АЛАРМАНТНО СТАЊЕ: Немачка подигла све на ноге! РАСПАШЋЕ СЕ ЕВРОПСКА УНИЈА

ALARMANTNO STANJE: Nemačka podigla sve na noge! RASPAŠĆE SE EVROPSKA UNIJA

6 aprila 2020

Bivši ministri spoljnih poslova Nemačke, Joška Fišer i Zigmar Gabrijel, uputili su zajednički poziv vladi da napravi Maršalov plan kako bi se pomoglo Španiji i Italiji, zemljama koje su najviše stradale zbog epidemije virusa korona. U suprotnom, kako ocenjuju, Evropskoj uniji preti raspad.

„Evropi su sada potrebne dve stvari: udružena pomoć i zajednički plan za rekonstrukciju posle krize“, rekli su nemački političari u dramatičnoj izjavi za „Tagesšpigel“.„Španija i Italija nam neće oprostiti u narednih sto godina ako ih sada izneverimo, a upravo to sada činimo“, poručili su.

Virus korona bi mogao da produbi pukotine koje već postoje u Uniji, što bi, kako ocenjuju, moglo da dovede do raspada. Oni, takođe, smatraju da je ovo „najveći ispit od stvaranja EU“.

Rusija i Kina pružaju efikasnu pomoć

Nemačke diplomate imaju reči hvale za Rusiju i Kinu po pitanju pružanja pomoći u vreme pandemije.

„Nasuprot Uniji, vidimo da ove dve velike sile pružaju efikasnu pomoć i time naglašavaju koliko ona nedostaje u Evropi. Jasno je da u ovom trenutku ostvaruju i humanitarne i političke ciljeve.“

Istovremeno kritikuju politiku američkog predsednika.

„Donald Tramp je od ovoga napravio kredo svoje međunarodne politike. Sad je njegov virus pod imenom ’moja zemlja na prvom mestu‘ očigledno napao i Evropu.“

Fišer i Gabrijel dodaju da posle Drugog svetskog rata Nemačka ne bi imala nikakve šanse za ekonomski oporavak da nije bilo evropske solidarnosti i da upravo zbog toga njihova zemlja ima posebnu odgovornost prema svojim susedima.

Za primer uzimaju „berlinski vazdušni most“ i Maršalov plan, program finansijske pomoći koji je Amerika usvojila 1948. godine kako bi Evropa posle rata stala na noge.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je predložila Maršalov plan jer je, kako kaže, „neophodno sada investirati milijarde evra kako bismo sprečili katastrofu u budućnosti“.

KOMENTARI4 komentara

 1. petrovgrad says:

  Što bi rekao Italijanski političar Leglo šakala i zmija.

 2. Kosovac says:

  Maršalov plan? Malo morgen. ……….Nemačka je izgubila rat i deo ljudstva, ali nije izgubila ništa od onoga čega se napljačkala. Deo toga je mogla odmah da investira u svoj razvoj. Deo je otišao u Vatikan da pomogne evakuaciju nacista, deo u Ameriku, a jedan delić u podmazivanje „Maršalovog plana“, da im on dadne pokriće svog eksplozivnog razvoja. ……………Tako je i Josip Broz lično dao Vatikanu deo zlata Kraljevine Jugoslavije, a za to i ostale antisrpske zasluge, papak ga je proglasio za sveca Josip Radnik. Pa ga zahvalni Srbi slave svakog prvog maja, pekući jaganjce, prasiće i uzvikujući parole „Živeo Prvi Maj, dan Radnika“.

 3. Vojna i ojdeSve says:

  Shta da radish... Buduchnost je taka.....

 4. Gagi says:

  "Za primer uzimaju „berlinski vazdušni most“ i Maršalov plan, program finansijske pomoći koji je Amerika usvojila 1948. godine kako bi Evropa posle rata stala na noge". NORMALNOM rasudjivanju nista nije jasno, kako je moguce da se najvecem neprijatelju najvise pomaze, ostalim "saveznicima" medju kojima smo mi, nemilosrdno su prosipali bombe po gradovima. Nijednoj zemlji sa kojom je Amerika ratovala nije kasnije pomogla, ovo je izuzetan primer. Zna li neko gde je veliki broj fasista zavrsio bezeci onim pacovskim kanalima, gde li su nasli gostoprimstvo "mrski" neprijatelji. Naravno da "Nemacka ima veliku odgovornost prema svojim susedima",MORALNU najvise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *