АЛАРМАНТНО: Кијев ракетама нишани Москву, међутим… ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

ALARMANTNO: Kijev raketama nišani Moskvu, međutim… EVO ŠTA ĆE SE DESITI

10 marta 2019

Posle izlaska SAD i Rusije iz dogovora o zabrani upotrebe raketa malog i srednjeg dometa, koji su 1987. potpisali Gorbačov i Regan, u Ukrajini se sve glasnije govori o tome da sada ona može bez problema da obnovi svoju proizvodnju tih raketa. Veruje se da bi za to dobila podršku SAD.

Predsednik Porošenko je među prvim stranim državnicima podržao izlazak SAD iz dogovora i odmah dodao da Ukrajina može da pravi savremene i efikasne raketne sisteme. Ratoborni Porošenko je uveren da bi ukrajinske rakete većeg dometa efikasno „držale“ Rusiju…A razni ukrajinski eksperti su se nadovezali govoreći da bi američke rakete mogle da se pojave u rejonu Harkova.

Bivši predstavnik Ukrajine pri NATO general-major Petar Garaščuk je otišao najdalje kada je kazao da njegova zemlja ima intelektualne, organizacione i finansijske mogućnosti da napravi atomsko oružje. Osim toga, dodao je, nijedna firma na svetu nema takve mogućnosti za pravljenje interkontinentalnih i drugih raketa kao što ima Dnjepropetrovski zavod, izgrađen još u vreme SSSR-a. Najveća raketa „satana“, prema NATO klasifikaciji SS-18, napravljena je upravo u ovom zavodu.

U vreme kada je Severna Koreja uspešno testirala svoje interkontinentalne balističke rakete, američki mediji su pisali i govorili o tome da su određene delove Korejci nabavili u Ukrajini. Tvrdilo se da su raketni motori kupljeni u Ukrajini u Južnom zavodu mašinogradnje „A. M. Makarov“, poznatijem kao „Južmaš“, iz Dnjepropetrovska.

Vojni ekspert Ivan Konovalov kaže da rukovodstvo u Kijevu sada može da traži od SAD mnogo ozbiljnije oružje od onog koje je do sada dobijalo, kao što su „dževelini“ – protivtenkovske navođene rakete.

Koliko je realna želja ukrajinskih vojnih eksperata da naprave rakete kojima bi, ako zatreba, mogli da gađaju i Moskvu, zavisi od političke odluke onih koji će doći na vlast posle predsedničkih izbora 31. marta, kao i novog sastava Vrhovne rade (parlamenta), koji se bira 27. oktobra ove godine.

Većina moskovskih eksperata se slaže u tome da Ukrajina ima znanja i mogućnosti da napravi raketu srednjeg dometa, ali problem je što nema poligon na kome bi je isprobala. Osim toga, Ukrajina ne može bez pomoći drugih zemalja da napravi atomsku bojevu glavu, ne zato što joj manjka teorijskog znanja, već zbog njenog sadašnjeg industrijskog nivoa.

Penzionisani ruski general-major i doktor tehničkih nauka Vladimir Dvorkin objašnjava da Ukrajina zaista može da pravi rakete, ali o tome će na kraju odlučiti politika. Dvorkin je podsetio da je u sovjetsko vreme Ukrajina proizvodila raketne komplekse. Sa njim se slaže Pavel Zolotarjov, takođe penzionisani general-major i član Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Rusije.

Sateliti

Čuveni „Južmaš“ u Dnjepropetrovsku danas proizvodi rakete za lansiranje sateliteta. Da li će proširiti asortiman raketa i onima koje ubijaju ljude, zavisi samo od političara, odnosno od toga ko će doći na čelo Ukrajine posle izbora poslednjeg dana marta.

– Ukrajina ima dovoljno znanja da napravi takvu raketu. Neke sovjetske strateške rakete su pravljene upravo u Ukrajini. Zna se da je jedan broj stručnjaka prešao u Rusiju, ali ako politička odluka bude takva, oni mogu ponovo da organizuju proizvodnju raketa – rekao je general Zolotarjov.

Što se tiče pretnji da će jednog dana Kijev dati komandu da se raketama gađa Moskva, general Zolotarjov je uveren da je to nerealno:

– Mogu oni da naprave rakete srednjeg dometa, ali mogućnost da krenu u raketni napad protiv Rusije ravna je nuli.

Da Ukrajina može postati „raketna država“, ne govore samo njeni vojni eksperti, već o tome piše i „Vašington post“.

S druge strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je otvoreno kazao da je protiv razmeštanja stranih raketa na teritoriji Ukrajine. On misli da bi takav potez mogao biti katastrofalan za Ukrajinu. Bez ikakvog diplomatskog uvijanja Lukašenko je poručio da će u slučaju njihovog militantnog scenarija Belorusija biti solidarna sa Rusijom.

Trostrani dogovor

Dogovorom koji su 14. januara 1994. potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine i SAD bio je usaglašen kalendar prevoza atomskog oružja iz Ukrajine u Rusiju. Kijev se obavezao da do 14. novembra 1994. preda Rusiji 200 bojevih glava, koje je ona kasnije likvidirala. Istovremeno su skinute sa bojevog dežurstva sve rakete SS-24. Zauzvrat, Rusija je Ukrajini dostavila 100 tona goriva za atomske elektrane, a Vašington je platio Rusiji 60 miliona dolara na račun budućih isporuka urana SAD. Tako je Ukrajina 2. jula 1996. postala država na čijoj teritoriji više nije bilo atomskog oružja.

(novosti. online)

KOMENTARI7 komentara

 1. A akoM says:

  Kad bi Ukrajina imala A-rakete,onda bi bez problema glatko napala njima Rusiju!To zato jer Ukrajinom upravljaju neukrajinsko-nerusko-neslavenske marionete kojima nije stalo ni do Ukrajine,ni do Rusije,ni do Slavena,ni do svijeta,nego samo do grupe"odabranih",a kojima zapravo služe!

 2. samostalan says:

  Nemaju potrebe da prave rakete, poklonice im izdajnik Putin, onaj sto im je vec poklonio Donbas.

  • ostrogorski says:

   Ti, bre Stanimire, kad nastupiš - redovno tupiš, te ga istupiš ki ekser sikirče.

 3. petrovgrad says:

  Valjda zapadna evropa, kakva Ukrajina.Tu su pre svega Germani, Englezi, Švedjani... Tako je bilo i 1941, zna se ko je prvi stigao ispred Staljingrada. Umesto da ih je Staljin doveo na razumnu meru i vratio 1 za jedan, da je ukaokao fašiste u onolikom broju koliko su oni Rusa, pa da im je otborio neki novi Aušvic da potrpa na par godina sve fašiste. Umesto toga Staljin im sve oprostio. To da će Ukrajinci, Poljaci, Hrvati, Crnogorci na krenu na Rusiju tu dileme nema, oni su i sada na granici Rusije. Mene raduje to što se niko neće vratiti.

  • Pravda says:

   I mene.

 4. ostrogorski says:

  Ti, bre Stanimire, kad nastupiš - redovno tupiš, te ga istupiš ki ekser sikirče.

 5. Budi Bog s nama says:

  Porošenko ne zna da je rus, da je Kiev uvek bio Ruski, da treba da se drži Rusa? Da je Bajkanour bio ruski, odakle su nastali najači raketni motori na svetu za osvajanje svemira. Nije lepo otimati od Rusa, ali će Putin odlučiti šta da radi sa svojom Ukrajinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *