ALARMANTNO: U jezeru Dragocvet uginula sva riba

ALARMANTNO: U jezeru Dragocvet uginula sva riba

6 januara 2014

dragocvU proteklih nekoliko dana gotovo sav riblji fond u veštačkom jezeru u Dragocvetu kod Jagodine je uginuo, nadležni ispituju uzrok ove ekološke katastrofe i pokušavaju da otkriju ko je vlasnik jezera.

Na jezeru u nedelju nije bilo kontrole ili čuvara, nije ograđeno, nema znakova za upozorenje. Utisak zapuštenosti govori da niko ne brine o jezeru godinama, uginula riba se raspada u vodi i na dohvat je divljim životinjama ili nesavesnim licima koji bi mogli da je stave u promet, odnosno lanac ishrane.

„Ne znamo uzrok uginuća ribe u jezeru, u toku su analize u akreditovanim institucijama i treba sačekati nekoliko dana. Vodni inspektor je na terenu od petka uveče, drži situaciju pod kontrolom i u toku dana očekujem da 99 odsto uginule ribe bude uklonjeno iz vode. To radimo u saradnji sa nadležnim ministartsvima i službama, a uklonjena uginula ribe iz jezera biće uništena u kafileriji u Ćupriji“, ističe načelnica Vodne inspekcije Ljiljana Anđelić.

Više tona uginule ribe pluta po površini vode, koja je tamne boje i neprijatnog mirisa. Nadležne inspekcije su u subotu uzorkovale zatrovanu vodu, niko ne zna ko je vlasnik jezera i ceo slučaj je u rukama tužilaštva i policije. Jezerom je do privatizacije upravljala Zemljoradnička zadruga Sava Cvetković, zatim preduzeće Pobeda-Negi, ali posle stečaja jezero nema vlasnika, jer po rečima stečajne upravnice Sonje Veselinović nije bilo predmet stečajnog postupka. Jezero se nalazi na državnom zemljištu i o njemu niko ne vodi računa već pet godina.

„Brana na jezeru je napukla i pored uginuća ribe, može da dođe, posle većih padavina, do pucanja brane, prelivni deo je već napukao, i da velika količina vode i mulja krene ka reci Belici i ugrozi naselje Trnava. O jezeru niko ne vodi računa, ne zna se vlasnik, a ono ima status ribnjaka. Policija treba da otkrije ko je vlasnik jezera i da se vidi ko treba da se stara o jezeru, kaže direktor Ribarsko područja Srbija centar Goran Đurđević i dodaje da su najverovatniji uzrok uginuća ribe alge, jer u vodi nema kiseonika. Voda nije zagađena,već je gusta od algi, kao čorba. Reč je o uginuću ribe koje može da se dogodi kao u svakom drugom ribnjaku. Najveća opasnost po društvo i zajednicu je napukla brana koja ugrožava naselje Trnava od nekoliko hiljada ljudi.“

Za sanaciju brane na jezeru, po rečima Đurđevića, potrebno je 100 hiljada evra. Jezero je površine 7 hektara, a u jezeru je velika količina vode jer je dubina desetak metara.

„Nisu rešeni vlasnički odnosi, jezero nije ribolovna voda. Voleo bih da gazdujemo tim jezerom, jer bi ga sredili i držali situaciju pod kontrolom. Jezero je na lepoj poziciji u blizini asvaltnog puta, tu je struja, moglo bi da se izgradi lepo izletište. Trebalo bi preusmeriti potok, ispustiti vodu iz jezera, teškim mašinama očistiti mulj, sagraditi taložnik i ponovo napuniti i poribiti jezero“, navodi Đurđević.

Republička vodoprivredna inspekcija uzorkovala je vodu i narednih dana očekuju se rezultati analiza i uzroka uginuća ribe.

(Vaseljenska.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *