АКО СРБИЈА НЕ ПРЕДУЗМЕ НЕШТО, ево шта ће се десити на Косову

AKO SRBIJA NE PREDUZME NEŠTO, evo šta će se desiti na Kosovu

26 novembra 2018

Vreme je da Beograd podvuče crtu i počne da vraća stvari na stanje pre briselskog dijaloga. Spiskovi nepoželjnih zvaničnika Beograda na Kosovu i Metohiji su još jedna u nizu provokacija iz kojih Srbija mora da izvuče pouku.

Posle robe iz centralne Srbije, na Brnjaku, Jarinju i ostalim prelazima, na teritoriju Kosova i Metohije, izgleda, neće moći ni ljudi. Makar jedan broj onih koji na najvišem nivou predstavljaju zvanični Beograd.

Kako su objavile „Novosti“, spisak najviših funkcionera je poduži, a predvodi ga premijerka Ana Brnabić sa još pet ministara u Vladi — Ivicom Dačićem, Nebojšom Stefanovićem, Rasimom Ljajićem, Zoranom Mihajlović i Aleksandrom Vulinom — kao i sa više državnih sekretara i pomoćnika ministara.Na njemu je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i pet potpredsednika parlamenta, kao i predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i 14 njegovih sudija, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević i četvoro sudija.

Prema faksimilu koje su objavile „Novosti“, spisak za Prištinu nepoželjnih funkcionera Beograda na KiM dostavljen je svim policijskim punktovima na administrativnim prelazima još 1. novembra.

Dakle, ne samo pre prištinske odluke o uvođenju stopostotne takse na robu iz centralne Srbije i odluke Interpola da u svoje redove ne primi samoproglašeno Kosovo, nego i pre one prve odluke Prištine da sa 10 odsto oporezuje srpsku robu.

Kako konstatuje analitičar Dragomir Anđelković, albanska strana neprekidno provocira i mi se već nekoliko godina suočavamo sa stalnim ekscesnim situacijama, uporedo sa pregovorima.

„Naprosto, Albancima je cilj da proces pregovaranja bude jednostran, da oni dobiju sve, a da sa druge strane nas zastrašuju tako što će stvoriti atmosferu linča za Srbe, odnosno stvoriti predstavu da će sukobi eskalirati, što bi onda izazvalo reakciju EU. A mi znamo da su te reakcije, po pravilu, usmerene ka nama i kada nismo krivi“, kaže on za Sputnjik, ocenivši da u tom kontekstu treba gledati i na provokaciju sa spiskovima.

Anđelković je mišljenja da se mi isuviše opterećujemo pričama zašto su to Albanci uradili, da li su to uradili zbog Interpola ili nečeg drugog. Činjenica je, kaže, da oni to neprekidno rade i da ne pokušavaju da dođu do kompromisa sa nama, već da nas ucenama navedu da im damo sve.

„Za Srbiju ovo treba da bude poruka da je čitav proces koji imamo od 2011, odnosno 2013. godine — besmislen. Jer dok 2011. nismo započeli proces uspostavljanja kontrole na administrativnoj liniji, a 2013. briselske pregovore sa čitavim nizom ustupaka, svaki srpski državni funkcioner i građanin Srbije mogao je bez problema da ide makar na sever KiM. Nismo mogli da idemo na jug, ali sever je bio bez bilo kakvog upliva prištinskih organa“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

Anđelković smatra da su pregovori i naša popustljivost doveli do toga da Priština danas i na severu može da odlučuje ko će doći u Mitrovicu, Zvečan, Zubin Potok…

„Znači, to što smo uradili bilo je loše i iz svega ovoga treba izvući pouku. Vreme je da poništimo sve ustupke od 2011. i da se vratimo na stanje gde Srbija makar kontroliše sever. Ako ne možemo više, toliko možemo“, tvrdi ovaj analitičar.

