ALARMANTNO: NATO bacio na Kosovo 10 tona uranijuma!?

ALARMANTNO: NATO bacio na Kosovo 10 tona uranijuma!?

4 marta 2014

6962765944f6c921ee1fb3720018960_origUjedinjene nacije su sakrile od javnosti izveštaj šefa misije za prostorni program UN Bakari Kante u kome se kaže da je NATO 1999. godine, tokom bombardovanja, bacio na Kosovo blizu deset tona osiromašenog uranijuma, javio je portal Gazetaekspres.

Izvestaj ide dalje objašnjavajući da se bombardovanje NATO snaga desilo u vremenu setve, a osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, sto je rezultovalo posledicama u lancu ishrane. Kao posledica toga buduće generacije su izložene povećanju broja obolelih od raka, leukemije, abortusa, deformacija novorođenih beba, navodi Express.

Izveštaj šefa misije za prostorni program OUN Bakary Kante 1999. godine o užasnih posledicama bombardovanja Srbije nije nikada javno objavljen.

Delovi tog izveštaja su ipak dospeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu Parsonu. On je uspeo da dobije izveštaj Kantea preko njegovih izvora i da objavi juna 1999. godine u švajcarskom dnevniku „Le Courrier“ sa naslovom “ Alarmantni skriveni izveštaj o posledica bombardovanja Jugoslavije“, pise Express.

Sparkson je ekskluzivno intervju za „Vesti“ obelodanio kako su izveštaji o posledicama upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom po zdravlje na Balkanu bili kritikovani i promenjeni u kancelarijama OUN, prenosi agencija Kosovapres.

Izveštaj je bio kategoričan u oceni da će buduće generacije koje će živeti u tim mestima gde su bačene bombe obolevati od raka, leukemije, i da će deformiteti novorođenih beba porasti.

Izvestaj Kantea kaže da je zbog bombardovanja priroda u Jugoslaviji konatminirana opasnim substancama, među kojima je najopasniji PCB, izuzetno kancerogen i odgovoran za imunološka obolenja. Izvestaj navodi da jedan litar PCB je dovoljan da kontaminira jednu milijardu galona vode, prenosi „Express“.

Robert Parson kaže da jedan direktno informisan izvor njemu rekao u julu 1999. godine da je grupa naučnika švajcaraca došla do još dramatičnijeg zaključka oko efekata osiromašenog uranijuma na Balkanu nego što je bilo dato u zabranjenom izveštaju Bakary Kantea. „Njihovo istrazivanje bilo je deo aktivnosti diplomatske grupe FOKUS, sačinjene od Švajcarske, Austrije, Rusije i Grčke. Pošto je Švajacarska platila sve troškove ostali članovi trebalo je da ćute“, kazao je Parsons.

Samo nakon velikog javnog pritiska amerikanci su prihvatili da je municija bila punjena sa „prljavim“ uranijumom koji je najopasniji za ljude i ambient, zaključuje „Express“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *