ALARMANTNO: U sektama u Srbiji 200.000 ljudi, bave se pedofilijom i prostitucijom!

ALARMANTNO: U sektama u Srbiji 200.000 ljudi, bave se pedofilijom i prostitucijom!

24 novembra 2014

119860221-sekte_620x0345Otkriće da je Robert Hej iz Bečeja koji je zaklao rođaka Tibora Lakatoša član satanističke sekte, aktuelizovalo je problem delovanja ovih zajednica u Srbiji, od kojih mnoge nisu zvanično registrovane, pa se ne zna ni tačan broj njihovih sledbenika. O masovnosti sektaštva govore samo nezvanični podaci Udruženja za zaštitu građana od sekti Bedem, prema kojima u Srbiji deluje 150 raznih grupa sa skoro 200.000 ljudi.

U registar verskih zajednica upisano je 60-ak, a od 20 predominantnih u svetu, u Srbiji se instaliralo 15. Ispostavlja se da je najpogodnije tlo Vojvodina, sa 60 raznih sektaških udruženja. Stručnjaci ukazuju da osim satanističkih grupa koje su najopasnije, deluju i sekte za koje se vezuje pedofilija, poligamija i prostitucija, kao i da ima skrivenih pod plaštom humanitarnih organizacija i onih koje manipulacijom članstvu oduzimaju čitavu imovinu.

RITUALNA UBISTVA

Sektaško opredeljenje, ubica iz Bečeja iskazivao je na društvenim mrežama, a ispostavilo se da je pripadnik grupe koja obrede vrši noću. Spekuliše se da je ubijeni Lakatoš hteo da napusti sataniste, zbog čega je, kako ukazuju oni koji se bave sektama, brutalno kažnjen – piše portal Vesti online.

To je, kažu, i potvrda da su to opasne, destruktivne grupe sa „surovim ritualima“ koji se po članove neretko završavaju i tragično. Međutim, kako je rekao stručnjak za sekte Dimitrije Pastulović, koji je i autor knjiga „Sekte i mentalna manipulacija“ i „Horor pred našim vratima“, srpsko društvo progovori o sektaštvu tek kada se desi zločin.

– Mislim da je ovo ubistvo tek početak strašnih događaja i da bi trebalo da prestanemo da razmišljamo kao pojedinci, već kao društvo. Odlično sam upoznao sisteme kojima se služe verske sekte i kultovi, da bi zavrbovali što više članova, odnosno žrtava koje u sektu ne ulaze, već bivaju uvučene – priča Pastulović za „Vesti“ kako u pakao sa sledbenikom ulazi i cela porodica.

Sekte, objašnjava on, vrbovanju pristupaju studiozno, razvijajući delotvorne manipulacije, a neke se služe i psihoaktivnim supstancama za ostvarivanje ciljeva. Ističe da je u Srbiji sve rasprostranjenija jedna od najopasnijih Crna ruža koja se vezuje za ritualna ubistva i samoubistva, pa njeni članovi uglavnom završavaju tragično, ili budu ubijeni ili se sami ubiju.

REGRUTUJU SLABE LIČNOSTI

Delovanje sekti prema rečima Zorana Lukovića iz Policijske uprave Beograda i člana Evropske federacije za borbu protiv sekti, sve više uzima danak psihičkom zdravlju sledbenika i dovodi do visokog stepena destrukcije s brojnim posledicama.

– Izaziva asocijalno ponašanje, ugrožavanje javnog reda i mira, skrnavljenje sakralnih objekata, ali i autoagresiju, ubistva, otmice, razbojništva i silovanja – kaže Luković.

Psiholog Jadranka Radovanović ukazuje da delovanje sekti seže i do osnovne škole, ali da sekte ne gledaju na godine, već uopšteno regrutuju slabe ličnosti.

– To su ljudi krhkog mentalnog sklopa kojima lako može da se manipuliše i oni ulaskom u sektu ulaze u jednu vrstu zavisne pozicije, nalik drugim bolestima zavisnosti, iz kojih se nije lako izvući – objašnjava Radovanović.

Javnost u Srbiji bila je šokirana i monstruoznim zločinom koji je počinio Danijel Jakupek 2007. u Novim Banovcima, kada je nožem u kadi izbo petogodišnjaka i njegovog ujaka, pa ih iskasapio bonsekom i komade tela bacio u Dunav. Njegova soba je bila u satanističkoj ikonografiji, a nađena je i literatura koja opisuje kako se pri obredu ponašati s dečjim i telom odraslog.

NIZ UBISTAVA I SAMOUBISTAVA

Sledbenik Reda istočnjačkog hrama OTO, Goran Alfirević je 2007. u Batajnici nožem iskasapio dedu, a potom se ubio, prethodno uzviknuvši ime osnivača sekte. U beogradskoj gimnaziji „Sveti Sava“ samoubistvo je izvršilo dvoje učenika za koje se veruje da su bili sledbenici Crne ruže, kao što je bio i Subotičanin Nandor Kiš, koji je 1993. ubio dva i ranio nekoliko vojnika, pa se ubio.

– Članovi Crne ruže pečena testa natapaju krvlju životinje i jedu, a posle upotrebe narkotika, orgijaju. Uslov za prijem je da se prespava u grobnici uoči sahrane nekog pokojnika, a dešavalo se da iz njih izvlačim izbezumljenu decu 14-15 godina – kaže Pastulović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *