Ako polovina članica UN prizna Kosovo, Republika Srpska ima pravo da se odvoji od BiH

Ako polovina članica UN prizna Kosovo, Republika Srpska ima pravo da se odvoji od BiH

24 aprila 2013

Nebojsa-Radmanovic-011Parlament Republike Srpske ima Deklaraciju u kojoj se navodi da će, kad polovina članica UN prizna Kosovo, smatrati da je promenjen međunarodni sistem i da će i RS imati pravo da se odvoji od BiH, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, prenosi „Glas Srpske“.

Dodao je da se u poslednje vreme često povlači paralela između Republike Srpske i samoproglašenog Kosova.

Radmanović je izjavio da se nada da evropski put BiH nije zamrznut kao što je to prilikom nedavne posete Sarajevu poručio evropski komesar za proširenje Štefan File, reagujući na nemogućnost stranačkih lidera u BiH da se dogovore o primeni presude u slučaju “Sejdić – Finci”.

Radmanović je u intervjuu za agenciju “Anadolija” istakao da ako je taj put zamrznut onda svaki građanin u BiH ima razloga da bude zabrinut.

On priznaje da će za zamrzavanje evropskog puta BiH biti krivi političari.

Uveren je da su krivi i evropski političari za koje misli “da nisu sve dobro shvatili“.

– Unutar BiH postoji ozbiljna kriza u svim oblastima života. Neki hoće veću centralizaciju, drugi decentralizaciju, odvajanje od države. Političari još nisu našli rešenje kako da razgovaraju i pregovaraju o promenama smireno, unutar postojećeg Ustava, nego je uvek na sceni neka vrsta sukoba – istakao je on.

Nadalje, on upozorava da se iz takve krize uvek može izroditi neki bezbednosni problem.

– Osnova svega jeste Dejtonski mirovni sporazum. Ako njega provodimo, mi funkcionišemo kao BiH sastavljena od dva entiteta.

On se osvrnuo i na mogućnost “istorijskog sporazuma između Bošnjaka i Srba“ o kojem se svojevremeno govorilo kao uslovu za mir na ovim prostorima.

– Svaki dogovor između dva naroda, ako nije uperen protiv trećeg, je dobrodošao. Mi smo ovde, na ovim prostorima Balkana, upućeni jedni na druge. Bez obzira ko pripada kom narodu i kojoj veri. To namjerno govorim, narodima i verama – rekao je on.

Komentarišući mogućnost događanja izbora 2014. godine jer su zvaničnici EU poručili da ih neće priznati ukoliko ne bude provedena presuda u slučaju “Sejdić-Finci“, Radmanović ističe kako to nije dobro.

– Izbori se moraju održati 2014. godine. Jer svako drugo rešenje bi napravilo većih problema u BiH – njegov je stav.

Tvrdi da treća, hrvatska federalna jedinica u BiH nije realna. Ali, jeste, kako tvrdi, realno da pomognemo da se Hrvati osećaju ravnopravnim.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *