Ako Sjedinjene Američke Države počnu svoj novi rat – taj rat se nikako neće moći zaustaviti na granicama Sirije

Ako Sjedinjene Američke Države počnu svoj novi rat – taj rat se nikako neće moći zaustaviti na granicama Sirije

27 avgusta 2013

syria-obama-map-570x386Piše: Georgij Voskresenski

Dezinformaciju o tome, da sirijska armija koristi hemijsko oružje, što je izazvalo stradanje preko 1000 ljudi, koja je neverovatnom brzinom obletela svet, napravile su praktično istovremeno saudijske, katarske i britanske informacione mreže 21. avgusta, još u prvoj polovini dana. Ruski novinari koji su radili u Damsku tvrde: cilj dezinformacije je bio da se pokuša zaustavljanje sveobuhvatne kontraterorističke operacije sirijske armije, koja je počela nekoliko sati pre toga, a koja je povedena radi oslobođenja Džobara – predgrađa Damaska, zauzetog još krajem prošle godine od strane formacija – bandi stranih najamnika. Prema nekim podacima, tog dana uopšte nije korišćeno hemijsko oružje. U svakom slučaju – ne postoje pouzdani dokazi da je ono korišćeno – što znači da je javnost jednostavno primorana da radi sa glasinama.

A samo tri dana pre toga, 18.avgusta, u Damask je stigla grupa eksperata Ujedinjenih nacija koja je formirana na molbu sirijske vlade kako bi istražila korišćenje hemijskog oružja 19. marta ove godine u predgrađu Alepa – Hal al-Asalu, koje su upotrebili pobunjenici (tada je poginulo 26, a ranjeno 86 ljudi). Molba sirijske vlade je bila vrlo dobro dokumentovana. Grupu je, pod rukovodstvom švedskog profesora Oke Selstrjoma, u kojoj je bilo desetak inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja i Svetske zdravstvene organizacije, uspešno formirana već nekoliko dana posle hemijskog napada 19.marta (imena članova grupe se ne objavljuju), ali je u vezi sa tim poslom grupe zapadna diplomatija odmah počela manevrisanje u želji da zaustavi rad eksperata zahtevajući uslove, koji su za Damask potpuno neprihvatljivi. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je čak bio prinuđen da izjavi da tema hemijskog oružja ne treba da se koristi za „postizanje geopolitičkih ciljeva ili neke druge manevre u diplomatskim igrama“. Reklo bi se da se to podrazumeva samo po sebi, ali – ne: špekulacije na temu korišćenja hemijskog oružja od strane sirijske armije, uz faktičko odbijanje Zapada da organizuje proveru istinitosti sličnih saopštenja, uopšte se ne prekida.

Istovremeno, Selstrjomov tim poseduje ozbiljne materijale sa kojima može da radi. Još 9.juna Sekretarijatu UN i članovima Saveta bezbednosti predati su rezultati ekspertize koju su izvršili ruski stručnjaci za tri slučaja korišćenja hemijskog oružja u Siriji, među kojima je i incident u Han al-Asalu (80 stranica dokumenata sa fotografijama, geografske koordinate gde je korišćeno hemijsko oružje, procedura i rezultati istrage). Ispitivanje je izvršeno u laboratoriji koja poseduje potrebne sertifikate Organizacije za zabranu hemijskog oružja, u skladu sa standardima te organizacije. Zaključak eksperata: projektili i materija koja je bila u njima (sarin, gas koji prouzrokuje paralizu nerava) proizvedeni su u februaru ove godine na sirijskoj teritoriji koja se nalazila pod kontrolom Sirijske slobodne armije.

Sergej Lavrov je podvukao da Moskva garantuje za tačnost ruske istrage korišćenja hemijskog oružja od strane sirijske opozicije 19.marta. Te rezultate poseduje i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Međutim, zaključci te provere ni do danas nisu objavljeni. Umesto toga, posle rasturanja informacije od 21. avgusta (odličan primer za napadački informacioni rat!) događaji u Siriji zbog nje dobijaju potpuno drugačiji tok.

Prvo, pažnja Selstrjomove grupe se sa činjenice hemijskog napada do koga je došlo u Han al-Aselu 19.marta prebacuje na virtuelni hemijski napad u Džobari, 21.avgusta. Žureći da se pojavi pre pravih rezultata rada grupe međunarodnih eksperata, Vašington je naglo aktivirao demonstraciju spremnosti Sjedinjenih Država da na Siriju udari vojnom silom. Na sve se načine prežvakavaju razmišljanja o tome da je „armija SAD spremna da u Siriji napravi vojni scenario – samo da Barak Obama naredi“ i istovremeno se vrlo pažljivo testira reakcija najjačih svetskih država u odnosu na tu informacionu galamu. Već nekoliko dana nas energično podsećaju da je napad na Siriju, takoreći, sasvim u redu. Mediji vrlo poslovno već izračunavaju kojom snagom i kojim će sredstvima američki napad biti izvršen…

Prema rečima Alekseja Puškova, rukovodioca Komiteta ruske Državne Dume za međunarodne poslove, „Obama u Siriji nezaustavljivo ide prema ratu“. Samo, Puškov rečenicu nije formulisao sasvim precizno: čim Sjedinjene Države počnu svoj novi rat – taj rat se nikako neće moći zaustaviti na granicama Sirije. Taj rat će automatski, kao da je talas, valjajući izleteti iz Sirije napolje. Damask i Teheran su već upozorili na tako nešto. Ili možda Vašington u stvari to i hoće?

Tako da to – da li Obama ide prema ratu ili ga na to teraju neke druge snage koje i inače formiraju kurs politike SAD, nema apsolutno nikakvog značaja. Značajno je samo to da se ovih dana, ako ne i samo u ovih nekoliko sati, formira odgovor na pitanje: da li će svet biti toliko plitak da bez obzira na ono što se desilo Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku, Libiji, još uvek ne može da shvati da ova najnovija vojna agresija „jedine na svetu naddržave“ protiv bilo koje druge zemlje ima samo jedan cilj: da taj isti svet natera da tu „naddržavu“ zauvek prizna kao takvu.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *