АКО НЕЋЕТЕ ЛАВРОВА, СЛУШАЋЕТЕ ШОЈГУА: Француски новинар о антируској хистерији и „инвазији на Украјину“

AKO NEĆETE LAVROVA, SLUŠAĆETE ŠOJGUA: Francuski novinar o antiruskoj histeriji i „invaziji na Ukrajinu“

7 decembra 2021

OPASNOST od „invazije“ Rusije na Ukrajinu je preuveličana, Moskva i Vašington imaju šanse da se dogovore o glavnim problemima iako upravo Bela kuća provocira Kremlj na uzvratne akcije na granici, piše pariski „Figaro“.

U članku stručnjak za pitanja evropske geopolitike Floran Paramantje ističe da su aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom posledica čestih provokacija koje dolaze od Zapada, a posebno SAD.– Rusija pokušava da odreaguje na dva ili tri nedavna vojna događaja: pojavu turskih bespilotnih letelica, jačanje vojnog prisustva NATO u Crnom moru i prolazak američkih bombardera na 20 kilometara od Rusije. Pre nekoliko nedelja predsednik Vladimir Putin je zatražio pisane garancije za bezbednost Rusije – naveo je ekspert, dodajući da Moskva u svakom slučaju eventualno pristupanje Ukrajine NATO smatrati neprihvatljivim.

Paramantje je izneo mišljenje i o komunikaciji dve zemlje povodom Ukrajine.

On smatra da dve zemlje imaju šanse da normalizuju odnose jer su njihove snage prilično ravnopravne, ali da nedelikatnost bilo koje od strana može da dovede do težih posledica.

– U toj krizi Moskva ima određenu poziciju i poručuje Vašingtonu: „Ako ne želite da komunicirate sa Sergejom Lavrovom, ništa strašno. Ali, onda ćete morati da čujete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua“. A to govori o mnogome – naveo je francuski stručnjak.

On je dodao i da Kremlj želi da o ovome razgovara samo s Belom kućom.

– Rusija ne želi da diskutuje o miru sa ukrajinskim rukovodstvom, nego samo sa SAD. Ona smatra da nema nikakvog smisla pregovarati sa Evropljanima ili čak i sa NATO, jer će se oni u svakom slučaju obratiti Sjedinjenim Državama za odobrenje pre donošenja bilo kakve odluke. Rusija želi da razgovara samo sa „glavnim“ – zaključio je on.

Podsetimo, Kijev i zapadne zemlje, u prvom redu Amerika, u poslednje vreme optužuju Rusiju da koncentriše snage na granici sa Ukrajinom i da priprema invaziju na tu zemlju.

Ruski zvaničnici su u više navrata istakli da Moskva premešta snage na svojoj teritoriji, ali da nikome ne predstavlja pretnju, a da NATO, izgovarajući se navodom opasnošću od ruske invazije na Ukrajinu, pomera svoje snage na istok ka ruskim granicama.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Istina says:

    Zaustaviti krizare na njihovoj teritoriji.

  2. See Y Leter Aligeder says:

    dA, eto upravo to govori da kongres iz amerike odlučuje o svim tim akcijama. Zmiju treba udariti u glavu baš u taj njihov kongres i kongresmene. Isto kao što i mi imamo njihove ispostave kod nas Brnaby i Vuči, dakle i u našem slučaju to treba sve rešavati sa kongresom a ne sa njihovim kuririma.

  3. milorad5 says:

    mislim da šojgu nije pričljiv čovek,jedino što će od njega čuti je KOMANDA .... OGANJ(OŽEŽI BRE),mada i to je diplomatija...tako nekako,u neku ruku,može se reći,valjda,ne znam:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *