АКО ПОБЕДИ БАЈДЕН, ево шта чека Америку…

AKO POBEDI BAJDEN, evo šta čeka Ameriku…

11 jula 2020

THE New York Times je objavio neku vrstu programa američke „perestrojke“ koja bi SAD mogla doći glave kao što je Gorbačovljeva Sovjetskom Savezu.

Reč je o svojevrsnoj rasnoj verziji programa reforme američke ekonomije.Ako Tramp bude poražen na novembarskim izborima – a to se ne može isključiti – malo ko će se moći odupreti tom programu zbog rizika da istovremeno bude „neprijatelj cele planete i njene klime“ i „sistemski rasista“

Naravno, predlozi objavljeni u The New York Times ne mogu se smatrati zvaničnim programom Džoa Bajdena ili Demokratske partije, ali to nije ni potrebno. The New York Times igra ulogu spoljnog mozga i moralnog kompasa za američke liberalne – i glasače i značajan deo menadžerske elite – pa kad se takav list pojavi sa specijalnim projektom (koji objavi u nekoliko brojeva) „Amerika kakva nam treba“ – sa sigurnošću se može zaključiti da će sadržano u tom projektu bar po duhu odlučivati američkoj ekonomskoj budućnosti.

Neki od tih programskih članaka su napisani u redakciji, a neki su iz pera kultnih levičara i progresista – ekonomista, aktivista i biznismena.

Projekat se – zbog svega što sadrži – uslovno može nazvati „Američka perestrojka“, a glavne i deje i predlozi, iako ima i zdravih, pravi su dijamanti ludosti. Evo nekih:

– Oprostiti sve dugove crncima, uključujući dugove po potrošačkim kreditima;

– Izmeniti zakon o Centralnoj banci SAD (Sistemu federalnih rezervi) tako da smanjivanje nezaposlenosti među crnim Amerikancima bude jedan od kriterijuma za ocenjivanje uspešnosti njenog funkcionisanja (ovo u praksi znači da će FED štampanjem novca obezbeđivati radna mesta crncima);

– Crnce osloboditi plaćanja svih bankarskih usluga;

– Crncima obezbediti hipotekarne kredite sa nultom kamatom;

– Crncima vlasnicima firmi obeubediti kredite sa nultom kamatom;

– Znatno povećati porez na nasledstvo (unapred je jasno da će na udaru biti belci i `bela imovina`).

Ovome se pridodaje reforma izbornog sistema koja će – ako bude ozakonjena – omogućiti američkik demokratama-liberalima da večno vladaju SAD.

Predlaže se, naime, masovno glasanje preko pošte.

Čak i ako Tramp pobedi nije sigurno da će problem sa „američkom perestrojkom“ biti rešen.

Ne malom delu američke elite upravo takva „perestrojka“ je potrebna da bi za mnogo godina unapred sebi obezbedila pobedu borbi za vlast.

Na ruku joj ide i to što je približno polovina američkih birača spremna da sudbinu SAD poveri žrecima liberalne perestrojke.

Uostalom, ni ekonomski program Trampa i ekonomskih nacionalista, koji ga okružuju, nije moguće realizovati bez destruktivnih posledica. Jer, zasnovan je na mitu o američkkoj izuzetnosti u svemu što je povezano sa novcem, armijom i naukom.

Amerikanci će 3. novembra birati između iluzije o pravednosti i iluzije nacionalne veličine.

Sve u svemu, Amerikanci nemaju dobar izbor.

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Bajden je prostitutka koja crncima ne naplacuje svoje usluge. TO JE U REDU, ALI NEKA TO NE OCEKUJE OD OSTALIH BELACA. Ziveo General Tramp.

 2. Rista says:

  Ništa se neće promeniti. Nije ni sa Klintonom ni sa Obamom ni sa Bušom ni sa Trampom neće ni sa Bajdenom. Američki precednici ne vladaju Amerikom. Slično kao ni Vučić sa Srbijom, mada nije isto. Razlika je što reč američkog precednika prenesu svi mediji sveta a Vučićeve reči preneseu samo oni mediji koji dobiju koji dinar. Jedan od zadnjih precednika koji je zaista vladao je Milošević pa ga Srbi ubili a zadnji zadnji precednik koji je takođe vladao jedno vreme svojom državom je bio Putin, ali se spasao i nije ubijen. Danas ni on ne vlada svojom državom. A ko vlada, pa ne znam, ali vi imate mnogo više ideja nego ja pa neka mi neko objasni. I ne zaboravite da se osvrnete na dugoročne planove svake države. Možda tu pronađete ko vlada jednom državom. Naravno, to ne važi za Rusiju, Srbiju i slične države koje se menjaju spram duginih boja i nemaju nikakve dugoročne planove jer kratko traju. Ko Feniks ali ni Feniks danas više ne postoji.

  • persida says:

   Dobro si rekao Risto, ali ja to govorim odavno: svi predsednici su samo marionete, glumci. Problem pocinje kad se to odnosi i na Putina, koji je takodje samo sluga Novog svetskog poretka. E, kada to kazes, Srbi padaju u trans, proglasice te radnikom Cije, Hrvatom, ustasom, i ko zna sta jos. Srbi su glup narod ne zato sto nemaju inteligencije, vec zato sto im emotivna strana potpuno kontrolise racionanu. U tom odsustvu ravnoteze, oni su idealan materijal za manipulaciju, sto se u istoriji mnogo puta pokazalo. TU SE NISTA NIJE PROMENILO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *