АKТИВИРАН УДАР ЦРВЕНОГ ЗМАЈА! Kина кренула на најјачу и у исто време најслабију карику Вашингтона, ових 5 РЕЧИ описују ПАKАО који чека ЦЕО СВЕТ!

АKТИВИРАН УДАР ЦРВЕНОГ ЗМАЈА! Kина кренула на најјачу и у исто време најслабију карику Вашингтона, ових 5 РЕЧИ описују ПАKАО који чека ЦЕО СВЕТ!

27 децембра 2020

Kина је од почетка корона кризе убрзала продају америчких дужничких хартија које поседује, а масовна продаја америчког државног дуга имаће неочекиване последице за цео свет, оцењују кинески економисти.

У јеку појачаних трговинских тензија са САД, Kина је у марту убрзала продају америчког дуга, спустивши свој удео на најнижи ниво у последње две године.Kина, после Јапана, највећи страни улагач у амерички национални дуг, смањила је тај износ за 20,5 милијарди долара, па је сада укупан износ њеног удела сведен на 1,07 билиона долара (1.070 милијарди долара).

Амерички долар је најпопуларнија и најтраженија валута на свету, која чини вец́ину свих светских резерви. Добрим делом због његовог статуса, Сједињене Државе су постигле свој доминантан положај.

Ове године, у позадини глобалне економске кризе, Сједињене Државе покренуле су штампу новог новца, што је довело у питање будућност читавог глобалног финансијског система. Овај потез довео је до тога да су многе земље размишљале о продаји обвезница америчког националног дуга.

Свет забринут

„Почев од марта ове године, главни носиоци америчког државног дуга систематски се решавају својих обвезница“, напомињу аутори кинеске агенције Соху.

Kина се последњих месеци активно решава ових обвезница. Kина је продала укупно 128 милијарди америчких хартија од вредности. С тим у вези, светска заједница све више почиње да се пита о будуц́ности кинеских инвестиција у амерички државни дуг.

Зашто Kина не продаје сав амерички дуг ођедном, већ га само мало смањује? Шта се дешава ако се та имовина прода преко ноћи, кључна су питања.

Остали ће следити пример Kине

Наиме, Kина са 1,07 билиона долара поседује 3,8 одсто укупног америчког државног дуга. Ово је невероватно велики новац и ниједна земља на свету неће моћи тренутно да исплати повериоце. Чак и ако Федерални резервни систем (ФРС) поново покрене штампу и одштампа довољно новца да плати Kину, то неће спасити Сједињене Државе.

„Kина је друга највећа економија на свету и има огроман утицај на глобалну геополитику. Ако прода све своје америчке државне обвезнице, друге земље ће желети да следе њихов пример. Започеће масовна продаја америчких обвезница“, навели су стручњаци.Снажан ударац биће задат америчкој економији, финансијски систем земље неће моћи да се носи са таквим оптерец́ењем, а то ће се по принципу спојених судова, прелити на цео свет, буквално сваки његов кутак.

Kинески економиста Ванг Јонгли описао је ову ситуацију у 5 речи:

„Све државе ће претрпети штету“.

Нагли колапс америчког долара утицаће на цео свет, па је, стога, такав развој догађаја крајње непожељан за светску економију, сматра Јонгли.

(Информер)

KOMENTARI11 коментара

 1. M says:

  Nek Kinezi to prodaju,i tako ti papiri ne vrijede,sam nek prodaju brzo,dok još mogu za njih nešto dobiti-iskoristiti!

 2. test01 says:

  Netacni podaci- "Kina sa 1,07 biliona dolara poseduje 3,8 odsto ukupnog američkog državnog duga." Prvo USA je zaduzena trilione dolara ... prava cifra se u stvari i ne zna, postala je statisticka greska... Kina je u imala preko 20 biliona dolara rezervi (secam se podatka od pre 5 godina) i nije znala sta ce sa tim parama pa su poceli da kupuju sta god se moze kupiti po svetu... Bez obzira na cifre posto su postali milion puta gori od deflacije dinara u bivsoj YU, Kina je tesno povezana sa globalistima upravo zbog para. Oni su trenutno najveci globalisti a kinezi su odavno izgubili svaku slobodu i nadgledani su i kada idu u wc.

 3. Branko says:

  Pa prodajte više šta čekate. Na nas to neće uticati. Mi ekonomiju ionako nemamo.

 4. Риста says:

  Бедно! Мислим, писац ових небулоза је на летовању негде у облацима црвеног змаја. Црвени Цефеј, да не кажем Црвен Бан!Прво што уопште није тачно је "Добрим делом због доларовог статуса, Сједињене Државе су постигле свој доминантан положај." Није него је доминантна позиција Америке на овом Свету довела до далоровог статуса. Разлика ова два смера посматрања долара је суштинска. Друго, Кина има 1100 милијарди долара у папирима, а продала 20. Имала је пре 15 година преко 2000 милијарди. Значи, за неких 50 година ће "успешно" распродати све америчке папире. Липши магарче...Треће, коме је продала? Па није Америци сигурно. Значи амерички "пријатељи" понекад купују од Кине америчке акције да се Кина утеши. Кина ће на крају опет морати да ради за папире јер нико неће имати доларе. Кина највише извози баш у Америку и остале америчке "пријатељске" државе. Кина је постигла шта је постигла захваљујући добрим делом и зато што у Америку роба иде делом за џабе, делом за америчке папире, а ти делови су око три четвртине. Кина има више јефтиних радника него Запад скупих становника. Колапс долара није могућ, јер када Америка најави евентуални "банкрот", државе света одмах, под хитно и без размишљања купе неколико хиљада милијарди америчких акција а америка у својим ковачницама онда слободно произведе двапут толико свежих долара. Међу првима долар финансирају Кина и Русија па онда Јапан, Саудија па онда остале моћне финансијске државе света. Русија разочарано завапи "Није фер да нам Америка банкротира и ми то нећемо дозволити", Кина ћути својим хиљадугодишњим мудростима и уплати Америма највише долара на свету. Тихо и без галаме. То било већ двапут у овом веку, јер од долара зависе економије и Кине и Русије и осталих држава. Зашто? Па волу Америку! Мислим, нека неко објасни зашто, јер мени досадило. Још од 2008. објашњавам тај феномен и досадило ми брате мили. И ми Срби коња за трке имамо. Кинези имају Ватреног Змаја,а ми Срби имамо Краљевића Марка. Те две величине су на истом нивоу. Кинески змај има хиљаду година, Краљевић марко је упола млађи али не реагују већ скоро цео задњи век. А колико су раније били активни, проверите у јуначким народним песмама Кине и Србије. Ако Кина овако буде рушила долара, ми ћемо певати исту стару, на крају испала усрана, песму "Америка и Енглеска биће ...кинеска!" А певамо већ 70 година. Па тако...70 по 70 и стићемо до пропасти. Нечега. И на крају, препаметно Јонгли мудро каже "пад долара је крајње непожељан за светску економију..." тојест, морамо помоћи јадним Америма јер ако не помогнемо, пропашћемо. А зашто? Па зато што су то све папирни Црвени Банови. Ћуте и рате, ни за дисте нисте вако како радите. Пришипетље и полтрончине.

 5. Риста says:

  Крај Црвене Песме је неопходан, али...Кинески глобалисти су ради шаке риже продали све своје становнике а како их има превише, повукли су за собом и друге Источне народе за исте паре. За шаку риже. Источни народ ради а Запад се гради. Знате ко су Источни народи, зар не! Сада је општа трка ко ће више сировина продати Кини да их преради за Запад. Негде на по пута трке је ускочила Русија, а у задњој етапи и Иран. Они су најзахвалнији продавци сировина Кини за Америку. За шаку риже. Кина је својим хиљадугодишњим робовским искуством поробила све Источне народе. Или готово све. А привремени успон Кине је достигао максимум. Знате шта следи после максимума? Ако не знате, пажљиво посматрајте. Део те пропасти је видљив и у изузетно полтронско задовољству Великог Руса када је након "кризе" Америке 2008. уплатио Западу 100 милијарди. После само неколико година, добили су за узврат санкције. Није то страшно. Кина даје вишеструко сваке године. Индија није толико моћна, али тренира и не заостаје. Е док је те "силе" Истока, долар НЕЋЕ пропасти. А што је најсмешније, Дародавци опкољени са силним војскама Запада. Глобалисти истока су на нивоу једне шаке риже и тако се понашају. Запад их купи за шаку риже. За оне које нервира што не напишем "пиринач" ево утеха. Нећу да напишем за инат. Ја сам Србин!

  • Suzuki Vitara says:

   Ti bi to zarko zeleo, ali ne moze to tako. Nije lako Srbin biti, ali je casno i lepo. Kad bi to bilo lako, to bi mogao svako, ali ovako ne moze.

 6. milorad 4 says:

  po mom mišljenju sad je zadnji momenat kinezima da spasu svoju uštedjevinu ui ne treba da ih tangira ostatak sveta,ko bre jbe. budale kada drže zelene papiriće koje amerikanci štampaju kao salatu.Alo oni su već iamli nekoliko OGROMNIH finansisjskih inekcija primarne emisije u sopstveni budžet i ekonomiju a NEMA inflacije.KO je ovde lud?P mi zato što kupujemo "vrednosne" papire iz USA :)i zato mislim da će kinezi prodati SVE i to ODJEDNOM i jbaće mamu svima redom i time će toliko OJAČATI juan ,rublju i još par baluta uključujući i naš dinar da će to biti smešno.

 7. Kosmos says:

  Ubrzajte malo to, želim da vidim propast amerike, da im smejem i da proslavim. Kao što su oni to radili nama.

 8. Miraš says:

  1. Kina ne može da proda odjednom sav američki državni dug, može samo da ga postepeno smanjuje. 2. "Nagli kolaps američkog dolara uticaće na ceo svet, pa je, stoga, takav razvoj događaja krajnje nepoželjan za svetsku ekonomiju", smatra kineski ekonomista Vang Jongli. Da li će NAGLOG kolapsa američkog dolara uopšte biti? Pre će se dogoditi POSTEPENI kolaps. Nagli kolaps dolara bio bi moguć u slučaju novog i pravog (=žestokog) gradjanskog rata unutar SAD.

 9. Miraš says:

  Ova prodajа dela američkog državnog duga i posebno polemike oko nje više služi kao psihološko-propagandno laktanje izmedju velikih sila. U stilu šta će biti ako se dogodi ovo ili ono.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u