Na pitanje da li su sve češće provokacije trend koji možemo i dalje očekivati, jer u poslednje vreme od jedne do druge je sve kraći vremenski period, sagovornik Sputnjika odgovara da Srbija, nereagovanjem na provokacije Prištine, samo priziva nove provokacije.

Ako bismo jednom podvukli crtu i odgovorili na način koji nije samo retorički, stvari bi se ipak drugačije razvijale, mišljenja je on.

„To što mi pokušavamo da odmerenim stavom dobijemo simpatije Berlina, Pariza, ili neke druge zapadne prestonice, Albanci zloupotrebljavaju. Oni znaju da mi nećemo reagovati i idu sve dalje i dalje sa bezobrazlucima“, kaže Anđelković i dodaje:

„Vreme je da Srbija započne proces vraćanja na stanje pre briselskog procesa, odnosno pre pregovora koje je vodio Borko Stefanović o uspostavljanju kontrole na administrativnoj liniji. Uporedo, trebalo bi da upozorimo Zapad da ćemo to uraditi, ali ne treba okolišiti sa uspostavljanjem poluga državnog suvereniteta, bar na delu Kosova gde to možemo da uradimo“.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. trikornjanin says:

  Rukovodstvo Srbije koje se smenjivalo posle prodaje Milosevica je pokazalo koliko vredi. Svi zajedno su zasluzili ocenu 0 (nula). Izdaja i dalje traje jer niko se ne bori za rezoluciju 1244 [to jasno pokazuje da su im pare vaznije od patriotizma).

 2. Jovo Veselinovic says:

  srbi beste ispod noza siftarskog prodani ste ko i srbi u srpskoj krajini kninu .tadic i vucic i borko i seselj svi su se odrekli srbije kosova

 3. DUSKO says:

  IZVINI A KO TO DA URADI ! NE BUDITE NEOZBILJNI !!!

 4. Velika Metla says:

  Sa ovakvom vlašću NIKADA! A neće moći ni sa bilo kojom vlašću koju instalira nacistička amerika,i koja je na "bezalternativnom" putu u eu-rajh!

 5. Barakuda says:

  Treba poslati albancima Mihajlovičku i Gojković na par dana u Prištinu, one bi sredile stvar ! Nego ne čujemo ove iz nevladinih organizaciaj, Sonja Biserko i kompanija.... Srbi treba da pohapse sve albance na područiju Srbije i to na isti način, još brutalnije i da stave armiju na administrativnu granicu spremnu na najvišem nivou ! "Dokazivanje" neke istine je utopija već od 90-ih godina, zapad zna istinu, nisu glupi, onda nije jasno šta hoćemo da dokažemo, kako smo mi fini, a oni divljaci ! E pa oni su odabrali divljake !!!

 6. Zoran says:

  Potpisali ste da stavljate granicu izmedju Srbije i Kosova.

 7. Dragi says:

  Kada neznamo mi Srbi da hapsimo ove prodane duše, tada će to umesto nas da rade ćiftari!

 8. Ivan Grozni says:

  Onaj narod koji nije spreman da brani svoju zemlju ne zasluzuje da je ima. EU nema alternativu,mir po svaku cenu,i sve ostale floskule su potrosene i treba ih preispitati.

  • Deda Micko says:

   Srbi nisu izgubili samo Kosovo, vec i Srbiju, Srbija ne postoji, osim u medijima. To je slugeranjska drzava u kojoj zive poltroni i izdajnici, Siptari zasluzuju da vode region jer su pokazali slogu i spremnost za borbu. Tako je uvek bilo u istoriji, opstaju samo jaki.

 9. opet ja says:

  Što se mene tiče ti sa šiptarskog spiska su nepoželjni i u užoj Srbiji. A ovo je idealna situacija da se poruše "administrativni prelazi" i krene u oslobađanje Kosova i našeg naroda tamo. Ali izdajničko kriminalna banda koja je na čelu Srbije to neće da uradi jer su zbog uništavanja Srbije i dovedeni na vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *