АKТИВИРАН УДАР ЦРВЕНОГ ЗМАЈА! Kина кренула на најјачу и у исто време најслабију карику Вашингтона, ових 5 РЕЧИ описују ПАKАО који чека ЦЕО СВЕТ!

AKTIVIRAN UDAR CRVENOG ZMAJA! Kina krenula na najjaču i u isto vreme najslabiju kariku Vašingtona, ovih 5 REČI opisuju PAKAO koji čeka CEO SVET!

27 decembra 2020

Kina je od početka korona krize ubrzala prodaju američkih dužničkih hartija koje poseduje, a masovna prodaja američkog državnog duga imaće neočekivane posledice za ceo svet, ocenjuju kineski ekonomisti.

U jeku pojačanih trgovinskih tenzija sa SAD, Kina je u martu ubrzala prodaju američkog duga, spustivši svoj udeo na najniži nivo u poslednje dve godine.Kina, posle Japana, najveći strani ulagač u američki nacionalni dug, smanjila je taj iznos za 20,5 milijardi dolara, pa je sada ukupan iznos njenog udela sveden na 1,07 biliona dolara (1.070 milijardi dolara).

Američki dolar je najpopularnija i najtraženija valuta na svetu, koja čini većinu svih svetskih rezervi. Dobrim delom zbog njegovog statusa, Sjedinjene Države su postigle svoj dominantan položaj.

Ove godine, u pozadini globalne ekonomske krize, Sjedinjene Države pokrenule su štampu novog novca, što je dovelo u pitanje budućnost čitavog globalnog finansijskog sistema. Ovaj potez doveo je do toga da su mnoge zemlje razmišljale o prodaji obveznica američkog nacionalnog duga.

Svet zabrinut

„Počev od marta ove godine, glavni nosioci američkog državnog duga sistematski se rešavaju svojih obveznica“, napominju autori kineske agencije Sohu.

Kina se poslednjih meseci aktivno rešava ovih obveznica. Kina je prodala ukupno 128 milijardi američkih hartija od vrednosti. S tim u vezi, svetska zajednica sve više počinje da se pita o budućnosti kineskih investicija u američki državni dug.

Zašto Kina ne prodaje sav američki dug ođednom, već ga samo malo smanjuje? Šta se dešava ako se ta imovina proda preko noći, ključna su pitanja.

Ostali će slediti primer Kine

Naime, Kina sa 1,07 biliona dolara poseduje 3,8 odsto ukupnog američkog državnog duga. Ovo je neverovatno veliki novac i nijedna zemlja na svetu neće moći trenutno da isplati poverioce. Čak i ako Federalni rezervni sistem (FRS) ponovo pokrene štampu i odštampa dovoljno novca da plati Kinu, to neće spasiti Sjedinjene Države.

„Kina je druga najveća ekonomija na svetu i ima ogroman uticaj na globalnu geopolitiku. Ako proda sve svoje američke državne obveznice, druge zemlje će želeti da slede njihov primer. Započeće masovna prodaja američkih obveznica“, naveli su stručnjaci.Snažan udarac biće zadat američkoj ekonomiji, finansijski sistem zemlje neće moći da se nosi sa takvim opterećenjem, a to će se po principu spojenih sudova, preliti na ceo svet, bukvalno svaki njegov kutak.

Kineski ekonomista Vang Jongli opisao je ovu situaciju u 5 reči:

„Sve države će pretrpeti štetu“.

Nagli kolaps američkog dolara uticaće na ceo svet, pa je, stoga, takav razvoj događaja krajnje nepoželjan za svetsku ekonomiju, smatra Jongli.

(Informer)

KOMENTARI11 komentara

 1. M says:

  Nek Kinezi to prodaju,i tako ti papiri ne vrijede,sam nek prodaju brzo,dok još mogu za njih nešto dobiti-iskoristiti!

 2. test01 says:

  Netacni podaci- "Kina sa 1,07 biliona dolara poseduje 3,8 odsto ukupnog američkog državnog duga." Prvo USA je zaduzena trilione dolara ... prava cifra se u stvari i ne zna, postala je statisticka greska... Kina je u imala preko 20 biliona dolara rezervi (secam se podatka od pre 5 godina) i nije znala sta ce sa tim parama pa su poceli da kupuju sta god se moze kupiti po svetu... Bez obzira na cifre posto su postali milion puta gori od deflacije dinara u bivsoj YU, Kina je tesno povezana sa globalistima upravo zbog para. Oni su trenutno najveci globalisti a kinezi su odavno izgubili svaku slobodu i nadgledani su i kada idu u wc.

 3. Branko says:

  Pa prodajte više šta čekate. Na nas to neće uticati. Mi ekonomiju ionako nemamo.

  • sasulja says:

   Branko,bravo.

 4. Rista says:

  Bedno! Mislim, pisac ovih nebuloza je na letovanju negde u oblacima crvenog zmaja. Crveni Cefej, da ne kažem Crven Ban!Prvo što uopšte nije tačno je "Dobrim delom zbog dolarovog statusa, Sjedinjene Države su postigle svoj dominantan položaj." Nije nego je dominantna pozicija Amerike na ovom Svetu dovela do dalorovog statusa. Razlika ova dva smera posmatranja dolara je suštinska. Drugo, Kina ima 1100 milijardi dolara u papirima, a prodala 20. Imala je pre 15 godina preko 2000 milijardi. Znači, za nekih 50 godina će "uspešno" rasprodati sve američke papire. Lipši magarče...Treće, kome je prodala? Pa nije Americi sigurno. Znači američki "prijatelji" ponekad kupuju od Kine američke akcije da se Kina uteši. Kina će na kraju opet morati da radi za papire jer niko neće imati dolare. Kina najviše izvozi baš u Ameriku i ostale američke "prijateljske" države. Kina je postigla šta je postigla zahvaljujući dobrim delom i zato što u Ameriku roba ide delom za džabe, delom za američke papire, a ti delovi su oko tri četvrtine. Kina ima više jeftinih radnika nego Zapad skupih stanovnika. Kolaps dolara nije moguć, jer kada Amerika najavi eventualni "bankrot", države sveta odmah, pod hitno i bez razmišljanja kupe nekoliko hiljada milijardi američkih akcija a amerika u svojim kovačnicama onda slobodno proizvede dvaput toliko svežih dolara. Među prvima dolar finansiraju Kina i Rusija pa onda Japan, Saudija pa onda ostale moćne finansijske države sveta. Rusija razočarano zavapi "Nije fer da nam Amerika bankrotira i mi to nećemo dozvoliti", Kina ćuti svojim hiljadugodišnjim mudrostima i uplati Amerima najviše dolara na svetu. Tiho i bez galame. To bilo već dvaput u ovom veku, jer od dolara zavise ekonomije i Kine i Rusije i ostalih država. Zašto? Pa volu Ameriku! Mislim, neka neko objasni zašto, jer meni dosadilo. Još od 2008. objašnjavam taj fenomen i dosadilo mi brate mili. I mi Srbi konja za trke imamo. Kinezi imaju Vatrenog Zmaja,a mi Srbi imamo Kraljevića Marka. Te dve veličine su na istom nivou. Kineski zmaj ima hiljadu godina, Kraljević marko je upola mlađi ali ne reaguju već skoro ceo zadnji vek. A koliko su ranije bili aktivni, proverite u junačkim narodnim pesmama Kine i Srbije. Ako Kina ovako bude rušila dolara, mi ćemo pevati istu staru, na kraju ispala usrana, pesmu "Amerika i Engleska biće ...kineska!" A pevamo već 70 godina. Pa tako...70 po 70 i stićemo do propasti. Nečega. I na kraju, prepametno Jongli mudro kaže "pad dolara je krajnje nepoželjan za svetsku ekonomiju..." tojest, moramo pomoći jadnim Amerima jer ako ne pomognemo, propašćemo. A zašto? Pa zato što su to sve papirni Crveni Banovi. Ćute i rate, ni za diste niste vako kako radite. Prišipetlje i poltrončine.

 5. Rista says:

  Kraj Crvene Pesme je neophodan, ali...Kineski globalisti su radi šake riže prodali sve svoje stanovnike a kako ih ima previše, povukli su za sobom i druge Istočne narode za iste pare. Za šaku riže. Istočni narod radi a Zapad se gradi. Znate ko su Istočni narodi, zar ne! Sada je opšta trka ko će više sirovina prodati Kini da ih preradi za Zapad. Negde na po puta trke je uskočila Rusija, a u zadnjoj etapi i Iran. Oni su najzahvalniji prodavci sirovina Kini za Ameriku. Za šaku riže. Kina je svojim hiljadugodišnjim robovskim iskustvom porobila sve Istočne narode. Ili gotovo sve. A privremeni uspon Kine je dostigao maksimum. Znate šta sledi posle maksimuma? Ako ne znate, pažljivo posmatrajte. Deo te propasti je vidljiv i u izuzetno poltronsko zadovoljstvu Velikog Rusa kada je nakon "krize" Amerike 2008. uplatio Zapadu 100 milijardi. Posle samo nekoliko godina, dobili su za uzvrat sankcije. Nije to strašno. Kina daje višestruko svake godine. Indija nije toliko moćna, ali trenira i ne zaostaje. E dok je te "sile" Istoka, dolar NEĆE propasti. A što je najsmešnije, Darodavci opkoljeni sa silnim vojskama Zapada. Globalisti istoka su na nivou jedne šake riže i tako se ponašaju. Zapad ih kupi za šaku riže. Za one koje nervira što ne napišem "pirinač" evo uteha. Neću da napišem za inat. Ja sam Srbin!

  • Suzuki Vitara says:

   Ti bi to zarko zeleo, ali ne moze to tako. Nije lako Srbin biti, ali je casno i lepo. Kad bi to bilo lako, to bi mogao svako, ali ovako ne moze.

 6. milorad 4 says:

  po mom mišljenju sad je zadnji momenat kinezima da spasu svoju uštedjevinu ui ne treba da ih tangira ostatak sveta,ko bre jbe. budale kada drže zelene papiriće koje amerikanci štampaju kao salatu.Alo oni su već iamli nekoliko OGROMNIH finansisjskih inekcija primarne emisije u sopstveni budžet i ekonomiju a NEMA inflacije.KO je ovde lud?P mi zato što kupujemo "vrednosne" papire iz USA :)i zato mislim da će kinezi prodati SVE i to ODJEDNOM i jbaće mamu svima redom i time će toliko OJAČATI juan ,rublju i još par baluta uključujući i naš dinar da će to biti smešno.

 7. Kosmos says:

  Ubrzajte malo to, želim da vidim propast amerike, da im smejem i da proslavim. Kao što su oni to radili nama.

 8. Miraš says:

  1. Kina ne može da proda odjednom sav američki državni dug, može samo da ga postepeno smanjuje. 2. "Nagli kolaps američkog dolara uticaće na ceo svet, pa je, stoga, takav razvoj događaja krajnje nepoželjan za svetsku ekonomiju", smatra kineski ekonomista Vang Jongli. Da li će NAGLOG kolapsa američkog dolara uopšte biti? Pre će se dogoditi POSTEPENI kolaps. Nagli kolaps dolara bio bi moguć u slučaju novog i pravog (=žestokog) gradjanskog rata unutar SAD.

 9. Miraš says:

  Ova prodaja dela američkog državnog duga i posebno polemike oko nje više služi kao psihološko-propagandno laktanje izmedju velikih sila. U stilu šta će biti ako se dogodi ovo ili ono.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *