АКО НАТО НАСТАВИ ДА ПРИТИСКА, Србија ће у…

AKO NATO NASTAVI DA PRITISKA, Srbija će u…

3 aprila 2018

Potpredsednik odbora za spoljnu politiku gornjeg doma ruske skupština Vladimir Džabarov kaže da ne veruje da će Srbija postati deo alijanse ODKB.

Džabarov je za list „Izvestija“ reagovao na izjave lidera SRS Vojislava Šešelja o potrebi da se Srbija približi Rusiji i partnerima, kako bi se udaljila od NATO.

„Srbija i Rusija imaju posebne odnose. Raduju nas želje da se uđe u ODKB, ali koliko razumemo, malo je verovatno da će se to desiti. Srbija je opredeljena kao neutralna“, rekao je Džabarov.

Kako prenosi Tass, ruski list se poziva i na diplomatski izvor iz Srbije, koji je naveo da „planovi da se uđe u bilo kakav politički ili vojni savez nisu na državnoj agendi“.

„Izvestija“ podseća da Vašington želi da „ugura“ Srbiju u NATO kako bi SAD kontrolisale ceo Balkan. Pjotr Iskenderov, istraživač Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, kaže da bi to mogao biti dvosekli mač.

„Ako NATO pojača pritisak, onda bi istinske anti-zapadne snage mogle da preuzmu pozicije u Beogradu i onda bi zemlja mogla da se zaista okrene ODKB i drugim organizacijama u postsovjetskom prostoru“, rekao je Iskenderov.

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti je međunarodna organizacija, koja se bazira na bezbednosno vojnoj saradnji i predstavlja pandan NATO alijansi na prostoru bivšeg SSSR.

Članice su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan, Tadžikistan, a zemlje posmatrači su Avganistan i Srbija.

(Sputnik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Za sada ne! To je u interesu i Rusije i Srbije! Ali kako je navedeno to se vrlo lako moze promijeniti, preko noci. Molim nase prijatelje u Rusiji i Bjelorusiji da nam izadu u susret u vezi PVO sistema, s-300 i Buk 3, kojima cemo konacno zatvoriti nebo za NATO hijene i osigurati nas suveriniter i neutralnost, u protivnom dajemo nasim zajednickim neprijateljima otvoreno nebo kako bi vrsili politicki pritisak na Beograd i ucijenjivali prijetnjama silom. Nema nazad.

  2. zlatko says:

    Pa sad... Agende služe za to da bi se menjale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *