АЛАРМАНТНО: Болнице препуне оболелих од рака! ОВО СУ ТАЧНЕ БРОЈКЕ

АЛАРМАНТНО: Болнице препуне оболелих од рака! ОВО СУ ТАЧНЕ БРОЈКЕ

14 октобра 2019

У СВИМ онколошким центрима у Србији повећава се број пацијената са малигним болестима, а сви капацитети за хирургију, хемио и радиотерапију су стално попуњени. У Крагујевцу је, рецимо, број лечених последњих година повећан за трећину. У Прокупљу је за годину дана удвостручено давање хемиотерапија. У Пчињском округу сваке године за пет до 10 одсто повећава се број оболелих од рака. На Одељењу онкологије лесковачке Опште болнице 2011. лечено је 974, а прошле године 2.055 особа…

Само у Институту за онкологију и радиологију Србије прошле године лечено је 12.000 оболелих од рака. Оперисано је 4.000 оболелих, примењено 24.000 циклуса хемиотерапије и чак 88.000 зрачења. А онколошка одељења имају сви клинички центри и опште болнице. У њима се годишње дијагностикује, оперише и лечи читав омањи град. Последње пројекције показују да имамо 36.000 нових случајева карцинома годишње.– На операцију се, захваљујући напорима хирурга, сада не чека дуже од недељу дана, али иако сваког дана у дневној болници хемиотерапију добије више десетина пацијената, а понекад и више од 150, на ову врсту лечења чека се 40 дана. Услови у којима се ради су апсолутно неприхватљиви за 21. век и за лечење пацијената на Институту за онкологију и радиологију. На хемиотерапији по 16 пацијената лежи у соби, а то су људи са поремећеном имунолошком одбраном, један се закашље, сви су болесни. Када ради свих осам апарата за зрачење могу да озраче више од 400 пацијената. Али, чим почну ови стари апарати да нешто шкљоцају, појави се на листи чекања 10 до 20 нових пацијената – испричала је професорка Даница Грујичић, в. д. директора Института за онкологију и радиологију Србије.

Стручне полемике да ли је пораст оболевања код нас већи него што би био да у НАТО бомбардовању није коришћена муниција са осиромашеним уранијумом и гађана хемијска постројења, чиме је загађена животна средина, још нису искристалисале јасан, научно утемељен закључак.

ВИШЕ ЦИКЛУСА ТЕРАПИЈЕ

У СЛУЖБИ за онкологију Опште болнице у Чачку кажу да није значајно повећан број пацијената који се лече хемиотерапијом, али да се сада даје више циклуса терапије. – Рецимо, 2014. године један пацијент је у просеку примао 5,3 циклуса хемиотерапије, док је 2018. године, просечно, давано 8,2 циклуса хемиотерапије по пацијенту – рекла нам је в.д. начелника Службе за онкологију чачанске болнице др Драгана Бојовић.
Директор Института за онкологију Војводине у Сремској Каменици проф. др Зоран Радовановић каже да је свих 239 кревета стално попуњено. Годишње се у том Институту болнички лечи 23.000 људи, уради се 2.400 операција и озрачи од 2.200 до 2.400 пацијената.

– У Војводини од карцинома оболи 11.000 људи сваке године. У развијеним земљама света, па и у нашој, постоји стални пораст броја оболелих од малигних болести и управо због тога је рано откривање болести веома важно – упозорава професор Радовановић.

У Клиничком центру у Крагујевцу тренутно је на лечењу око 400 онколошких пацијената.

– Знатно су, у последње две-три године, побољшани услови лечења – каже др Снежана Бошњаковић, директор Центра за онкологију у КЦ у Крагујевац.

– Набављени су нови апарати, едукован кадар…

И Марина Стаменковић, одговорна сестра на Онкологији прокупачке болнице, потврђује пораст броја оболелих од малигних тумора:

– Сигурно је повећан број онколошких пацијената који долазе у ову установу, а поготово од 2015/2016. године, од када у болници поново заседа онколошки конзилијум који прати ревносније број оболелих, стање оболелих и остало. Пре годину дана на хемиотерапији било је око 100 пацијената, док их је сада више од 200.

На овом одељењу прокупачке болнице има више од 7.500 картона оболелих од карцинома, највише дојке, дебелог црева, грлића материце, јајника.

У Лесковцу је хемиотерапијом прошле године лечено око 1.800 људи више него пре девет година. Статистика ове установе показује да је највећи пораст броја пацијената у Дневној онколошкој болници забележен 2015. и то за 561 оболелог више у односу на претходну годину.

– Расте број пацијената млађих од 35 година који оболевају од карцинома – истиче др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.

Доктор Коста Здравковић, начелник Дневне онколошке болнице у Врању, каже да је за деценију у овој болници отворено око 3.500 онколошких картона:

– Иако број пацијената расте, бележи се пад броја оболелих од карцинома дојке, 2017. године је било 95 оболелих, 2018. – 86, ове године 52.

Број пацијената оболелих од малигних болести регистрованих и у Дневној болници за хемиотерапију Опште болнице у Крушевцу је у сталном порасту, потврђује онколог прим. др Зоран Гајић, начелник. То је последица апсолутног повећања броја оболелих, као и боље дијагностике, укључујући скрининг програме и боље евиденције.ВИШЕ ЦИКЛУСА ТЕРАПИЈЕУ

СЛУЖБИ за онкологију Опште болнице у Чачку кажу да није значајно повећан број пацијената који се лече хемиотерапијом, али да се сада даје више циклуса терапије.

– Рецимо, 2014. године један пацијент је у просеку примао 5,3 циклуса хемиотерапије, док је 2018. године, просечно, давано 8,2 циклуса хемиотерапије по пацијенту – рекла нам је в.д. начелника Службе за онкологију чачанске болнице др Драгана Бојовић.

(Новости)

 

KOMENTARI13 коментара

 1. RASPUCHIN says:

  Да ли сте сви ви у Србији нормални? Да ли ви не можете да схватите да се против нашег народа и даље води рат свим средствима до потпуног истребљења? Није то само осиромашени уранијум и посљедице бомбардовања него и кроз сву храну која се продаје на нашем тржишту а долази из увоза или је производе у фирмама из Србије а које су у страном власништву. Посебну пажњу треба обратити на оне које су у власништву усташа и остале бивше "браће". Зар не мислите да не трују и водом коју пијемо? Вријеме је да нешто промјенимо или нас очекује много бржи нестанак него што су демографи процјенили.

  • bole says:

   Vodom nas apsolutno truju i to priznaju. Odavno se to radi. U vodu se dodaje ogromna količina hlora, a hlor je izuzetno otrovna hemikalija. Pored toga što šteti zdravlju, on izaziva i malodušnost, depresiju, opštu mlitavost i bezvoljnost, a ja podozrevam i da izaziva mnoštvo crevnih poremećaja i bolesti. Zato bar hlor izbegnite. Filtrirajte vodu ili je bar ostavite da odstoji nekoliko sati pre nego što je upotrebite za piće ili spremanje hrane.

   • 63.paddic says:

    za vodu nisi uopste u pravu! Nis recimo ima posle Beca drugu vodu po kvalitetu u evropi. A hlor se dodaje u tako malim kolicinama da je zanemarljivo ! DAKLE AKO SE NE RAZUMETE U NESTO, a mrzi vas da istrazite tj. da se edukujete nemojte da "prosipate" svoje znanje. A uzrok povecanja malignih bolesti je izazvan od strane nasih "prijatelja"sa zapada koji su nas, radi "uvodjenja demokratije" danonocno bombardovali osiromasenim uranijomom cije dejstvo pocinje nakon 20-25 godina! a pored toga bacali su na nas ko zna sta jos i ko zna cime nas i dan danas truju!

  • persida says:

   Srbi nemaju vremena da o tome misle, oni veruju da ce Putin da resi sve probleme. Samo diktatura Srbina spasava.

   • Nićifor says:

    Persida, ko o čemu ti o Putinu. Iz koje si od mnogobrojnih NVO u Srbiji? Kakve veze ima Putin sa temom iz ovog članka? Kad se već hvataš za budalaštinu pitam te da li je Putin bombardovao Srbiju, sejući tone osiromašenog uranijuma po njoj, što je, pored ostalih uzroka, glavni uzrok sve većeg broja obolelih od raka? I ti, ali i ostali komentatori mogli bi se malo informisati o kemtrejlsima. Tragove na nebu Srbije koje ostavljaju avioni skoro svakog dana, a ne gube se, kao što to biva kod sagorevanja kerozina iza svakog aviona, već se šire i potpuno prekrivaju vedro nebo ne vidite. Proguglajte malo pa pogledajte i video priloge o tim avionima koje su objavili Hrvati ili Bosanci, pored drugih iz raznih delova sveta, pa ćete videti šta se umesto sedišta nalazi u tim avionima i šta piše na cisternama koje stoje pored aviona na pisti. Koliko se vidi na njima piše aluminijum, barijum, stroncijum, a ne kerozin. Sve to dospeva u zemlju, reke, jezera, šume, zagađujući sve. I ne rade to samo u Srbiji već u celom svetu.

    • persida says:

     Putin nije bombardovao Srbiju, ali je ordenovao coveka koji je agent onih sila koje su Srbiju bombardovale. Ah, kako ti to nije palo na pamet.

   • 63.paddic says:

    ajd persidice popi lekice i uzivaj😉

  • Za Srbiju says:

   Potpisujem, od reči do reči. Hrvacka roba je otrovna, a za naše tržište još otrovnija. Apsolutno nekvalitetna. Deca u hrvackoj ulaze u pubertet sa godinu dana i imaju ogromni broj obolelih od kancera. Kupujući njihovu bolesnu robu, trujemo sebe, a jačamo hrvacki budžet i vojsku. Uvozna roba sa zapada je zadnje klase, isteklog roka i sumnjivog porekla. Uglavnom GMO. A Lidl prednjači u tom đubretu od hrane. Sve zajedno, užas. Pravi užas!!!

 2. Borko says:

  Narode počnite da postite!!! Izbacite mesne preradjevine,šećer i pekare iz ishrane. Bavite se nekim sportom i pijte dosta vode.

  • persida says:

   I molite se Vucicu, 24 sata, to moze da Vam pomogne. Glasajte, naravno, za Vucica. A ispod jastuka drzite Putinove slike, skrivena ljubav najduze traje.

 3. Vucko says:

  Znam prevenciju, budite pošteni, ne lažite, ne mrzite, ne klevećite, ne kurvajte se i smanjićete mogućnost obolevanja za 95%.sad je rak ovaj ili onaj, nekad je bila kuga, guba, tuberkuloza....

 4. Zoran says:

  Ujak mni umro letos od raka jer nije htela njegova cerka da slusa moju zenu koja je leka ru Americi. Lecili ga pogresno. Inace izlecenje od tog raka u Americi je 60%. Ne produzetak zivota, nego izlecenje.

  • persida says:

   E, ovo je bas duhovito, izlecenje uspesno, a posle izlecenja umres. Toga ima samo u razvijenim dravama kao ato je SAD. Da li kapiras koliko si prolupao? Odnosno koliko je danasnja medicina satanin posao?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u