„АKО САМ KРАО, ТО ЈЕ БИЛО ЗА…“ Испливало Слобино НИKАД ВИЂЕНО ПИСМО, из затвора је ОТKРИО СВЕ

„AKO SAM KRAO, TO JE BILO ZA…“ Isplivalo Slobino NIKAD VIĐENO PISMO, iz zatvora je OTKRIO SVE

2 decembra 2019

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević lično je 2. aprila 2001. napisao istražnom sudiji Okružnog suda žalbu na rešenje o pritvoru zbog optužbi da je zloupotrebljavao službeni položaj, čiji sadržaj sada prvi put javnost ima priliku da vidi. Milošević je, posle višednevnog odbijanja da se odazove sudskom pozivu zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšen u državnoj vili na Dedinju 1. aprila 2001. godine.

U žalbi Milošević navodi da u rešenju o sprovođenju istrage piše da je najviše funkcionere i potpredsednike Savezne vlade Nikolu Šainovića, zaduženog za privredu, i Jovana Zebića, zaduženog za finansije, kao i direktora Carine Mihalja Kertesa, podstrekivao da nezakonito pribavljaju drugima korist i to “od 1994. pa do 5. 10. 2000. godine”.„Ti „drugi“, u čiju se korist radilo sve ovo vreme, isključivo su napa država i narod, odbrana i bezbednost naše zemlje i naše privrede. Na saslušanju kod istražnog sudije, u prisustvu okružnog javnog tužioca i svog branioca, verujem da sam objasnio da su se razgovori kod mene, u svojstvu predsednika Srbije, sa državnim funkcionerima koji pokrivaju ekonomski sektor Savezne vlade odnosili na potrebu podrške ekonomskim zadacima Srbije, u vreme početka sprovođenja antiinflacionog programa 1994. a ne na bilo kakva „nagovaranja“ i zloupotrebu službenog položaja„, piše Milošević.

On je pisao da su ti zvanični razgovori bili „odgovorno razmatranje najvažnijih pitanja za opstanak zemlje u uslovima totalnog embarga i rata preko Drine, u kom smo pomagali svoj narod“.

„Što se tiče sredstava trošenih za oružje, municiju i ostale potrebe Vojske Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, ti se izdaci nisu mogli iz razloga državnih interesqa, kao državna tajna, prikazivati u Zakonu o budžetu, koji je javni dokument. Isto se odnosi na izdatke za opremanje snaga bezbednosti i posebno specijalnih antiterorističkih snaga „od igle do lokomotive“ – od lakog naoružanja i opreme do helikoptera i ostalih sredstava koja i danas stoje tu gde su“, piše Milošević i dodaje da “rešenje o pokretanju istrage odaje utisak da se neko, i to u ovom slučaju šef države, bavio nagovaranjem najviših funkcionera da nešto ukradu ili potroše za lične stvari”.

„Što se tiče novca za SPS, želim da skrenem pažnju na činjenicu da su i nikola Šainović, i Dušan Matković, i Mihalj Kertes i drugi, kao visoki funkcioneri partije, prikupljali novac za partiju i da mi nije poznato da su ti ljudi bilo šta ukrali ili proneverili. Naprotiv, verujem da nisu“, navodi Milošević, kao i da se on „nije bavio pitanjem partijskih finansija“.

„Istovremeno, naglašavam da nikad nisam ni koristio ni jedan dinar, niti jedno materijalno sredstvo partije, niti bilo koje vozilo partije. Nikada, ni direktno, ni preko nekog drugog lica, nisam primio nikakav novac za moje lične potrebe. Osim plate, sve vreme na funkciji predsednika SRJ, drugih primanja nisam imao“, istakao je Milošević.

(Kurir)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kosovac says:

  I? Ništa, izjava nema nikakvu pravnu važnost, zato što se Milošević nije izjasnio da li je Zoran Đinđić strani Špijun, srpska Peta kolona, ili koordinator Surčinskog klana. Bez takvog izjašnjenja, pismo nema nikakvog efekta, u svemu prema pravnim tekovinama Evropske Unije.

  • Deda says:

   Pa sudija,istražni, ga to nije pitao. A i kago da ga pita kad je sudija "Zoran"?

   • Kosovac says:

    @ Deda, …..Slažem se. Ja sam ubacio Đinđu Minđu u ovu priču samo zato što je svaki novinar ko napiše ovakav članak u najmanju ruku Đinđićevac. Čuješ, „isplivalo neko pismo iz zatvora“.

 2. Branko says:

  Vrati se Slobo sve ti je oprošteno!!!

 3. persida says:

  Umesto da pricamo o tome ko sada krade, mi fantaziramo o tome koje nekada krao. Pa, kome to najvise koristi, ako ne Vucku.

 4. Nika says:

  A sin Marko je zaradio dva miliona maraka, kojima je kupio onu diskoteku i kola za učešće na auto trkama noseći gajbe, kako mu je izjavila mama Jula. Biće da su i to one pare iz zajma za privredni preporod Srbije, koje su prenete na Kipar. Neko je tragao za njima, a od komisije koja je tragala još je živ samo Velja Ilić. Bankarka Borka Vučić je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći, pred sami sastanak sa istraživačkim novinarom Domagejom Margetićem. No u odnosu na ove naslednike koji su uništili sve fabrike koje je "pošteni" Sloba ostavio, i iz države, prema podacima iz SAD, izneli više od 50 milijardi dolara, Sloba je bio svetac. Da nije bilo njegove astronomske inflacije ko bi danas mogao steći vlasništvo nad stanom za 2,5 evra? Današnji iznos pljačke države nije poznat ni najvećim ekonomskim stručnjacima. Kad je narod dočekao "zlatno doba" što bi ga zanimala prošlost. Šta opljačkanim penzionerima znači povećanje cene električne energije od 1. decembra za 3,9 odsto i TV takse od 1. januara naredne godine, kad su dobili jednokratnu pomoć, kao i pred svake izbore, od 5.000 dinara. Nekako pred kraj godine dešavalo se da računi za utrošenu električnu energiju postanu drastično uvećani, pa ko ima strpljenja može čekati u dugim redovima ispred elektrodistribucije da podnese prigovor na iznos računa, koji i tako neće biti usvojen. Nema povećanja električne energije za privredu, iako je ona najveći dužnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *