АКО РУСИЈА ОВО ДОЗВОЛИ ТУРЦИМА, онда је још једном устукнула на својој граници

AKO RUSIJA OVO DOZVOLI TURCIMA, onda je još jednom ustuknula na svojoj granici

20 oktobra 2020

Vojni i geopolitički ekspert – bivši šef izraelske specijalne službe Nativ Jakov Kedmi – ocenio je da će rat za Karabah u narednih mesec dana – prestati.

On je prvo ukazao: „Sve će se završiti pregovorima. Jermenija nema izlaza – ona bez Rusije ne može da postoji. To u Jerevanu vrlo dobro znaju. Koliko se god sultan u Ankari pravio velikim i važnim, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je pametniji od njega. I on dobro zna da je Rusija temelj postojanja nezavisnog Azerbejdžana – inače ni njega neće biti. Sa susedima poput Irana i prijateljima poput Erdogana, Azerbejdžan nema šanse da preživi bez Rusije i njene povećane podrške“.Kedmi naglašava da je Karabah širi problem jer je sadašnji rat isprovocirala Turska sa kojom su povezani glavni izazovi sa kojima se suočava Rusija:

„Moskva je imala i ima u rukama sve karte potrebne da se situacija razvija konstruktivnije, a ne onako kako je danas. Rusija ih ne koristi. Nije ih koristila ranije, a ne koristi ih ni danas. Erdogan žonglira sa previše lopti. Umešan je u previše konflikata, a turska ekonomija je u veoma teškoj situaciji. Takvo naprezanje bi izdržala malo koja zemlja. Pitanje je samo ko će se time i kako okoristiti“.

Niko ne sumnja – nastavlja Kedmi – da je ovo što se sada dešava u Karabahu turska provokacija, unapred zamišljena, isplanirana i odigrana.

I postavlja pitanje: „A zar Rusija nije znala da se ovo spremalo, zar nije slutila, zar nije sa ovim računala i sve proračunala? Drugo, pomalo sam iznenađen politikom Rusije. Njena vlast se oslanja na istoriju, smatra da je potrebno kompetentno i istinito proučavati istoriju i iz nje izvući zaključke. A Rusija na pitanje – šta je glavno u spoljnoj politici? – odgovara `dijalog, dijalog`… Šta god protiv nje radili, ona govori: `dijalog`. Ministar spoljnih poslova Rusije se ovih dana požalio na ponašanje Turske, ali – u čemu je tu razlika? Rusija govori, a Erdogan čini!“.

Kedmi je otkrio da obaveštajni sektor Izraela smatra da će Turska u budućnosti predstavljati ozbiljniju pretnju Izraelu nego Iran:

„Turska je danas smišljeno na liniji sukoba sa celim svetom, kako i priliči naslednici Osmanskog carstva. Turska se – takođe smišljeno – kreće ka nuklearnom oružju“.

Po njegovoj proceni, cela igra u Karabahu započeta je sa dva cilja. Alijev želi da primora Jermeniju da pristane na novi sporazum koji bi bio povoljniji za Azerbejdžan. Još je važnije to što Turska želi da postane učesnik u rešavanju svih problema Kavkaza i Zakavkazja. Turci sami o tome govore, o tome su razgovarali u Bakuu. A ako Rusija to dozvoli (još ne dozvoljava), onda je ustuknula još jednom. Uvek sam govorio: nikad se ne možeš osloniti na Turke. Turska je članica NATO, članica NATO ne sme izaći na Kaspijsko more“.

Kedmi je uveren da Turska – koja koristi tipične gangsterske tehnike, demonstrirajući nekažnjavost – postaje strateški problem Rusije.

(Fakti.org)

KOMENTARI16 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Proslo je poodavno vreme CAPLJUZGANJA i dogovora sa "zapadnim partnerima". VVP je podvio rep puno puta kad nije smeo. Menjati akrepa dok nije vecu stetu nacinio.

  • Željko says:

   Rusija nema što ponuditi nikome, nitko ne želi da kopira "ruski stil života" jer nemaju ništa, jedva prehrane svoje stanovništvo,Rusija je opkoljena i čeka se novi predsjednik "velikog brata" da dovede u red bankrotiranu "benzinsku postaju" Rusiju!

 2. Slobodanka says:

  Nešto finije kao Kedmi ili manje lepo, svi očekuju od Rusije da udari na Tursku. I sam Kedmi je priznao da Zapad želi da uništi ovakvu Tursku, ali da to bude uradjeno rukama Rusije. Stvar je u tome što Zapad želi udavljenu Tursku, ali po osnovu toga i pridavljenu Rusiju. Zar oni misle da MEDO ne primećuje na kakve karte igraju?

  • persida says:

   Medo primecuje, ali ne reaguje, ceka da ga oglodju lisice. Putin vodi Rusiju u propast, tek za deset godina to ce biti ocigledno.

   • Slobodanka says:

    Kako možeš da budeš toliko glup/glupa??????? Medo ni ne treba da reaguje tako kako očekuje Zapad, pride i Izrael. To je teška navlakuša. Da pretpostavimo da je Rusija direktno zaratila sa Turskom. Zbog rusko-turskog rata prisustvo ruskih vojnih snaga u Siriji bi bilo ugroženo. Dakle SAD i ceo Zapad Izrael mogli bi da nastave sa osvajanjem Sirije i pravljenjem Novog Bliskog istoka. Najverovatnije bi zapadnjaci pritrčali da brane i pomažu Tursku da obadve zemlje (Rusija i Turska) što više iskrvare, a ceo Bliski istok da ostane samo njima.

    • persida says:

     Medo upravo reaguje kako Zapad ocekuje. Zapad se ukaki, jer zna da ce proci nekaznjeno, pa opet i opet. A sve zato sto je Medo pametan i opasan.

     • Slobodanka says:

      Zapad očekuje baš to da Medo se iznervira i udari na Tursku. Ali neće im se ispuniti to očekivanje.

    • test01 says:

     Problem nije sto Rusija ne odgovara "agresivno" na provokacije, PROBLEM je sto zapad RUSIJI svaki dan namesta nesto novo a Rusija kao francuska sobarica (nisam znala pa sam dala_. Dobro covek kaze, zar Rusi to nisu ocekivali, proracunali, sta je sa bezbednosti - nista ne znaju, nemaju odgovor ni na jednu provokaciju nego samo spominju dialog, dijalog... Ustvari ova analiza Rusije je odlicna !

     • Slobodanka says:

      Kedmi prefrigano loži Rusiju da krene u sukob. Rusija na svojoj teritoriji ima više od 1 milion Azera. I ima oko 3 miliona Jermena dakle više nego što ih ima u dvoipo milionskoj Jermeniji, a oni na teritoriji Jermenije su gradjani drugog reda, nemaju pravo da učestvuju u političkom životu. Jermenija od 2018 se ponaša slično kao Crna Gora nakon referenduma. Tek zašto bi Rusija naivno potrčala da spašava režim jermenskog Djukanovića? Ova provokacija je napravljena u izvodjenju Turske. Ali nije sigurno da ju je režirala samo Turska. Američki predstavnik prošle godine u Idlibu nagovarao je Tursku da udje u sukob sa tamo prisutnim ruskim snagama, ali oni se neće direktno pridružiti Turskoj nego će je podržavati sa strane. To nije uspelo. Da li su sad namerno napravili novu provokaciju severnije u Karabahu, sa nadom da će konačno isprovocirati Rusiju. Imali su prostora za takvu igru jer Pašinjan i članovi njegove vlade su sorošoidi i rusomrsci.

     • Slobodanka says:

      Svi svojataju Rusiju za svoje potrebe. Ako bi na to pristala Rusija bi postala svačija, a najmanje svoja. Kedmi živi u Izraelu i godinama nastupa prijateljski prema Rusiji. Ali ne treba se zavaraviti oko njegove prave uloge, Kedmi predstavlja meku moć Izraela. Izraelu bi itekako odgovaralo da Rusija i Turska zarate, i to baš onom agresivnom krilu. Ovaj sukob na Karabahu je u vezi sa Sirijom, on je eho rata u Siriji koji je zasad Izrael izgubio. Ne treba dozvoliti preokret u korist Izraela.

   • Suzuki Vitara says:

    Sido, kao sto vidis Rusija propada rapidno vec vise od 10 godina, kad bi se zezali.

    • persida says:

     Rusija definitivno gubi ogroman ugled koji je imala cak i na Zapadu. Zapad ne gubi nista jer svi znaju koliki su to hohstapleri. Nek su Rusi zivi i zdravi, meni je dovoljno sto sam videla da Srbiji nikada nece pomoci. Daleko im lepa kuca. Srbija Srbima, sve drugo je zamajavanje.

   • Mile says:

    Ne dao Bog da takvi kao ti vode Rusiju. Ti bi Rusiju pogrickala kao čips, uz jednu TV emisiju.

 3. M says:

  Osnovni problem Rusije je što je Rusija prevelika,a mišja rupa u koju se želi sakriti-je premala!

 4. Avangard-Kinzal says:

  Preslaba je Turska za Rusiju, ništa neće postići Erdogan ovim pokušajem. Osim toga on vidi da im ni nato-vermaht ni USA-EU-4.rajh ne pružaju podršku u borbi protiv Rusije jer se plaše rata protiv nikad moćnije Rusije. Anangard,Kinžal,Burevestnik...i evo Rusije do Lisabona,samo neka krenu zapadnjaci.

 5. Zorana says:

  Koliko ja vidim, Kedmi kao i svaki zidov, kuka za Izraelom. Plasi se da ce ojacala Turska biti pretnja njegovima. I hoce. Ali ojacala Turska je pretnja svima. I iZraelu i Rusiji i Arapima i NATO-u i Grckoj i Jermeniji... Sad je malo sora igra ko ce tu koga. I Erdogan to zna te zloupotrebljava. Ono sto Erdogan nije shvatio, da je u takvoj igri najveci gubitnik Turska. Kad se zavrsi ova partija, ko god ej bude odigrao manje ili vise mudro, bice zadovoljan, a ovi sto se zalete ce stradati zajedno sa Turskom koja ce stradati u svakom scenariju. Turska je u ulozi budale. Dobro. Nije to ni lose. S obzirom na sve i s obzirom na putinovu mudru i odmeren igru, meni deluje kao da on maksimalno stedi Rusiju da se ne zalece, vec da neko drugi bude budala koja se na smrt potuka sa Turskom. U tom slucaju bi Rusija uz druge "mudre igrace" partije, dosla kao mirotovrac da profitira gurajuci svoj interes. Moram priznati da je to tamo sad zanimljiva partija saha, samo je pitanje koliko ce potrajati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *