„АKО РУСИЈА ИЗГУБИ, KИНА ЋЕ ИЗ ТОГА ДА ИЗВУЧЕ ГЕОПОЛИТИЧKУ KОРИСТ!“ – Процурило приватно писмо Бореља шефовима дипломатије ЕУ

„AKO RUSIJA IZGUBI, KINA ĆE IZ TOGA DA IZVUČE GEOPOLITIČKU KORIST!“ – Procurilo privatno pismo Borelja šefovima diplomatije EU

13 maja 2023

U slučaju poraza Rusije u Ukrajini, Kina će iz toga moći da izvuče geopolitičku korist, napisao je Žozep Borel, šef diplomatije EU, u pismu upućenom ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU.

„Problem iz Kine je mnogo ozbiljniji od problema iz Rusije. Peking je jasno posvećen izgradnji novog svetskog poretka sa Kinom na čelu… Poraz Rusije u Ukrajini neće promeniti ciljeve Pekinga. Kina može imati geopolitičku korist od ovoga“, napisao je Borel u privatnom pismu ministrima spoljnih poslova EU, koje je dobio Fajnenšel tajms.Borelj je u pismu rekao i da Evropska unija pozdravlja pozitivne korake Pekinga da pronađe rešenje za sukob u Ukrajini. On je takođe istakao spremnost Brisela da se angažuje sa Kinom po ovom pitanju, uprkos podršci Pekinga Moskvi.

Pored toga, Borelj je napomenuo da EU ne bi trebalo da „blokira rastuću moć zemalja u razvoju“, nagoveštavajući nevoljnost zemalja članica EU da prihvate oštriji pristup SAD prema Kini. Političar je takođe pozvao Brisel da uzme u obzir uticaj Pekinga u radu sa zemljama sa niskim prihodima, upozoravajući na očekivanje da te zemlje „stanu na jednu ili drugu stranu“.

„EU mora biti svesna da mnoge zemlje geopolitički uticaj Kine vide kao protivtežu Zapadu, a samim tim i Evropi. Oni će nastojati da povećaju sopstveni prostor za pomicanje bez biranja strana„, napisao je Borelj.

Ranije je Borelj rekao da bi Ukrajina, bez podrške Zapada, morala da se preda u roku od nekoliko dana, pa će se podrška Kijevu i dalje pružati. U međuvremenu, zemlje i organizacije Evropske unije su Kijevu već obezbedile ukupno 16 milijardi evra pomoći.

(Financial times)

KOMENTARI6 komentara

 1. Gagi says:

  Kako da ne, poverovace Kina vasim dobrim namerama da je zavadite sa Rusijom. U pokvarenim mozgovima je i to moguce, narocito jer ste u stanju da Kini ponudite sve ono sto im omogucuje Rusija - energente koje ni vi nemate. Kada bih primetio ovakvu spodobu u tramvaju, mahinalno bih kontolisao dzepove.

 2. Saturnalije says:

  koji je to mislioc, njegove umotvorine trebaju se koristiti za duboku meditaciju i akademske rasprave :-))) Vatikaner lajavac.

 3. padre says:

  Ovaj čovek svakog dana ruši rekorde u kretenizmima!Da sam na njegovom mestu, prijavio bi Ginisu, da mi zabeleži dostignuće, mada je na zapadnu konkurencija žestoka!

 4. Beli Orao says:

  Ovaj borelj je budala koja se nada da će Rusija da izgubi rat! A kad Rusija dođe a poljsku gran7cu Borelj će imati pune gaće ! Dobro bi bilo da pelene nosi!

 5. M says:

  Taj Borelj je običan glupan!

 6. EkRostand says:

  Borelju uživaj ti u svom pederskom bordelju zvanom eu i začepi lažljivu njušku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *