Ако Руси крену у напад, одговор САД биће – авиони, много авиона

Ako Rusi krenu u napad, odgovor SAD biće – avioni, mnogo aviona

17 marta 2015

338-0222105608-C-17_Globemaster_III_formationRusija, naravno, ni jednu od varijanti svojih dejstava u Ukrajini ne bi izvodila u vakuumu.

Osim otpora ukrajinske vojske, Rusija bi morala da uzme u obzir i moguća uzvratna dejstva SAD ili koalicije zemalja iz sastava NATO pakta.

Hoće li SAD hteti da stupe u rat zbog ruske invazije na Ukrajinu, ili neće, ne može se unapred znati, ali Moskva ne može ignorisati takvu mogućnost pri razradi varijanti svojih poteza i proceni šansi na uspeh.

Ako SAD i/ili NATO odreaguju na otvorenu vojnu ofanzivu Rusije na Ukrajinu, najbrži i verovatni najsvrsishodniji način uticanja na situaciju u zoni vojnih operacija bilo bi korišćenje avijacije.

NATO i SAD imaju moćne kopnene snage koje mogu dislocirati u Istočnoj Evropi i Ukrajini u slučaju neophodnosti, ali bi za prebacivanje tih snaga i sredstava bilo potrebno mnogo vremena.

Čak i u slučaju uspostavljanja nadmoći u vazduhu – te snage teško da bi bile uvedene u borbu. Zato smo – u okvirima analize mogućih uzvratnih dejstava Zapada – razmatrali mogućnost njegove primene u Ukrajini značajnih snaga avijacije radi osujećivanja ofanzive Rusije i prisiljavanja protivnika da odstupi.

To bi bila složena operacija koja bi iziskivala postavljanje aviocinih snaga i sredstava na aerodromima u blizini pozicija ruske armije, obezbeđivanje snabdevanja tih snaga njihovog dejstva na izbacivanje iz igre ruskih sistema PVO, a potom bi se pristupilo kopnenoj operaciji radi slabljenja vojnog potencijala Rusije na teritoriji Ukrajine.

U svojoj analizi varijanti vojnih dejstava, Moskva bi morala uzeti u obzir i najgori scenario po kojem istočnoevropske zemlje NATO svoje baze stavljaju na raspolaganje Vojnoj avijaciji SAD i daju im materijalno-tehničko snabdevanje.

Pre nego što bi započele široke operacije svojih vazduhoplovnih snaga protiv ruskih trupa, Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici morali bi uz Ukrajinu da dislociraju veliki broj lovačkih aviona.

Ti avioni imali bi zadatak ne samo da onesposobljuju rusku kopnenu PVO uoči ofanzive na zemlji, nego i da se bore sa ruskom avijacijom, pružajući vazdušnu podršku trupama u nastupanju. A to znači da bi – radi dostizanja strateške prevage, neophodne za sticanje nadmoći u vazduhu – bilo potrebno angažovanje maksimalno mogućeg broja savremenih lovačkih aviona.

Evropska ratna avijacija već je prilično blizu potencijalnoj ukrajinskoj ratnoj zoni, ali bi je trebalo još više približiti Ukrajini i tako ograničiti vreme leta do cilja i smanjiti pritisak na avione-tankere koji bi i onako bili maksimalno opterećeni u vreme operacije takvog razmaha i obima.

Sjedinjene Države bi se suočile sa još jednim problemom povezanim sa strateškim rasporedom svojih avio-snaga i sredstava, a ticao bi se prebacivanja avijacije iz samih SAD u Istočnu Evropu. Tempo prebacivanja i raspoređivanja aviona zavisio bi od mnoštva faktora, uključujući broj aviona-tankera, strateške vojno-transportne avijacije i aerodromskih resursa na krajnjim odredištima i aerodromima koji bi služili za privremena sletanja.

Prvi avioni SAD mogli bi da u zonu vojnih operacija stignu relativno brzo, zahvaljujući američkim lovačkim eskadrilama koje su blagovremeno razmeštene po avio-bazama Evrope. Jer, tri eskadrile F-15 već se nalaze u bazi britanske ratne avijacije Lejkneht, dve eskadrile F-16 su u Italiji – u bazi Aviano, a jedna eskadrila F-16 u bazi Špangdalem u Nemačkoj. Njih je moguće prebaciti na aerodrome Istočne Evrope već tokom prvih 48 sati nakon dobijanja naredbe.

(Fakti.org)

KOMENTARI7 komentara

 1. cane says:

  Samo vi slusajte svog sefa antihrista.Bilo bi bolje da procitate malo jovanovo otkrovenje i da shvatite da vi gubite ovu igru.

 2. pravdaa says:

  Niša smešnije nisam pročitao pa rusi u Ukrajini imaju PVO takv da im ništa ne treba Rusija da ugase svu avijaciju što ima NATO a to su oruđa koja nosi pješadija jedan vojnik jedan laser sa pet raketa dometa sto pedeset km i visine do pedeset kilometara sa optičkim radarom kojo vodećim raketama zadaje ciljeve rakete su presretači koji dostižu brzinu devet maha i u stanju sz da obaraju skoro sve vrste raketa pa i zenitne radar koji se koristi je Ruska tajna samo se pouzdano tvrdi da ga drugi radari ne prepoznaju i ne mogu da ga ometaju.

 3. z-i says:

  Ej nato i jenki pa nije to Srbija,I onda ste poceli sa 740 i neki avion pa trazili od nato zemalja jos aviona izasli 1300 i neki a niste imali gubidka,probajte samo pa ce gi vite sta ce vi snadje.Glupi ste gore od tocka.Samo se kurcite.a ove baze da 10 minuta spaljene sve pa dala baba banku da udje u nato sad nema napolje ni za 100 evra

 4. z-i says:

  A pitam se vec dugo dugo vreme ameri tolke mudonje oce svuda da ratuju i zavode njihovu diktaturu sto ne ratuju sami nego uvek traze nato zemlje iz evrope da ratuju sa njima.Stara poslovica njih deset ubise onog jednoga,ameri vi ste najvece jajare na ovoj planeti

 5. zoran says:

  s-300,s-400,kub,a tek Suhoji I Migovi.Sape sebi,bando

 6. genocid u jugoslaviji says:

  WA .pobediva u ovom 3/ rajhu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *