АЛАРМ У БРИСЕЛУ! Кина удара ЕУ тамо где је најслабија

АЛАРМ У БРИСЕЛУ! Кина удара ЕУ тамо где је најслабија

27 новембра 2017

Кина ће се вероватно суочити са изазовима када покуша да спроведе пројекте у земљама Централне и Источне Европе које су у Европској унији.

За њих не само да важе прописи ЕУ о заштити конкуренције, већ од блока добијају и значајна средства за финансирање инфрастуктурних пројеката, пише портал „Поилитико“.

У тексту поводом самита „16 +1“ који се данас одржава у Будимпешти, бриселски портал наводи да су у оквиру кинеског програма „Један појас, један пут“ убризгана финансијска средства у инфраструктурну, логистичку и транспортну мрежу „како би се кинеским производима омогућио лакши улазак на европско тржиште“.

„Кина годинама промовише велике инвестиције и иницијативу ’16+1′ како би повећала свој утицај у земљама централне и источне Европе, али су ти њени напори у последње време упалили аламно звонце у Бриселу, нарочито због активности Пекинга на Балкану“, наводи се у тексту.

Професор асистент са Универзитета у Будимпешти Тамаш МатураИ каже за Политико, да је Кина са пројектима успешнија на Западном Балкану – у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, „где средства ЕУ нису доступна, а прописи ЕУ нису примењиви“.

Лидери земаља Западног Балкана су, додаје портал, „топло дочекали кинеске економске иницијативе, окренувши се изградњи пријатељских односа са Пекингом“.

У Србији, која има највише користи од кинеских инвестиција у региону, Кина је купила фабрике и обезбедила финансијска средства за путеве, мостове, енергетске пројекте и железницу.

Кључни пројекат Кине у овом региону је планирана изградња брзе железнице Београд-Будимпешта, а радови на српској деоници би требало да почну ове недеље.

Модернизација пруге ће, како се додаје, омогућити кинеској роби, која долази из лука у Грчкој да брзо, преко Србије, уђу у ЕУ.

„ЕУ поздравља инвестицију – било домаћу или страну – све док је у складу са законом ЕУ“, изјавио је шеф делегације ЕУ у Кини у фебруару поводом тог пројекта, подсећа портал.

Истовремено Политико оцењује да „колико год да је Пекинг планирао да 16 земаља централне и источне Европе буду кохезиони ентитет који ће радити заједно на имплементацији заједничких пројеката, те државе у пракси имају различите приоритете и послују по различитим правним режимима“ и додаје да су државе чланице ЕУ, а које су део те иницијативе, мање отворене за кинеске инвестиције.

Кинески званичници процењују да је Кина инвестирала више од осам милијарди долара у регион ЦИЕ, са којим је прошлогодишња билатерална трговина била за 11 одсто већа него 2011. године.

KOMENTARI2 коментара

  1. zlatko says:

    O, ne!!! Samo ne Balkan!!! Ne dirajte im "njihov" Balkan! Onoliko su se borili i prolili reke urodjeničke krvi, a Kinezi bi sad samo tako da im otmu plen!!!

  2. goran says:

    Kinezi nisu ispalili jedan metak a vec kontrolisu najveci deo planete. To je um, to je inteligencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u