Ako su putevi zaista vaši, zašto ih sami ne otplatite?

Ako su putevi zaista vaši, zašto ih sami ne otplatite?

13 oktobra 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

I Kolinda Grabar Kitarović odlučno podržava referendum protiv monetizacije autocesta. Ovaj je tjedan otkrila i zašto: »Hrvatski narod već je platio izgradnju tih autocesta i suludo je da ih plaća ponovno«, izjavila je neki dan u Zadru.

Premda za predsjedničke kandidate, s obzirom da se natječu za tako visoku dužnost, ne bi smijelo biti popusta, za Kolindu Grabar Kitarović ipak treba imati razumijevanje kad govori ovakve nevjerojatne stvari.

Ona je sedam godina radila u inozemstvu i zato ne čudi što sada zvuči kao gastarbajter koji se nakon dugog izbivanja vraća u domovinu. Kolinda Grabar Kitarović naprosto nema dovoljno informacija.

Ali, ozbiljan je problem kad ljudi koji su cijelo vrijeme bili u Hrvatskoj također misle da je narod platio, izgradio autoceste i stoga se strastveno protive njihovom davanju u koncesiju. Naravno, narod nije praktično ništa platio i postoje golemi krediti podignuti kako bi se gradilo čak i posve nepotrebne autoceste, kakva je Slavonika.

Međutim, osjećaj da nam netko želi oduzeti nešto naše toliko je jak da se može očekivati da organizatori referendumske peticije već za tjedan dana objave da su prikupili petstotinjak tisuća potpisa. Ta će vijest izazvati provalu veselja u sjedištima HDZ-a, GONG-a, ORAH-a, sindikata, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, U ime obitelji…

Borba protiv monetizacije ujedinila je tvrde desničare i ljevičare, svi će oni, ako treba, i život dati kako stranac ne bi ugrabio naše ceste, našu diku. Na slogan »Ne damo naše autoceste«, može im se odgovoriti samo jednako glupim pitanjem: »Ako su one doista vaše, zašto ih onda ne biste sami otplatili?«.

Zanimljiva je i ideološka dimenzija ove akcije. Kako je objasnio Vilim Ribić , namjera je referendumom prisiliti Vladu na odustanak od neoliberalne ekonomske politike. To je spojilo njega i Tomislava Karamarka, obojica su, kad je o ekonomiji riječ, zarobljenici socijalističkog uma. Nema u Hrvatskoj nikakvog neoliberalizma, niti ga je ikad bilo. Niti jedna hrvatska vlada nije provodila neoliberalnu politiku.

Kako god, nakon što potpisi budu prikupljeni, na potezu će, premda će tada koncesijski ugovor već biti sklopljen, biti Ustavni sud. Moglo bi se reći da će na njih pasti velika odgovornost, ali njihov će zadatak, kad im na ocjenu ustavnosti stigne prijedlog referendumskog pitanja, zapravo biti vrlo lagan.

Jasna Omejec , naime, ima samo jednu mogućnost, stopirati ovaj referendum. Hrvatska je zemlja parlamentarne, a ne neposredne demokracije. Nadležnosti su prilično precizno raspodjeljene i u okviru toga vođenje ekonomije i državnih financija gotovo isključiva su ovlast Vlade.

U slučaju da Ustavni sud odobri ovakav referendum, najmanja bi posljedica bila bitno ograničavanje Vlade u obavljanju posla za koji je izabrana. Ako će se narod zaista o svemu pitati, na čemu inzistiraju inicijatori referenduma, bankrot države je zajamčen.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *