АЛАРМАНТНО: Србија губи још једно Косово

ALARMANTNO: Srbija gubi još jedno Kosovo

18 novembra 2017

U 86 odsto sela u Srbiji se smanjuje broj stanovnika, a oko 1.200 njih je u fazi potpunog nestajanja, dok je njihova ukupna površina veličine Kosova i Metohije.

Uz negativan demografski trend, jedan od ključnih problema današnjeg sela je i njegov loš ekonomski položaj, usitnjenost poseda i sve brojnija staračka domaćinstva, a najveći problemi su u brdsko-planinskim regionima, istakao je na Forumu „Hrana za Evropu“ predsednik Odbora za selo Srpske akademija nauka Dragan Škorić.

„U Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko koje su van upotrebe“, naveo je Škorić podatke iz studije SANU o propadanju sela u Srbiji.

On objašnjava da od 4.709 naselja, čak 1.200 je u fazi nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 odsto sela se smanjuje broj stanovnika. Poštu, navodi Škorić, nema 2.000 njih, oko 500 nema asfaltni put i vezu sa svetom, u 2.700 ne postoji dečji vrtić, 230 sela nema osnovnu školu, a 173 škole pohađa samo po jedan đak.

„Samo u oblasti stočarstva kada je reč o potencijalu, srpska sela bi mogla da ostvare 24 milijarde dolara do 2040. godine“, napomenuo je Škorić.

KOMENTARI6 komentara

 1. Hruscov says:

  E zato uvozimo azilante...a oni nece?

 2. Rodoljub says:

  E zato gradimo Beograd i NS i Nis i Kg i kupujmo deci stanove po gradovima i udaljavajmo ih i ohrabruo ih da imaju bar jedno a max. Dvoje dece. I ako to nw valja, nek idu preko grane. A AV ce da nam dovodi arape da podvode nasu decu u apartmanima Bg-velegrada na vodi. Bolje nismo ni zasluzili

 3. doktrina soka says:

  Srbija moze da izvozi sve sto proizvede za Rusiju,ali AV neda poticaje za ratom unistenu infrastukturu,na Pesteru,stocarski kraj, nema vode jer drzava ne da novce, jer neda MMF NISTE UVELI SANKCIJE RUSIJI ALI NECETE IMATI NI STA DA IZVOZITE.TAKO TO RADE NAMESNICI ZAPADNIH KOLONIZATORA. Penzionerima dao 5000 din,glavno mu je to biracko telo,a uzeo im vise.Na kraju ce biti da ce Srbi glasti za kilo leba kao u Africi. Idu izbori birati one koji obecaju ali moraju i da izvrse ili da ih skidaamo.

  • Aleksandar says:

   Pod hitno raskinuti odnose sa MMF, Svetskom bankom. Njihovo geslo je : pomažite Srbiju do njenog totalnog uništenja.Naši alavi političari omogućili su nestajanje jednog divnog naroda Srpskog.Na sceni je neoliberalni kapitalizam koji su prihvatili izdajnički nastrojeni političari na čelu sa Vučićem.Zadatak im je da sve obezvrede i privatizuju.Setimo se jedno giganta u Subotici SEVER, pre nazovi privatizacije imao je 4.000 zaposlenih a sada jedva 340.Od tog giganta živele su pristojno mnoge porodice.

 4. ilija says:

  komunjarska partija slobina i mirina u beogradu su krajisnike koji su ih cuvali u beogradu i branili njihovu jugoslaviju oterali u strane zemlje iz sr bije i proglasiliji da su izbeglice a ne jugosloveni dalje seselj crveni cetnik proglasava MILOSEVICA za heroja SRBIJE jugosloveni daju aplauz, -tito zauzeo gradove a srbima ostavijo pusta sela zato nema ko da glasa u srbiji nego komunjare izmedu sebe sami se skidaju i menjaju kolera je zavladala sa srbijom

 5. Mlax says:

  Proces migracije ka Zapadnoj Evropi je nezaustavljiv.Srbi ce 2100 godine biti manjina u ,,sopstvenoj drzavi,,.Za opstanak nacije potreban je minimum od 2,1 deteta po bracnom paru a mi imamo 1,2 deteta po bracnom paru.Pogledajte nase ,,komsije,, Hrvatsku,Bugarsku i Rumuniju i njihov demografski krah koji je zapoceo ulaskom istih u EU.Nas ceka identican scenario koji je u process ,,razrade,,.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *