Ако Сарајево не ПРЕСТАНЕ са ПРОВОKАЦИЈАМА, Српска се ОДВАЈА од БиХ! Ново име – ЗАПАДНА СРБИЈА

Ako Sarajevo ne PRESTANE sa PROVOKACIJAMA, Srpska se ODVAJA od BiH! Novo ime – ZAPADNA SRBIJA

27 februara 2019

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će Republika Srpska sprovesti referendum i odvojiti se od BiH, ukoliko inicijativa SDA za promenu imena dođe u Ustavni sud BiH.

– Ako inicijativa dođe pred Ustavni sud mi smo se složili, i vlast i opozicija i rekli smo da ćemo preduzeti mere o utvrđivanju našeg statusa. Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, mi ćemo preduzeti mere, sprovesti referendum i odvojiti se od BiH – rekao je Dodik za RTS.On je kazao da bi u tom slučaju bilo napada sa Zapada, ali da postoje zemlje koji bi to podržale.

– Izračunali smo najmanje 10 zemalja koje bi podržale naš status – rekao je Dodik i dodao da ako traže da se nešto doda u naziv Republike Srpske, samo se može dodati termin „Zapadna Srbija“.

Kako je rekao, razgovarati sa SAD ne znači prihvatiti njihove politike.

– Ja sam veoma jasno ogovorio Izetbegoviću vezano za inicijativu da bude izvršena promena naziva Republike Srpske. Možemo mi, ako već traže da se nešto doda, dodati Republika Srpska – Zapadna Srbija, jer je to nešto što bi ljudi u Srpskoj prihvatili – rekao je Dodik.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Dodik je rekao da poštuje stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji razume situaciju u BiH i koji ističe da poštuje integritet i celovitost BiH i sve što dogovore dva entiteta i tri naroda.

On je rekao, govoreći o formiranju Saveta ministara, da su i Srbi i Hrvati izabrali svoje predstavnike, da je Republika Srpska odavno formirala vlast, da su Hrvati izabrali svoje predstavnike, ali da se bošnjačka strana ne konsoliduje.

– Uopšte nisam bez razmišljanja da se to namerno čini kako bi se sačuvala postojeća struktura na nivou Saveta ministara. Međutim, oni moraju da znaju da u ovakvoj konstalaciji neće raditi Parlament, Dom naroda, ni Predsedništvo i da rizikuju da blokiraju čitavu zemlju – rekao je Dodik.

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, čija će 27. godišnjica biti svečano obeležena u četvrtak – 28. februara u Beogradu, Dodik kaže da bi Ustav trebalo da bude ojačan, jer su u njega intervenisali visoki predstavnici koji je zapravo trebalo da sprovode Dejtonski sporazum, a ne da menjaju jedan međunarodni ugovor prilagođavajući ga nekim drugim koncepcijama.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. Srbija na tankom ledu says:

  Dobar naziv,ali sta cete sa Otpadnom Srbijom, pitanje je sad.Krnja Srbija,Potkresena Srbija I drugi podcenjivacki nazivi ce biti predlozeni kada Srbija bude naterana da prizna De Jure nezavisnost Kosova kome ce biti dodata Republika Presevska Dolina-tako bar tvrde Albanci sa Kosova.!

  • Ivana says:

   Ne brinite neće dati Vučić.

 2. Za Srbiju says:

  Jedva čekam referendum. BiH nije država.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Svi smo ZA, samo dajte da rešimo ovu jugo ujdurmu sa titinim jugo-granicama a KROmanjonci i muslimani nek se yebu sa svojim državicama u kojima kopaju po kontejnerima i emigriraju, pa nek vide šta će, i ODMA im roknuti zabranu za njihove robe da ne mogu da ništa izvoze u Srbiju, propačće im privrede u 5 dana i jednima i drugima jer oni žive samo na temelju našeg tržišta, čim nestane mogućnost da izvoze u Srbiju/R.Srpsku muslimani i KROmanjonci su momentalno BANKROT.

 4. Milan says:

  Nešto je nelogično: Amerikenjci od Srbije gotovo uvek traže da bude "faktor mira i stabilnosti u regionu" i da na baš svašta pristaje kao da je Jugoslavija, a slično tome pritiskaju Srpsku da bude entitet Srba, Hrvata i Bošnjaka. Medjutim sada im odgovara da Srpska bude samo Srpska, zato su i napravili ovo najnovije provociranje preko Bakira Izetbegovića. Oni tačno znaju kako će Dodik na to reagovati. Zapravo igraju domino igru: ako je Srpska samo "srpska", onda je i Srbija samo "Srbija bez Albanaca, tačnije bez Kosova. Kad budu imali konačno, tj. i de jure rešenje za Kosovo, onda bi prekinuli igru domina. To znači nastavili bi gušenje Srpske i njeno utapanje u BIH. ... Političari iz Sarajeva, američki ambasadori i BIH svi u nizu, ostali američki predstavnici i predstavnici iz EU > oduvek žele da se ukine Republika Srpska. Izgleda kao da čekaju da se najpre dogodi konačno rešenje za Kosovo, a posle toga bi nastavili da rade na potpunom ukidanju Republike Srpske. ... Medjutim Republika Srpska je upisana u Ustav BIH; Ustavni sud je nadležan da zaštiti Ustav, a ne da ga menja ili ruši. Npr. 2005 godine Sulejman Tihić je pokrenuo inicijativu za promenu imena Republike Srpske i zatim povukao je tu svoju inicijativu, pošto su mu pravnici objasnili da je Ustavni sud BiH nadležan za zaštitu, a ne za promenu Ustava. Zašto Bakir Izetbegović baš sada pokreće inicijativu za koju veoma dobro zna da neće imati uspeha, čak veoma je moguće je da će je Ustavni sud odmah odbaciti? Da li su Bakira Izetbegovića zamolili da to baš sada uradi i da na taj način potpomogne konačno rešenje za Kosovo? Amerikenjci na taj način šalju poruku Srbiji: ako ne priznate nezavisno Kosovo, onda sigurno nećete dobiti Srpsku. Nastoje da naprave od nas zbunjenog i nedovoljno odlučnog Buridanovog magarca koji se dvoumi izmedju dva plasta sena. Na kraju tako lakše oduzeće nam KIM, a zatim neće dozvoliti ni da nam se pripoji Srpska. ... Američkim političarima u pogledu svih njihovih obećanja ne sme se verovati, jer sve lako razobećaju. Isto važi i za sve njihove izjave o Srpskoj, tačnije rečeno nagoveštaje o Srpskoj.

 5. Milan says:

  Srpsku koriste kao šargarepu na dalekom štapu da bi magarac Srbija priznala Kosovo i potpuno predala Kosovo. Pre toga godinama sa istim ciljem kao šargarepu su koristili ulazak Srbije u EU, ali sada je ta šargarepa prilično otrulila. Zato za svaki slučaj magarčiću nameštaju još jednu šargarepu. ... Sada ne treba da se opterećujemo sa Srpskom, ona ne može nestati niti će na to pristati. BIH je trula od 01.03.1992. kada je babo Izetbegović pokrenuo rat u toj Republici, a ni posle Dejtobskog mira ne leči se od opake i truležne bolesti. BIH će propasti i raspasti se zbog njihove sopstvene teške truleži, a ne zbog Srbije ili zbog Kosova. Sada ne treba da dozvolimo da nezavisno Kosovo prizna Republika Srbija kroz famozni sve-ubi-hvatni sporazum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *