АЛАРМАНТНО: Кијев ракетама нишани Москву, међутим… ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

АЛАРМАНТНО: Кијев ракетама нишани Москву, међутим… ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

10 марта 2019

После изласка САД и Русије из договора о забрани употребе ракета малог и средњег домета, који су 1987. потписали Горбачов и Реган, у Украјини се све гласније говори о томе да сада она може без проблема да обнови своју производњу тих ракета. Верује се да би за то добила подршку САД.

Председник Порошенко је међу првим страним државницима подржао излазак САД из договора и одмах додао да Украјина може да прави савремене и ефикасне ракетне системе. Ратоборни Порошенко је уверен да би украјинске ракете већег домета ефикасно „држале“ Русију…А разни украјински експерти су се надовезали говорећи да би америчке ракете могле да се појаве у рејону Харкова.

Бивши представник Украјине при НАТО генерал-мајор Петар Гарашчук је отишао најдаље када је казао да његова земља има интелектуалне, организационе и финансијске могућности да направи атомско оружје. Осим тога, додао је, ниједна фирма на свету нема такве могућности за прављење интерконтиненталних и других ракета као што има Дњепропетровски завод, изграђен још у време СССР-а. Највећа ракета „сатана“, према НАТО класификацији СС-18, направљена је управо у овом заводу.

У време када је Северна Кореја успешно тестирала своје интерконтиненталне балистичке ракете, амерички медији су писали и говорили о томе да су одређене делове Корејци набавили у Украјини. Тврдило се да су ракетни мотори купљени у Украјини у Јужном заводу машиноградње „А. М. Макаров“, познатијем као „Јужмаш“, из Дњепропетровска.

Војни експерт Иван Коновалов каже да руководство у Кијеву сада може да тражи од САД много озбиљније оружје од оног које је до сада добијало, као што су „џевелини“ – противтенковске навођене ракете.

Колико је реална жеља украјинских војних експерата да направе ракете којима би, ако затреба, могли да гађају и Москву, зависи од политичке одлуке оних који ће доћи на власт после председничких избора 31. марта, као и новог састава Врховне раде (парламента), који се бира 27. октобра ове године.

Већина московских експерата се слаже у томе да Украјина има знања и могућности да направи ракету средњег домета, али проблем је што нема полигон на коме би је испробала. Осим тога, Украјина не може без помоћи других земаља да направи атомску бојеву главу, не зато што јој мањка теоријског знања, већ због њеног садашњег индустријског нивоа.

Пензионисани руски генерал-мајор и доктор техничких наука Владимир Дворкин објашњава да Украјина заиста може да прави ракете, али о томе ће на крају одлучити политика. Дворкин је подсетио да је у совјетско време Украјина производила ракетне комплексе. Са њим се слаже Павел Золотарјов, такође пензионисани генерал-мајор и члан Савета за спољну и одбрамбену политику Русије.

Сателити

Чувени „Јужмаш“ у Дњепропетровску данас производи ракете за лансирање сателитета. Да ли ће проширити асортиман ракета и онима које убијају људе, зависи само од политичара, односно од тога ко ће доћи на чело Украјине после избора последњег дана марта.

– Украјина има довољно знања да направи такву ракету. Неке совјетске стратешке ракете су прављене управо у Украјини. Зна се да је један број стручњака прешао у Русију, али ако политичка одлука буде таква, они могу поново да организују производњу ракета – рекао је генерал Золотарјов.

Што се тиче претњи да ће једног дана Кијев дати команду да се ракетама гађа Москва, генерал Золотарјов је уверен да је то нереално:

– Могу они да направе ракете средњег домета, али могућност да крену у ракетни напад против Русије равна је нули.

Да Украјина може постати „ракетна држава“, не говоре само њени војни експерти, већ о томе пише и „Вашингтон пост“.

С друге стране, председник Белорусије Александар Лукашенко је отворено казао да је против размештања страних ракета на територији Украјине. Он мисли да би такав потез могао бити катастрофалан за Украјину. Без икаквог дипломатског увијања Лукашенко је поручио да ће у случају њиховог милитантног сценарија Белорусија бити солидарна са Русијом.

Тространи договор

Договором који су 14. јануара 1994. потписали представници Русије, Украјине и САД био је усаглашен календар превоза атомског оружја из Украјине у Русију. Кијев се обавезао да до 14. новембра 1994. преда Русији 200 бојевих глава, које је она касније ликвидирала. Истовремено су скинуте са бојевог дежурства све ракете СС-24. Заузврат, Русија је Украјини доставила 100 тона горива за атомске електране, а Вашингтон је платио Русији 60 милиона долара на рачун будућих испорука урана САД. Тако је Украјина 2. јула 1996. постала држава на чијој територији више није било атомског оружја.

(novosti. online)

KOMENTARI7 коментара

 1. A akoM says:

  Kad bi Ukrajina imala A-rakete,onda bi bez problema glatko napala njima Rusiju!To zato jer Ukrajinom upravljaju neukrajinsko-nerusko-neslavenske marionete kojima nije stalo ni do Ukrajine,ni do Rusije,ni do Slavena,ni do svijeta,nego samo do grupe"odabranih",a kojima zapravo služe!

 2. samostalan says:

  Nemaju potrebe da prave rakete, poklonice im izdajnik Putin, onaj sto im je vec poklonio Donbas.

  • ostrogorski says:

   Ти, бре Станимире, кад наступиш - редовно тупиш, те га иступиш ки ексер сикирче.

 3. petrovgrad says:

  Valjda zapadna evropa, kakva Ukrajina.Tu su pre svega Germani, Englezi, Švedjani... Tako je bilo i 1941, zna se ko je prvi stigao ispred Staljingrada. Umesto da ih je Staljin doveo na razumnu meru i vratio 1 za jedan, da je ukaokao fašiste u onolikom broju koliko su oni Rusa, pa da im je otborio neki novi Aušvic da potrpa na par godina sve fašiste. Umesto toga Staljin im sve oprostio. To da će Ukrajinci, Poljaci, Hrvati, Crnogorci na krenu na Rusiju tu dileme nema, oni su i sada na granici Rusije. Mene raduje to što se niko neće vratiti.

 4. ostrogorski says:

  Ти, бре Станимире, кад наступиш - редовно тупиш, те га иступиш ки ексер сикирче.

 5. Budi Bog s nama says:

  Porošenko ne zna da je rus, da je Kiev uvek bio Ruski, da treba da se drži Rusa? Da je Bajkanour bio ruski, odakle su nastali najači raketni motori na svetu za osvajanje svemira. Nije lepo otimati od Rusa, ali će Putin odlučiti šta da radi sa svojom Ukrajinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u