Ako ne dođe do dogovora, EU će objasniti Kosovski sporazum

Ako ne dođe do dogovora, EU će objasniti Kosovski sporazum

16 maja 2013

Tači i DačićEU će dati konačno i obavezujuće tumačenje briselskog sporazuma o Kosovu ako se Beograd i Priština ni u sledećoj rundi pregovore ne dogovore o planu provođenja, pišu „Večernje novosti“.

Ovo je najizvesniji redosled poteza, ukoliko 21. maja u štabu EU predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade samoproglašenog Kosova Hašim Tači ne budu pomerili s mrtve tačke razgovore o sprovođenju sporazuma, piše list.

Uoči novog suočavanja dve strane, nisu velike šanse da se prevaziđe sadašnja pat-pozicija, jer Priština i dalje uporno traži da se najpre ukinu srpske institucije na severu Kosova, a potom formira „prelazno telo“ koje bi preuzelo ingerencije, kao i da se zajednica srpskih opština ustanovi tek posle jesenjih lokalnih izbora.

Ova varijanta je neprihvatljiva za Beograd i zato bi, u krajnjem slučaju, neka vrsta obavezujuće interpretacije koju bi dala EU mogla da bude izlaz iz ćorsokaka.

Šef srpskog tima za provođenje briselskog sporazuma Veljko Odalović rekao je da Srbija sigurno neće dozvoliti bilo kakvu naknadnu izmenu ovog sporazuma putem plana za implementaciju.

„Za nas je ključno da se daju zakonske garancije za osnivanje zajednice srpskih opština i da se usvoji njen statut, koji bi bio garant svih dogovorenih prava“, istakao je Odalović.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun očekuje da Dačić i Tači približe stavove o tumačenja briselskog dogovora i ocenjuje da će visoki predstavnik EU Ketrin Ešton nastojati da ubrza dinamiku primene sporazuma i trudiće se da dve strane približe stavove.

„Bez toga neće biti implementacije koju je blokirala Priština svojim jednostranim tumačenjima“, naveo je Drecun.

Tači najavljuje dogovor u Briselu i lokalne izbore već na jesen, navodeći da će u četiri srpske opštine na severu Kosova izbori biti organizovani u saradnji sa OEBS-om, a rezultate će morati da verifikuje Centralna izborna komisija Kosova.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović odbacio je ovakav scenario, pitajući kako Srbi mogu da idu na izbore po zakonima Tačijeve države koju ne priznaju.

„Bilo bi veoma loše i ako bi Dačić potpisao ponuđeni plan implementacije, jer je on lošiji i od samog sporazuma“, naveo je Milović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *