaku na dnu?? I jos nesto u letnje vreme voda flasirana se masovno trosi flasa vode koja je recimo danas napunjena u Knjaz Milosu ili nekoj drugoj firmi ona se naj duze u skladistu firme zadrzava 5-10 dana .To je isuvise kratak period za bilo kakvu promenu kvaliteta vode unutar flase. Da bi voda poprimila te navodne stetne materije ona u tim flasama mora da stoji mesecima i da bude izlozena visokim temperaturama. Tek tad dolazi do promene bioloske ispravnosti vode uzrokovane pre svega visokom spoljnom temperaturom a ne od same flase. Na kraju krajeva niko normalan vodu u ove vrele dane nece drzati na suncu nego u frizideru ili nekom podrumu. A skladista gde se voda doprema su u 99,9% slucajeva skladista zatvorenog tipa pa prema tome sunveva toplota i nemoze dopreti do tih flasa.Jos jednom teks je krajnje zlonameran i u cilju plasenja naroda i nista drugo. pijte slobodno vodu bez ikakve bojazni.

    • Bjeks says:

      Ljudino..nisi u pravu. Ne samo flase..nego svi artikli od pkastike koji dolaze u dodir sa hranom..ako su radjeni od cistog materijala..tj ne od regenerata sumnjivog kvaliteta..obavezno imaju trokutic i oznaku materijala. Obicno je na flasama za vodu oznaka pet..vanglama itd pp..a oni proizvodi sto nemaju utisnutu oznaku..verovatno su i radjeni od materijala koji nebi prosli atest o zdravstvenoj ispravnosti..i nesta malo manje kostaju ali na zalost jos prolaze na nasem trzistu..bas iz razloga ne'znanja gradjana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *