ALARMANTNO: Pedofilija opasno zapretila Srbiji

ALARMANTNO: Pedofilija opasno zapretila Srbiji

2 marta 2014

08 (1)_620x0Očuh obljubio sedmogodišnju pastorku“, „Otac sedam godina seksualno zlostavljapo rođenog sina“, „Manijak u autobusu vadio polni organ pred decom“… Naslovi koji su u poslednjih dana preplavili domaće madije, podjednako su uznemirili javnost i roditelje, uplašili decu i iznova postavili stručnjacima pitanja – šta i kako učiniti da se ubuduće spreči nasilje i bludničenje nad decom?

Mišljenja stručnjaka, kriminologa, psihologa i sociologa su, kada je reč o pedofiliji, odnosno seksualnom zlostavljanju i bludničenju nad maloletnicima podeljena, ali se gotovo svi slažu u jednom – to je monstruozno! U prilog tome svedoči i poslednje istraživanje Incest trauma centra da je u Srbiji svaka treća devojčica i svaki sedmi dečak do 18. godine preživeo seksualno zlostavljanje.

Klinički psiholog Jasna Veljković upozorila je da je pedofilija direktna posledica poremećene mentalne stabilnosti pojedinca, dakle – bolest kojoj treba pristupiti odgovarajućim lečenjem.

– Pedofilija nije samo žig ovog vremena i nije samo pojava koja karakteriše naše dvorište – objašnjava Veljković. – Ona je oduvek tu, kao što je i u čitavom svetu. Reč je, pre svega o bolesti. Pedofili su osobe poremećenog mentalnog zdravlja, mahom srednje ili starije životne dobi, sklone da seksualno opšte sa decom, za koje je to trauma za čitav život.

Koreni ove devijantne pojave, kako tvrde psiholozi, najčešće se kriju u seksualnim traumama iz detinjstva počinilaca, što uostalom, dokazuje i jedan od poslednjih primera silovatelja iz Smederevske Palanke D. Ž. (40), koji je i sam, kao dečak, kako je rekao istražnim organima, „bio žrtva pedofila i to, svog oca“.

– Pedofili imaju blokadu i poteškoće u uspostavljanju dubljih i trajnijih veza sa odraslim partnerom, zbog osećaja nesigurnosti i straha. Zbog toga biraju dete kao objekat svoje seksualnosti. Ali, može se dogoditi da je pedofilija izazvana osećanjem socijalnog ili profesionalnog neuspeha, ili jakim stresom posle neke bolesti ili porodičnog problema – kaže psiholog.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da više nema pravila o tome ko može biti pedofil. On ističe da je pedofilije oduvek bilo i da će je biti, ali i da je više one neotkrivene, od razotkrivene i slučajeva koji „dođu do ušiju javnosti“:

– Pedofilija se, nažalost, ne javlja više samo u ruralnim sredinama, kako se to nekada mislilo. Naprotiv, istraživanja ovog izuzetno ozbiljnog seksualnog poremećaja pokazuju da je ima svuda – upozorava Nikolić. – Istina, brojniji su slučajevi pedofilije u nekim religioznim grupama, ali su oni manje vidljivi. Brojni su slučajevi pedofilije u selima, ali i u gradovima, među neobrazovanom populacijom, ali isto tako i među doktorima ili profesorima, siromašnima i bogatima, starijima, ali i među mladima… Uzroci su različiti, ali najvažniji su gubitak morala, socijalni momenat, besparica, nezadovoljstvo, gubljenje porodice…

Deca – žrtve, kao i njihovi roditelji, ukoliko čak i otkriju pedofila i sve ono što on čini, često prećutkuju zločin i ne prijavljuju zlostavljanje zbog straha od „javnog žigosanja“ i velike sramote ili se jednostavno, i sami osećaju „krivima“.

– Pedofili, najčešće poznaju decu koju zlostavljaju. Reč je često o „dobrim i finim čikama“ iz komšiluka ili porodičnim prijateljima. Retkost je da neki zlostavljaju nasumice decu koju sretnu slučajno. Takvi, obično, prate svoje male žrtve do mesta gde uglavnom borave – kaže naš sagovornik.

Međutim, kako kaže Nikolić, posebno je dramatična i monstruozna činjenica da su u poslednje vreme česte porodične pedofilije. Poslednje istraživanje beogradskog Incest trauma centra dalo je alarmantan podatak – u skoro 37 odsto slučajeva pedofilije, odnosno incesta, počinitelj je bio otac!

– Suze i dečje molbe i strah, u većini slučajeva, kod silovatelja stvaraju dodatnu dozu seksualne uzbuđenosti i moći. Dakle, za ovakve stvari, nema rešenja, jer zlostavljači obično, kad budu razotkriveni, završe sa nekoliko godina u zatvoru ili, ako sudski veštaci procene da nije psihički zdrav, u nekoj od nadležnih ustanova. Nažalost, tamo provedu koju godinu, pa kad izađu napolje, iznova predstavljaju „tempiranu bombu“ – kaže Nikolić.

Naš sagovornik savetuje da nadležni moraju bolje, brže i strože da reaguju i da zakon, kako ukazuje mora biti stroži za pedofiliju i seksualno zlostavljanje maloletnih osoba.

APEL POLICIJE

IZ MUP Srbije apeluju na sve građane da se, ukoliko imaju informacije o seksualnoj zloupotrebi maloletnika, jave u najbližu stanicu policije i prijave slučaj.

– Pomozite nam da zaštitimo decu i omogućimo im detinjstvo kakvo zaslužuju, pošto su ona naša budućnost – poručuju iz policije.

SANKCIJE

U SRBIJI se za nedozvoljene polne radnje, odnosno obljubu nad detetom, izriču kazne od jedne do deset godina zatvora. Za silovanje maloletnika zatvor je od tri do 15 godina.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *