АЛАРМАНТНО: Канцерогене материје у пеленама, цуцлама, простиркама и играчкама!

ALARMANTNO: Kancerogene materije u pelenama, cuclama, prostirkama i igračkama!

19 februara 2015

bebi_620x0 67467Prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece utvrđeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda, pokazali su rezultati ispitivanja proizvoda za decu, koje su sproveli Asocijacija potrošača Srbije (APOS) i još 10 potrošačkih organizacija, članica Krovne organizacije potrošača u EU (BEUC).

Rezultati testova pokazuju da neka od hemijskih jedinjenja mogu biti štetna, čak i ako su u proizvodu prisutna samo u tragovima.

Tako su u tri od 19 bodija pronađeni ftalati, koji su kancerogeni, remete hormone i smanjuju plodnost. Iste hemikalije bile su prisutne i u šest prostirki slagalica i u jednoj tekstilnoj od 14 testiranih prostirki.

Od 11 ispitanih pelena, u četiri je ustanovljeno prisustvo natracena i naftalena koji su mutageni i kancerogeni, a u jednoj od 10 cucli pronađen je bisfenol A, koji šteno deluje na mozak. U jednoj od sedam ispitanih prostirki za presvlačenje, prisutan je inhibitor plamena na bazi hlora, koji je takođe kancerogen i štetno deluje na reproduktivne organe.

Testirano je ukupno 68 proizvoda u šest kategorija, a APOS ističe da je potrebna hitna reakcija nadležnih, od kojih zahtevaju da primenjuju princip predostrožnosti kada je u pitanju regulisanje opasnih hemijskih supstanci, jer za određene hemikalije nema bezbednih nivoa koji se mogu postaviti.

APOS insistira da se zabrani njihovo korišćenje od samog početka, jer je to jedina mogućnost da se smanji izloženost potrošača i okoline štetnim supstancama i da se unapredi način njihovog informisanja o prisustvu štetnih hemijkalija u proizvodima koje kupuju.

„Rezultati su potvrdili potrebu i da organizacije potrošača konstantno alarmiraju i pozivaju na buđenje u vezi sa dečijom izloženošću štetnim hemijskim supstancama“, navodi se u saopštenju APOS-a.

Ta organizacija najavljuje da će kroz skorašnje punopravno članstvo u Internacionalnoj asocijaciji potrošača za istraživanje i testiranje – ICRT, nastojati da sličnim istraživanjima u otvorenom dijalogu sa nadležnim organima, poboljša kontrolu bezbednosti proizvoda, veću transparentnost tržišta i unapređenje konkurencije.

KOMENTARI2 komentara

  1. nepoznato! says:

    To je skoro 25% zagađeno.Pošto se radi o kancerogenim tvarima onda i kontrola mora bti na 100% uzoraka.A da Bog da da se radi i na 0.1% !

  2. Zograf says:

    Kakava je vajda ovog teksta kada ne znamo koje su to marke odeće i stvari za bebe štetne po zdravlje? Dajte molim vas informacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *