„Ako Srbi sprovedu sporazum, nestaće sa Kosova“

„Ako Srbi sprovedu sporazum, nestaće sa Kosova“

22 aprila 2013

milan-ivanovic1Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je danas da Srbi nemaju nikakvu šansu da opstanu na Kosovu ako bude sproveden sporazum parafiran u Briselu 19. aprila.

Ivanović je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da je sporazum daje manje od Ahtisarijevog plana i da nijedna odredba ne osigurava bezbedan život Srbima.

„Njegovom primenom izaćićemo iz ustavno-pravnog sistema Republike Srbije i ući u stanje koje će značiti našu propast, asimilaciju, egzodus ili etničko čišćenje sa ovih prostora”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, ni u jednoj oblasti zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja, već će sve biti pod kontrolom Prištine.

„Komandire policije biraće MUP Kosova, oni i sudije koje će takođe biti birane u Apelacionom Sudu u Prištini radiće po kosovskim zakonima, biće ukinut platni promet sa Srbijom i Priština će strogo kontrolisati protok novca”, rekao je Ivanović i dodao da su zdravstvo, obrazovanje i prostorno planiranje dobili manja ovlašćenja od onih koja su im nuđena po Ahtisarijevom planu, odbijenom u SB UN.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *