АЛ ЏАЗИРА ОТКРИВА: Ево зашто је Трамп срушио споразум са Ираном

АЛ ЏАЗИРА ОТКРИВА: Ево зашто је Трамп срушио споразум са Ираном

10 маја 2018

Амерички председници су одавно разрадили стратешку визију која ће водити њихову спољну политику, фокусирајући се на одређеног непријатеља или претњу, без обзира да ли се ради о комунистима, арапским националистима или „насилним џихадистима“. С обзиром да је комунизам поражен, арапски национализам у кризи, а „сунитски џихадисти“ у бегу, администрација Доналда Трампа је у Ирану отелотворила свог непријатеља, пише Ал Џазира.Ослањање на С. Арабију и Израел – кратковидо

После године конфузије и неизвесности, ревидирана америчка доктрина усмерена на Блиски исток, али с директним имплементацијама за Југоисточну Азију, Европу и Русију, напокон добија свој прави облик.

Председник „за велике договоре“ је коначно одбацио „лоше испреговарани“ ирански нуклеарни споразум како би извршио притисак за постизање свеобухватнијег споразума, који омогућава инспекције било где и било када у Ирану и који гарантује да Техеран никада не дође на корак од програма нуклеарног оружја.

Никада.

Након деценија обостране демонизације, Иран лако постаје зликовац у причи о „Великој Сотони“ – руља која пали заставе, ајатоласи строгог лица, идеолошко крило осовине зла. За њих, наводно, умерена влада Хасана Роханија може понекад бити тактична и прагматична, али и даље остаје део иранске диктатуре.

Саудијска Арабија, Трампов најновији најбољи пријатељ, најентузијастичнија је присталица напора усмерених против Ирана – можда и више од Израела. Ријад је искористио Трампово спољнополитичко уверење и похлепу да подстакне и намами новог председника против Ирана са стотинама милијарди долара вредним уговорима.

Мало је позната чињеница да су Саудијска Арабија и Израел после 11. септембра 2001. године наговарали на напад на Иран, уместо на Ирак. Када су напори према Багдаду добили на замаху, двоје неочекиваних савезника су се залагали за проширење „рата против тероризма“ на Иран, како би се „одсекла глава змији“. Али, амерички дебакл у Ираку не само да је спречио САД да наметне промену режима у Ирану, већ је, у ствари, ојачао утицај Ирана у Ираку и у целом региону.

САД неће оставити Русију и Иран да доминирају

Трампова доктрина се ослања на америчку војну надмоћ и економску супериорност, што значи субвенционисање и подржавање америчке индустрије оружја. Као командујући амерички трговац, Трамп је у приоритете ставио јачање америчког извоза оружја, чак и ако то доведе до нове трке у наоружању и потенцијално до разорнијих ратова на Блиском истоку и шире.

Ослањање на Саудијску Арабију и Израел ће се показати кратковидим, поготово јер је Трампова администрација већ отуђила европске савезнике, запретивши санкцијама сваком ко буде сарађивао са Ираном. Суочавање с Ираном неће се завршити додатним америчким санкцијама, сигурно не без секундарних санкција европским, кинеским и руским компанијама које послују са Ираном. То ће отворити пут за потпуну међународну кризу, кризу која би могла изоловати САД, а не Иран.

Трампова Америка неће одустати од Блиског истока. Ако сте мислили да је Обамина доктрина замислила искључивање америчког учешћа на Блиском истоку, размислите поново. САД неће оставити нестабилан регион да Русија и Иран њиме доминирају, закључује Ал Џазира.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Miraš says:

    AМЕРИКА: У НЕШТО СЕ УДАРАТИ МОРА:... Ирак, Југославија, Либија, Сирија, Иран, .... A mi: "Slušaj babo, slušaj babo orasi su skupi. Il' me ženi, il' me ženi il' tamburu kupi. U nesto se udarati mora."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u