АКО ЗЕЛЕНСКИ КРЕНЕ НА ЗАЛУЖНОГ И БУДАНОВА…

АКО ЗЕЛЕНСКИ КРЕНЕ НА ЗАЛУЖНОГ И БУДАНОВА…

1 децембра 2023

Све су јасније “пукотине” у украјинском друштву – на једној страни су они који се морају борити у рову, а на другој они којима је ринг политика.

Последњи у низу таквих случајева је онај Антона Дробовича који је одбио место заменика министра културе. Дробович је био рујиводилац украјинског Института за национално памћење и имао је добре референце, али се током претходних месеци заглавио борећи се у најопаснијим операцијама украјинске војске у региону Запорожја.„Одлучио сам да имам важнијег посла на првим линијама“, казао је одбивши понуду.

“Економист” наводи да је Дробович само један у низу Украјинаца који су се нашли између два света која се све више разликују: суморне стварности рововског рата и све оштријег политичког фронта у Kијеву.

Опозиција, која је у почетку рата у Украјини била скрајнута, полако диже главу и упозорава да је то надметање у Kијеву већ учинило Украјину „нестабилном“, а такође упозоравају и да се грешке праве „на све стране“.

Покушај председника Володимира Зеленског да „централизује доношење одлука“ и „ућутка противнике“ већ је имао супротан ефекат, наводи се даље у тексту.

Пукотине су се појавиле не само на политичким линијама него, што је највише забрињавајуће, између војног и политичког вођства.

Већ се неко време прича да су односи између председника Зеленског и његовог врховног заповедника Валерија Залужног ужасни.

О разликама у мишљењима први пут је извештавано у лето прошле године, а недавни искрени интервју “Економиста” с генералом, у ком је изјавио да је рат у Украјини дошао до мртве тачке, изнео је тај сукоб на видело.

Зеленски је потом јавно укорио свог генерала због наслова, а онда је у каснијем интервјуу упозорио Залужног да се држи војних послова уместо да се „бави политиком“.

Један високи украјински званичник из тамошње владе рекао је “Економисту” да је сукоб Зеленског и Залужног резултат пропале контраофанзиве. Исти званичник међутим критикује Залужног, тврдећи да му је било мудрије да није противречио оптимистичнијим јавним ставовима свог председника.

Ипак, признао је да би мало ко у влади могао приговарати закључчцима Залужног.

“Политичари кажу да су њихови генерали кретени обучени у Совјетском савезу. А генерали говоре да су политичари „будале“ које се мешају. Победа има много очева, али нико не жели бити родитељ застоја.”

Други фактор у сукобу на линији председника и Генералшатаба је пријављена криминалистичка истрага о одбрани јужне Украјине. То је било једино подручје на ком су руске снаге успеле да остваре брзу и важну победу у фебруару и марту 2022, стварајући нови копнени коридор до Kрима у неколико седмица.Залужни је, кажу неки извештаји, тренутно именован само као сведок истраге, али то се може променити у нешто озбиљније. Неки кажу да је могућност подизања кривичне пријаве осмишљена да би га „укротили“.

Залужни није исказао никакве политичке амбиције, а његових неколико корака у политичкој арени било је све само не спретно.

Али то не значи да он не представља претњу Зеленском. Интерна анкета у коју је имао увид “Економист” показује да председник, некада хваљен, сада је уплетен у корупционашке афере и има подршку од око 32 одсто, док још увек цењени генерал Залужни има око 70 одсто. Украјински обавештајац Kирило Буданов такође има боље оцене од председника 45%.

Иста анкета сугерише да Зеленски веома ризикује да изгуби председничку позицију ако се икада сукоби са својим врховним заповедником.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u