„Ако на сто ставимо размену територија између Београда и Приштине, отворићемо ПАНДОРИНУ КУТИЈУ“

„Ако на сто ставимо размену територија између Београда и Приштине, отворићемо ПАНДОРИНУ КУТИЈУ“

4 јуна 2020

Само неколико сати након што је председник Србије Александар Вучић изјавио да очекује велике притиске по питању решавања Косова и Метохије из Брисела стижу тонови који иду у прилог тој процени. Коначни циљ дијалога Београда и Приштине, према званичној формулацији ЕУ, треба да буде свеобухватна нормализација односа, а очекивање је да ће се до тога стићи за неколико месеци.

На питање да ли ЕУ, као главни посредник у дијалогу, узима у обзир чињеницу да се и Србија мора сагласити са решењем за свеобухватну нормализацију, званичници у Бриселу одговарају да ће се Београд и Приштина договорити „око чега желе да се договоре“, а да је ЕУ ту да им понуди „подстицаје како би биле спремне да иду што је даље могуће“.– Не притискамо никога, нити заврћемо руке. Ако стране нису спремне да се договоре, онда неће бити договора. Али, без договора нема европске будућности – оценио је неименовани високи ЕУ званичник.

Он додаје да у питању „није претња, већ изношење очигледног“, а то је да без пуне нормализације односа ни једна страна не може „ни да сања да се прикључи ЕУ“. У Бриселу инсистирају на томе да ЕУ жели да прими и Србију и Косово у чланство и да зато жели да им помогне да реше међусобни проблем.

– Има елемената процеса које ћемо размотрити са партнерима у Београду и Приштини и са земљама чланицама. Неће бити лако, али знамо шта је коначна награда за договор, а она је атрактивна – закључује ЕУ званичник.

Додаје се да ако Београд и Приштина постигну „преломни споразум“, ЕУ мора да „испуни“ свој део обавезе. У циљу усаглашавања ставова и процеса за наставак дијалога Београда и Приштине специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак до краја јуна планира да посети и Београд и Приштину.

У Бриселу додају да није назначено да ће се нова рунда дијалога одржати у јуну, већ да је циљ да се она организује „без одлагања“, чим услови то дозволе. Наглашава се да је председник Србије Александар Вучић већ изразио спремност да се одазове позиву за наставак дијалога, али и да се чека да нова васт у Пришини именује новог главног преговарача и свој преговарчки тим.

Кад је реч о одбијању председника Хашима Тачија да учествује у дијалогу коме посредује специјални представник Мирослав Лајчак, у Бриселу оцењују да се ради о некој врсти „тактичке игре“ и поручују да је Тачи „добродошао“ да се прикључи дијалогу у његовом наставку.

– Очекујемо интензиван процес, јер не би требало да губимо време. Очекујемо и да до решања дође у наредним месецима, а не да се процес одуговлачи бесконачно. Ако су стране спремне, као што сигнализирају да јесу, онда би могло да се заврши за неколико месеци – наводи високи ЕУ званичник.

У Бриселу објашњавају и да исход дијалога „није само у рукама Београда и Приштине“ већ да је у великој мери „у рукама ЕУ и земља чланица“.

Додаје се да је идеја о размени територија као решењу за нормализацију односа „присутна“, али и да постоји много „негативних реакција, чак и страха“ који такво решење изазива у региону. Додаје се да је „много“ земаља чланица јасна у одбијању таквог решења, а да „ниједна“ није говорила у корист тога.

– Идеја је да се у региону промовише помирење, смири и стабилизује ситуација, а свака размена територије би урадила управо супротно. Мислим да је идеја размене територија скинута са стола јер је опасна и представљала би отварање Пандорине кутије – наводи ЕУ званичник.

У Бриселу инсистирају да се нормализација односа Београда и Приштине мора заснивати на „модерном решењу за 21 век“ и оцењују да „размена људи и територија то није“.

KOMENTARI2 коментара

  1. Nemanja says:

    Pa zar niste bas vi otvorili Pandorinu kutiju kad ste priznali teroristicku i mafijasku drzavu? Sto vam tad to nije palo na pamet? Nesto vam inteligencija nije jaca strana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u