АКО НЕМАЧКА саплете Русију, ЕВО КОЈУ ЋЕ ЦЕНУ ПЛАТИТИ…

AKO NEMAČKA saplete Rusiju, EVO KOJU ĆE CENU PLATITI…

20 septembra 2020

Ako Nemačka odustane od projekta “Severni tok 2”, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra.

To je naveo član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt (Alternativa za Nemačku) i naglasio da gasovod nije ni nemački niti ruski projekat, već u njemu učestvuje više od 100 firmi koje su dobile potrebne dozvole.Prilikom odustajanja od projekta biće potrebno da se “nadoknadi šteta svim tim firmama”.

On je podsetio da Nemačka zatvara termocentrale na ugalj, odustaje od nuklearnih elektrana, prelazi na električni transport, piše Sputnjik.

“Odakle ćemo uzimati energetske resurse, ako odustanemo od najbolje ponude, kako ekonomske tako i ekološke, koju je predložila Rusija za gas?”, dodao je on.

Gerdt je izjavio da SAD ne odgovara izgradnja gasovoda iz Rusije, da je u toku borba za energetsko tržište i da se ona vodi “prljavim političkim i ekonomskim metodama”.

“Oni koji se zalažu za odustajanje od ‘Severnog toga’ treba da kažu svojim biračima da će se zbog toga cena energenata povećati – za gas i struju moraće da se plati 20 odsto više”, rekao je poslanik.

Bundestag je juče većinom glasova odbio da glasa o predlogu o obustavi izgradnje „Severnog toka 2“.

Diskusije oko budućnosti „Severnog toka 2“ uzavrele su nakon incidenta s ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim i tvrdnji Berlina da je on otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“, zbog čega se traži od ruskih vlasti da objasne nastalu situaciju.

Jedan broj nemačkih političara smatra da treba prekinuti rad na gasovodu, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da su to dva odvojena pitanja.

KOMENTARI5 komentara

 1. petrovgrad says:

  Nemačka zatvara termelektrane, zatvara nuklearke, odbija Ruski gas, prelazi na električni transport. Kada se to prevede na Srpskom stvar je sledeća Nemci sva postrojewa u vezi termoelektrana seli na Kosovo.Rezerve uglja na KiM su neprocenjive. Problem im je voda za termoelektrane. Taj resurs leži u jezeru Gazivode. Tu su im Ameri zavrnuli ventil i preneli u nadležnost Srbije. Sve je to da se obuzdaju i oslabe Nemci, kako ne bi imali nezavisnost u energetici.

  • Zaliv says:

   Citas li ti tekst, ugalj se nece uskoro koristiti kao energent....cak ni u Srbiji za nekih 20-30god...a u Nemackoj za par godina. Valja malo ukljuciti mozak pre nego li se jezik stavi u pogon

 2. milorad3 says:

  To je sitna lova za njih ali gubitak industrije na duže staze zbog odsustva energije će biti ogroman.Što se uglja na kosovu tiče to NIKOME ne treba sem možda nama.Nisu nemci zbog uglja zapenili oko kosova,tamo je zlato, platina iridijum, kadmijum, olovo, srebro,cink,a ima i retkih zemalja, ma sve komponente za proizvodnju baterija,++ugalj i uljni škriljci u zaista ogromnim količinama, jedino je litijum u "užoj srbiji" i deo nalazišta uljnih škriljaca(gasifikacija nafte ako ikada nafta više bude potrebna u svetskim razmerama to je ogromno nalazište, i to je bilo PRVO što su amerikanci i englezi nanjušili tamo).Mislim da će nemci otkazati severni tok 2 i da će posle izvesnog vremena da okrenu ploču pa će se to završiti, ali SADA, oni će biti prinudjeni da urade kako tata kaže, inače ne bi se pravila ova komedija sa skripaljovima,pardon,navaljnim i beloruska obojena revolucija.(by the way, gledao sam video link obraćanja EU parlamentu one beloruske "opozicionarke" , pa to je smešno, jbte mogla je bar da se presvuče, ta žena stalno nosi isto odelo,neverovatan propust scenarista,ko im piše skripte za kadrove taj je zreo za otkaz inače šta je pričala je besmisleno trabunjanje,ali scenografija je PODBACILA bre.)

 3. petrovgrad says:

  Dok se odustane od termoelektrana mnogo će leta proći. Zar je malo 20-30 godina.

 4. test01 says:

  Pre 15 godina sam bio na sluzbenom putu u Africi (za neku zapadnu kompaniju) i sretnem neke tipove iz USA. Radili su na umrezavanju Afrike sa zapadom (energetika i telekomunikacije, internet...). Meni bilo smesno posto je 99% Afrike u stvari divljima. Onda me oni pitaju odakle si sele - a ja im ponosno kazem da sam Srbin. E onda oni meni lepo objasnise kako su i Srbiju tek "povezali" sa zapadnim sistemom (stavili nas pod kontrolu) i kako smo pre toga u stvari bili potpuno samostalni i nezavisni od tog zapada. Ostalo je istorija - i jos nisu zavrsili sa nama i okupacijom! Jos ce ugalj u Trepci da se kopa dugo a da ne pominjem OSTALA rudna bogastva!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *