Ako si „autentični domoljub“, onda smeš lažirati diplomski rad

Ako si „autentični domoljub“, onda smeš lažirati diplomski rad

30 marta 2014

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

Odlično se snašao Milijan Brkić zvani Vaso.

Nakon što mu je poništena krivotvorena diploma Visoke policijske škole, on je prvo okrivio Kukuriku koaliciju za podmetanje, zatim impresionirao javnost širokim vokabularom koji uključuje izraze kao što su „nekompetencija, neznanje, nesnalaženje“, posegnuo je čak i za stilskim figurama poput „pokušaja zamagljivanja realnosti“, da bi na koncu ušao u meritum stvari.

„Ja sam radio na radnim mjestima za koje je propisana visoka stručna sprema, a po tadašnjoj uredbi Vlade je bilo propisano da osoba koja ima stručni stupanj niži od propisanog da može obnašati poslove i funkcije radnog mjesta na koje je postavljena“, izjavio je Milijan Brkić za Novu TV.

Znači – ako prođe, prođe.

On se pobrinuo da pribavi diplomu, ma kakva god ona bila, a ako ona ne prođe, ako ga budu tražili da vrati pare, onda se još uvijek može pozvati na uredbu Vlade koja mu omogućava da te poslove obavlja bez diplome.

Nije li se toga genijalno dosjetio?

Domoljub i branitelj

Njegovo obrazloženje zvuči bolje čak i od tvrdnje Tomislava Karamarka kako je Vaso Brkić „autentični domoljub i branitelj“. A znamo da je autentičnim domoljubima svašta dozvoljeno. Pa i falsificiranje.

Uglavnom, Vaso Brkić je uspio smisliti argument kako da zadrži sav novac koji je nezakonito zaradio na ime krivotvorene diplome. Ona mu ionako nije trebala na poslovima koje je obavljao. Ali on ju je za svaki slučaj nabavio.

Ako ni zbog čega drugog, onda je samo zbog ove logičke vratolomije Vaso zaslužio jednu počasnu diplomu. Ili barem članstvo u HDZ-ovoj Akademskoj zajednici „Dr. Ante Starčević“.

I tako, glavni tajnik HDZ-a ostao je bez diplome. To je sramota za njega, ali on je ipak tako ne doživljava. To je sramota za njegova šefa, ali on se snalazi kako zna i umije. Međutim, teško je reći da je ovo neka velika sramota za HDZ. On je već navikao na svakakve stvari – na lažne doktore, lažne branitelje, lažne generale, lažne invalide, lažne domoljube…

Ovo je sramota za državnu instituciju koja je zapošljavala ljude s krivotvorenim diplomama, raspoređivala ih na odgovorna mjesta, poput šefa osiguranja predsjednika države, ali je sramota i za instituciju koja je izdavala (bolje reći, štancala) lažne diplome.

Ali i na to smo navikli. I mnogo ugledniji hrvatski fakulteti radili su – a možda još uvijek rade – iste stvari: prodaju ispite, diplome, doktorate, što god treba. Jadan Vaso je ipak uložio neki trud u to, što bi se reklo, kompiliranje.

Lažni magistri

A opet, kao da je to sad neka velika politička priča. Imali smo mi čak i lažne magistre koji su također „kompilirali radove svog mentora“, pa su bez problema vodili političke stranke, sjedili u parlamentu, obnašali gradonačelničke dužnosti. Svega smo se u ovoj zemlji nagledali, pa nam jedan „autentični domoljub s lažiranom diplomom“ ne predstavlja neki veliki problem.

Čak se ni Zoran Milanović ne bi trebao baš tako otvoreno naslađivati s Vasinom diplomom.

Naime, Vaso je možda lažirao diplomski rad, ali barem se sjeća kako se on zvao. Za razliku od SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel koja je nedavno na HTV-u uporno odbijala odgovoriti na pitanje kako se zvao njezin diplomski rad na Prometnom fakultetu.

Da bi se kasnije otkrilo kako je fakultet njezin rad o „Unaprijeđivanju plovnih puteva u RH“ – na žalost ili na sreću – uništio.

Uglavnom, Milijan Brkić je krivotvorenjem (ili kompiliranjem) diplomskog rada prekršio zakon, ali to je još najmanja stvar u njegovoj biografiji. Ako je mogao kao zapovjednik specijalne policije odbiti zapovijed svojih pretpostavljenih da 2001. godine razbije barikade kod Sinja, ako je mogao osumnjičene za zločine u Gruborima obavještavati da su „na popisu“ i da će dobivati „poziv od policije“, onda je mogao i „komplirati“ tuđi diplomski rad.

To rade „autentični domoljubi“. Oni drugi moraju raditi autentične diplomske radove.

(24sata.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *