АКО РАЗМЕНИМО ТЕРИТОРИЈЕ са тзв. Косовом, ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

AKO RAZMENIMO TERITORIJE sa tzv. Kosovom, EVO ŠTA ĆE SE DESITI

17 avgusta 2018

Šta bi na terenu predstavljalo razgraničenje, a šta korekcija granica, kao i šta svetske sile kažu o ovim predlozima rešenja za Kosovo koji se sve jače lansiraju iz Beograda i Prištine?

O tome smo razgovarali sa gostima emisije „Svet sa Sputnjikom“, diplomatom Zoranom Milivojevićem i bivšim generalima Mitrom Kovačem i Božidarom Delićem.Zemlje Zapadne Evrope poput Velike Britanije i Nemačke rezolutno su reagovale protiv „promene granica“, a Rusija i Kina su iznele decidan stav da ne odustaju od podrške Srbiji na liniji međunarodnog prava, podseća Milivojević.

„Rusi su se ogradili sa tri tačke koje je Zaharova iznela u Beogradu, a kineski ambasador u Beogradu je rekao da smatra da se uopšte ne treba odricati prava na Kosovo i Metohiju. Po njihovom iskustvu, treba imati strpljenja, kao što su oni imali kada su u pitanju Hongkong i Makao, ali u suštini smatraju da Srbija sa tim ne bi trebalo uopšte da trguje“.

Kada su u pitanju tri ruska stava, Milivojević kaže da su oni potpuno razumljivi.

„Prvi je da o KiM ne treba razgovarati kao o posebnom slučaju, i to se potvrdilo jer on to zaista i nije. Drugo, podsetili su da nije bilo referenduma. Oni to navode zbog Krima, jer je tamo mnogo čistija i jasnija situacija. Treće je da je međunarodno pravo i dalje važeće i da Srbija treba da ima to u vidu i da vodi računa. Dakle, odbijaju priču da se Kosovo i Metohija dovedu u bilo koju drugu poziciju osim onoga što je sadašnje stanje. To nije država, pod mandatom je UN, i u tom kontekstu mora i da se rešava“, dodaje Milivojević.

Diplomata smatra da su dobre strane novih inicijativa za Kosovo reakcije koje su pokazale da kosovsko pitanje nije mrtvo i da stvar nije završena. Naglašava da smo svedoci novih međunarodnih okolnosti — Zapad je sve više podeljen, a Rusija i Kina jačaju svoju globalnu poziciju i argumenti Srbije za rešavanje statusa KiM dobijaju na snazi.

Milivojević navodi i slabosti Vučićevog predloga za razgraničenje — otvoreni su unutrašnji frontovi i politički i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a predsednik sugeriše na odricanje od dela teritorije.

Penzionisani general major i predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač kaže da je minulih godina mnogo toga urađeno naopako po budućnost rešavanja kosovskog pitanja: administrativna linija je pred narodom prikazivana kao neka propusna linija, govorili su nam da to nije granica i da će se praviti montažni objekti koji će se brzo demontirati, da će na istim punktovima biti i organi Republike Srbije i privremenih vlasti iz Prištine. Kako je vreme sazrevalo, Kovač kaže da je ta administrativna linija sazrevala do granice.

„Nema mesta govoriti o promeni granica na Balkanu i Evropi nakon Drugog svetskog rata, i to se zaista ni ne može činiti mimo rata. U pravu je nemačka kancelarka kada kaže da ne treba menjati granice u Evropi i na Balkanu. Smatram da na tome i Srbija treba da insistira. O rešavanju kosovskog problema treba da se govori, ali samo unutar međunarodno priznatih granica Republike Srbije“.

Kovač kaže da nije pitanje aktuelne vlasti da rešava Kosovo i Metohiju, da to nije pitanje jedne generacije u srpskom narodu, a ni samo Republike Srbije. To je, tvrdi, pitanje i Republike Srpske i dijaspore, ali i Crne Gore, jer je i ona izvorno srpska država, koja je pogrešnim putem promovisana u antisrpsku tvorevinu.

Milivojević naglašava da teritorije mogu da razmene samo suverene države i da bi razmena u slučaju Kosova značila da Srbija sama sa sobom nešto razmenjuje i da se nečega odriče.

„Ako bi uopšte pristal na to, Srbija bi priznala Kosovo kao nezavisnu državu, što je intencija nekih. Kad se govori o podeli, imajući u vidu faktičko stanje, Srbija na neki način kontroliše trećinu teritorije Kosova i Metohije, a kad se govori o razmeni teritorija, to je nešto drugo. Indikativno je da Tači otvara pitanje juga Srbije. Taj koncept bi podrazumevao vraćanje Srbije na granice pre Balkanskih ratova, a to je opasna teza. Ljudi su zaboravili 1956. godinu, kada je Centralni komitet opštinu Leposavić dekretom priključio Kosovu iz političkih motiva da bi podigao demografsku strukturu. To su ozbiljne stvari o kojima treba razgovarati“, podseća diplomata.

Penzionisani general Božidar Delić smatra da je projekat razgraničenja počeo mnogo pre Vučića, ali da nije imao nikakve pisane tragove.

„Na sopstvenoj koži sam osetio Briselski sporazum, jer sve do njegovog potpisivanja nisam smatrao da idem van granica zemlje. Poreklom sam iz Đakovice i mogao sam slobodno da putujem i u Prizren, Đakovicu, Dečane, Peć, ali su mi ti putevi zatvoreni nakon potpisivanja Briselskog sporazuma“.

Kovač, ipak, smatra da za Srbiju dolaze bolja vremena, a to što pokušavaju da nas prisile da se nešto desi što pre jeste prvenstveno u interesu zapadnih zemalja. On kaže da je njima potrebna lažna država Kosovo, gde će imati bezgranično pravo baziranja snaga i borbenih sistema u kontekstu sukobljavanja sa Rusijom, i da zato žure da što pre postignu to rešenje sa Srbijom.

„Dok god nije stavljen potpis, oni znaju da ništa dugoročno ne mogu ozbiljno da rade na KiM, a to zna i vlast u Prištini. Svesni su oni da u promenjenim okolnostima srpska država može veoma brzo da se vrati na taj prostor. Srbija ne treba da žuri ni u kom smislu. Treba da se bori za nepromenljivost međunarodno priznatih granica i za visoku autonomiju albanskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, kategoričan je Kovač.

(Sputnjik)

KOMENTARI17 komentara

 1. Zoran says:

  Razmena teritorija nece biti.

  • Željko says:

   Srbi, pišem vam mjesec dana o ovome jer ako poništite Badinterove granice, onda ste napravili iznimku i onda može Vojvodina i Raška oblast tj. Sandžak da se odvoji od Srbije! BiH je dobila naputak od "velikog brata" da ne pregovara o razmjeni teritorija sa vama (Štrpci, hidroelektrane na Drini) i time je cementirano postojanje BiH kao države, a BiH su naredili da ne traži Sutorinu i Igalo natrag od Crne Gore koje su do kraja WW II bile u sastavu BiH i do tada se Crna Gora i Hrvatska nikada nisu graničile!

 2. Ognjen says:

  Nikakav potpis ne menja situaciju. Na kosovu se se vec obucavali teroristi za Siriju i Ukrajinu. Plan je da se oni prebace na Kosovo, svi oni isilovci koji su ratovali u Siriji i placenici iz Ukraine. Stvara se jedna ozbiljna vojska koja ce biti pomognuta sa nato avijacijom. Nama je pod hitno potreban ozbiljan pvo i razmestanje ozbiljne artiljerije oko kosova. Rat ce biti ulicni tipa vukovara i zato ce artiljerija morati dobro da poravna gradove i naselja na kosovu. Uz to nadam se pozicioniranju ruske mornarice a i kineske u jadranu koje ce potpomoci nasu artiljeriju krstarecim raketama. Problem ce biti i aerodrumi u okruzenju sa kojih ce poletati nato avijacija. To bi trebalo rusi da uniste jer su oni i otvorena opasnost za rusiju.

  • Hruscov says:

   Lepo smisljeno, ali da li su rusi i jednom u Siriji napali Nato i Amerikance...samo jedan primer molim. E tako bi i nama pomogli direktno, osim vojno tehnicki sa nekim zastarelim oruzjem. Mi trebamo novac za oruzje i tacka, svi ce nas tada voleti i podrzavati. Samo novac koji smo imali od raspada SFRJ do danas sa svim zlatom koje je direktor Borskog basena predao zapadu, danas bi bili Izrael II.

 3. Ognjen says:

  Moram jos da dodam da ce posle rata u Siriji nato ovaj put biti vrlo uzdrzan jer moze vrlo skupo da ga kosta to ne znaci da nece biti rata. A Srbija ovaj put mora da bude odlucna i da brzom akcijom samelje siptare a ne kao milosevic da ih sve ostavi zive i zdrave u spratnim kucama. Sve se mora srusiti da bi se onemogucio povratak siptarije a pozeljno bi bilo da se znacajan broj kremira.

 4. Milan says:

  Moram jos da dodam da ce posle rata u Siriji nato ovaj put biti vrlo uzdrzan jer moze vrlo skupo da ga kosta to ne znaci da nece biti rata. A Srbija ovaj put mora da bude odlucna i da brzom akcijom samelje siptare a ne kao milosevic da ih sve ostavi zive i zdrave u spratnim kucama. Sve se mora srusiti da bi se onemogucio povratak siptarije a pozeljno bi bilo da se znacajan broj kremira.

  • rajko says:

   Moja je procena da NATO nema snage da krene u novi rat, ćak ni protiv Srbije. Oni više ništa ne mogu da urade kao organizacija. Mogle bi eventualno SAD (greškom) i V. Britanija (iz zadovoljstva), a uz njih još poneko kevtalo kao npr. Holandija i Belgija. Oni bi mogli da krenu da pomognu Albancima, ali bi se u startu suočili sa nizom nerešivih pravnih i vojnih problema (Rusi i Kinezi bi ih smazali za doručak). Albanci sami po sebi nisu materijal za ozbiljnu vojsku, u proseku su slabo obrazovani, u njihovom mentalitetu nema ničeg vojničkog, ali ima mnogo podlosti, što je u ratu korisno i stare i vekovima podgrejavane mržnje prema Srbima. Kod njih je vidljiva i disciplina koju iskazuju prema ovim novim gospodarima.

   • doktrina soka says:

    kakva Holandija i Belgija,pa Belgija gori gradovi joj u plamenu,AL kaida rusi EU.KiM DA BUDE MIRANO ZAMRZNUT DO DALJNJEGA.

 5. rajko says:

  Kakva razmena? Oni ne nude nikakvu razmenu, nego nas primoravaju da dozvolimo dalju otimačinu srpskih teritorija. Razmena bi bila npr. kad bi ponudili Skadar za deo KiM, mada čak ni to nije sasvim ispravan primer, jer je i Skadar bio srpski, čak i srpska prestonica. Možda bi najbolje bilo spustiti ovo na pojedinačnu ravan, na razmenu koju bi trebalo ponuditi Vučiću ili Brnabićki, mada čak ni to nije odgovarajući primer, jer oni nemaju svoje imovine, nego samo pokradenu i otetu, ali 'ajde da kažemo. Da li bi npr. AV pristao na ponudu nekog klošara da sa njim razmeni svoj stan na Novom BG za svoju kuću u Jajincima? Ili da li bi Brnabićka razmenila svoju kuću na Pagu za svoju kuću na Dedinju? Pa ko je lud da sa bilo kim razmenjuje svoje za svoje? Pa još pored svih medjunarodnih garancija i tapija. Mi smo medjunarodnim pravom, rezolucijom 1244 i Rusijom i Kinom zaštićeni kao beli medvedi! Ne sme nam više niko ništa! AV neprekidno pokušava da nas zastraši Zapadom. Zapad više ne sme da šušne. AV je taj koji trguje našom domovinom, on pujda Zapad i Šiptare (istini za volju, njih i nije teško napujdati na Srbe). Ne damo ni kvadratni milimetar KiM-a i Srbije. Kome se ne svidja, žalim slučaj, srećan mu put. A novog razgraničenja na Balkanu mora biti, u miru ili s ratom. Milioni poklanih, milioni prognanih, opljačkanih, ojadjenih i unesrećenih Srba mora dobiti neku satisfakciju. Toliko stradanje ne može ostati bez reakcije. Ratni zločini ne zastarevaju i zahvaljujući tome mi ćemo, Bože zdravlja, konačno uspostaviti pravdu i trajni mir na Balkanu.

 6. Barakuda says:

  Rusi i Kinezi nas podržavaju i žele da se slučaj KiM vrati u UN gdje bi i oni mogli dati svoj glas ! Pitanje glasi : zašto odmah sada nas tjeraju da potpišemo priznanje i to uz SAD, glavni inicijator je Njemačka kao slučajno ! Podsjetimo se da su sve etničke grupe na prostoru SFRJ, koje su bile na strani Hitlera, imale njemačku podršku, čak i pritisak Njemačke na ostale EU države da što brže priznaju separatističke republike, manjine i ostalo !AVAV najviše obožava Angelu Merkel, pa se i on žuri da potpiše šta se potpisati od njega očekuje ! Kada neko kaže, razmjena teritorija, znači li to da mi razmjnjujemo svoje za svoje ! Zapad je često govorio za borbu Srba za samoopredjeljenje, da mi imamo Srbiju, pa ako nam se ne sviđa, da jednostavno idemo u svoju maticu Srbiju ! Kako to da ne kažu albancima da imaju Albaniju, neka se jednostavno odsele tamo ! KiM nije samo pitanje naše matice Srbije i njenog integriteta, nego pitanje svih pitanja svakog Srbina bilo gdje se nalazio ! KiM nije nezavisno, jeste okupirano, ali ga možemo osloboditi jednog dana i to brže nego mislimo ! KiM je Srbija !

 7. cile says:

  PA VUCICU GORI POD NOGAMA,VIDITE KOLIKO JE NERVOZAN,DOBRO ZNA STA SE DESILO DJINDJICU,ISTO GA CEKA,MORA DA PREDA,ALI NE ZNA KAKO

 8. Dane Radakovic says:

  sa srbijom ne upravljaju Srbi vec osvojaci Srbije 77 godona Srbija u opsajdu Srbi se nisu radali 77 godina u jugoslaviji nego nove nastale nacije

 9. TS says:

  Evo sta ce se desiti: Vucic ce igrati karte sa Arkanovim kriminalcima u Zabeli. Po Ustavu Srbije. Po clanu 306 KZ Srbije. Nema toga Sorosa koji ga moze spasiti zasluzene kazne za veleizdaju drzavnih i nacionalnih interesa sa tzv. Briselskim sporazumom. A tu se mora naci i Dacic da im peva na uvce dok kartaju. I naravno Palma u paketu

  • Miki says:

   A gde je neverni Toma strajkac gladju zbog Tadicevog rukovanja sa Tacijem? A gde je Tadic? A gde je Kostunica sto je znao da je Toma neveran pa mu je ipak dao glasove da pobedi Tadica? Zabela nema mesta za sve njih!

 10. Miki says:

  Ako razmenimo teritorije Vucic, Dacic, Palma, Tadic, Kostunica itd moraju na robiju. Prosto kao smederevski pasulj.

 11. Dane Radakovic says:

  Vucic Neda Da Se OBUCAVAJU SRBSKA DECA U SRBIJI Vucic prestavlja slobodnu Srbiju i Srbe u njoj to je opasno po Srbe ini ne znaju sto se desava u SVETU Srbija u Mraku bez Televozora

 12. gaga says:

  NE SME NIKAKVA PROMENA GRANICA!TO JE SAMO KATASTROFA ZA NAS!SAMO REZOLUCIJA §1244 I VRACAMJE U UN!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *