Ako SAD proglase bankrot, slede recesija i svetska katastrofa

Ako SAD proglase bankrot, slede recesija i svetska katastrofa

8 oktobra 2013

obama_2591295bZlatu raste cena, tržišta fondova padaju, a investitori su sve nervozniji – ako Kongres SAD do 17. oktobra ne poveća prag državnog duga, najveća svetska privreda može da proglasi bankrotstvo, upozoravaju ekonomski analitičari, prenosi „Pressrs.ba“.

Bankrot koji prijeti SAD, kako tvrde neki ekonomisti, može da izazove krizu veću od one iz 2008. godine i dovede do recesije, najgore od doba Velike depresije s početka 20. veka i predodredi svetsku katastrofu decenijama unapred.

Američki kongresmeni još se nisu dogovorili ni o gornjoj granici duga, ni o finansiranju državnih ustanova zatvorenih već sedmicu dana.

Predsednik Predstavničkog doma Kongres obećao je kolegama da neće dopustiti bankrotstvo SAD, čak ako zakon o povećanju državnog duga ne dobije podršku većine republikanaca, ali ne objašnjava kako to namerava da učini.

Pitanje bankrotstva proističe iz pitanja o povećanju granice državnog duga SAD. Ovu granicu država je podizala više puta.

Glavna tačka cenkanja demokrata i republikanaca jasna je: republikanci traže da predsednik Barak Obama odustane od reforme zdravstva, inače će oni „osigurati“ – bankrotstvo.

Ekonomski analitičari upozoravaju da je američki predsednik postao talac unutrašnje politike koju je sam kreirao i da podseća na nekadašnjeg sovjetskog lidera Grbačova.

I Obama i Gorbačov došli su na vlast kao reformatori, kada su njihove zemlje bile nepopularne u inozemstvu. Obojica su bili primorani da se obraćaju dvema stranama – sunarodnicima koji čekaju poboljšanje sistema i strancima uverenim da je „koren zla“ u samom sistemu.

Obama je kao i Gorbačov, navode neki politikolozi, odabrao spoljnu politiku, ali bez posebnog uspeha. Druga je sličnost što su oba dobitnici Nobelove nagrade za mir. Samo je Gorbačov dobio Nobelovu nagradu posle raspada svoje imperije, a Obama na početku mandata, navode agencije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *