Ако почне рат, РУСИ И СРБИ ЋЕ…

Ako počne rat, RUSI I SRBI ĆE…

31 oktobra 2019

Drugog dana Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije (BARS) izvodi praktična dejstva sa bojevim gađanjem i izvršava taktičke zadatke na poligonu „Ašuluk“.

Mešovite rusko-srpske posade izvode vežbu borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja. Na dnevnom redu je i bombardovanje ciljeva na zemlji danju i noću.Srpski i ruski piloti tokom realizacije ovih zadataka koristiće naočare za noćno osmatranje.

Vreme u Astrahanskoj oblasti je delimično oblačno i vetrovito, ali omogućava izvršenje planiranih zadataka.

„Vežba BARS je još jedan dokaz uspešne dugogodišnje saradnje oružanih snaga dveju zemalja. Ove godine se izvodi peti put — jubilarni, ovde na jugoistoku Ruske Federacije. Naši piloti imaju mogućnost da se zajedno sa ruskim kolegama obuče u primeni borbene avijacije aviona MiG-29, da nauče nešto od ruskih kolega koji sigurno imaju više iskustva, pošto imaju i brojnije, veće i jače Oružane snage“, rekao je za Sputnjik izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovnik Budimir Gajić, koji prisustvuje i finalnoj fazi vežbe.

Pukovnik napominje da je Vojska Srbije, osim vežbe koja se realizuje ovih dana — BARS, ove godine imala vrlo uspešnu saradnju sa Rusijom i da je realizovano više zajedničkih vežbi.

„Pomenuo bih samo vežbu sa Zapadnim vojnim okrugom, gde je učestvovalo 200 pripadnika Oružanih snaga Republike Srbije, zatim vežba PVO jedinica ’Slovenski štit‘, koja je prošle nedelje završena u Srbiji, a pre toga je realizovana ovde, na ovom terenu gde se trenutno nalazimo — u Astrahanskoj oblasti. Osim toga, kao posmatrači učestvujemo u vežbama ODKB-a, tako da je ovo samo jedan od vidova saradnje Oružanih snaga Republike Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije“, rekao je Gajić.

Vojni ateše je izrazio nadu da će saradnja između vojski Srbije i Rusije u budućnosti biti još čvršća, iako je i sada na veoma visokom nivou.„Za narednu godinu planiran je još veći broj zajedničkih aktivnosti, tako da se saradnja zahvaljujući rukovodstvima dveju država razvija u pozitivnom pravcu i nadamo se da će u budućnosti biti samo jača i uspešnija“, naglasio je Gajić.

U ruskoj Astrahanskoj oblasti u toku je vojna vežba „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“ („BARS-2019“), na kojoj ruski i srpski piloti uvežbavaju borbeno letenje i bojevo gađanje.

Plan vežbe podrazumeva upotrebu ruskih lovaca MiG-29UB i borbeno-transportnih helikoptera Mi-8MTŠ.

Grupu pilota Vojske Srbije predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, a vojne vežbe „BARS-2019“ trajaće do 1. novembra.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. dijagnoza hrvat says:

    ...dejstvovati po Zagrebu i hrvatima ko u Siriji po IDIL haljinarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *