Aktuelni savetnik srpske vlade novi šef NATO?

Aktuelni savetnik srpske vlade novi šef NATO?

17 januara 2014

ITALY-VOTE-BERLUSCONIBivši šef italijanske diplomatije, aktuelni savetnik srpske vlade, Franko Fratini biće gotovo izvesno novi šef NATO, tvrdi bečki dnevnik „Prese“.

List ukazuje da se ove godine, bilo da je reč o NATO ili EU, odlučuje o više međunarodnih vodećih funkcija.

Što su bliže odluke to je više kandidata, dodaje dnevnik, ističući da se Fratini već mesecima otvoreno nudio za mesto šefa generalnog sekretara NATO.

Među kandidatima, kako tvrde glasine, su jaki konkurenti, kao što je ministar odbrane Belgije Piter de Krem, poljski šef diplomatije Radek Sikorski i jedno vreme i Tomas de Mezier.

I pored ranog starta Fratini je najverovatnije pobedio u trci, i njegovo postavljanje trenutno važi kao gotovo sigurno, saznaje „Prese“ u diplomatskim krugovima. List ukazuje da je trka za pozicije u EU već počela i da još ništa nije odlučeno. U trku za naslednika šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton aktivno je pozicioniran šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Takođe se često pominje i Radoslav Sikorski, koji bi, međutim, mogao zameniti Hermana van Rompeja na mestu predsednika Evropskog saveta. U igri za sve opcije pojavljuje se i šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Relativno sveža glasina je vezana za Kristin Lagard, direktorku Međunarodnog monetarnog fonda, koja želi da postane predsednica Evropske komisije.

Zvanično Evropska narodna partija (EVP) želi da svog glavnog kandidata imenuje tek početkom marta za evropske izbore krajem maja.

Nedavno je evropski komesar Mišel Barnije pomenuo Lagardovu, a ambicije za položaj šefa evrospke komisije ima, kako se tvrdi, i bivši luksemburški premijer Zzan Klod Junker, a za socijaldemokrate „u ring“ ulazi Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *