АЛАРМАНТНО: Од рака дневно оболи 400 деце

ALARMANTNO: Od raka dnevno oboli 400 dece

12 februara 2015

pregled-stetoskop_620x0U Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 320 dece starosti do 19 godina, od kojih 56 umre, rečeno je danas povodom Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti.

Kada je reč o malignim tumorima, u Srbiji se kao i u većini evropskih zemalja beleži godišnji porast od jedan odsto novoobolelih, ali istovremeno i smanjena stopa mortaliteta.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ doktorka Snežana Živković Perišić rekla je da su stope mortaliteta na nivou Evrope, između ostalog i u Srbiji, u poslednjih 30 godina opale za 47 odsto.

Ona je istakla da u svetu godišnje oboli 160.000 dece od nekog oblika malignog tumora od kojih oko 90.000 izgubi bitku sa tom opakom bolešću, što bi značilo da se svakog dana neko maligno oboljenje registruje kod 400 dece.

Perišić je dodala da je „petogodišnje preživljavanje“ dece obolele od raka u uzrastu do 14 godina poboljšano i da sa nekadašnjih 54 danas iznosi 80 odsto.

Na konferenciji je predstavljena „Srpska mreža organizacija dečjeg raka“, nastala na inicijativu udruženja „Uvek sa decom“, „Zvončica“, „Čika Boca“ i „Mladice“, koje već nekoliko godina uspešno sarađuju sa željom da zajedno zastupaju potrebe mladih obolelih od raka i njihovih porodica.

Ove godine, u organizaciji udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti, poseban akcenat stavlja na izgradnju partnerskih odnosa službi zdravstvene i socijalne zaštite sa „Srpskom mrežomorganizacija dečjeg raka“.

Kako je istakla Milica Šimonović (17), koja se pre šest godina lečila od leukemije, Srbiji nedostaju psiholozi koji bi se bavili psihoonkologijom, odnosno stručnjaci za pomoć oboleloj deci i njihovim najbližima, pa i ljudima koji rade sa tom decom.

Ona je rekla da se udruženje „Mladice“ čiji je i ona član, najviše bavi pružanjem podrške vršnjacima, jer kako je istakla, ona nije imala takvu podršku, a upravo to joj je nedostajalo.

Psiholog sa Univerzitetske dečje klinike Vukašin Čobeljić potvrdio je da Srbiji nedostaju psihoonkolozi i da je ideja da se u skorijoj budućnosti poradi na tome, kako bi se na svakom odeljenju našao po jedan psiholog.

Predstavnik Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Vladimir Ccakarević istakao je da je Ministarstvo zdravlja u prethodne tri godine izdvojilo 1,7 miliona dinara iz budžeta ministarstva, koja su raspoređena udruženjima „Nurdur“, „Zvončica“ i „Uvek sa decom“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *