АЛАРМАНТНО У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Пола владе у изолацији, Албанци митингују, расте број заражених

ALARMANTNO U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Pola vlade u izolaciji, Albanci mitinguju, raste broj zaraženih

17 aprila 2020

Korona je praktično desetkovala vladu u Skoplju jer su premijer i članovi vlade Severne Makedonije, koji su u sredu bili na sastanku kriznog štaba u Kumanovu, otišli u samoizloaciju, nakon što je kod gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog potvrđen virus Kovid-19. Za to vreme, Albanci prave mitinge, a raste broj zaraženih.

Kako za Sputnjik kaže Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u toj zemlji i poslanik u makedonskom Sobranju, pored premijera Severne Makedonije Olivera Spasovskog i gradonačelnika Dimitrievskog, sastanku u Kumanovu prisustvovali su i vicepremijer Bujar Osmani, ministar zdravlja Venko Filipče i ministar obrazovanja Arber Ademi.Vlada Severne Makedonije u samoizolaciji zbog korone

„Faktički, oni su svi od četvrtka u izolaciji, pa je na neki način desetkovana i makedonska vlada. Očigledno je da se pokazalo da smo trebali malo ozbiljnije da se pozabavimo krizom, a ne izbornom kampanjom i drugim stvarima, tim pre što smo u pogledu opasnosti od koronavirusa dobijali upozorenja kako od međunarodne zajednice, tako i na unutrašnjem planu od strane razumnih ljudi“, napominje Stoilković i dodaje da je samo u jednom danu u Kumanovu porastao broj obolelih od koronavirusa za 200 procenata.

Kao jedan od razloga porasta broja zaraženih u Severnoj Makedoniji naš sagovornik vidi to što preporuka Svetske zdravstvene organizacije u pogledu testiranja što većeg broja ljudi nije bila do kraja ispoštovana, pa je u toj zemlji testiran veoma mali broj ljudi.

„Drugi problem je u tome što postoji „usko grlo“ u institucijama koje se bave ovim problemom, pa se na rezultate testiranja čekalo skoro sedam dana. Imali smo i zastoj u pogledu pribavljanja zaštitne opreme za zdravstvene radnike, pa su bolnice u nekoliko opština u Makedoniji sada došle u kritičnu situaciju. Najveći broj zaraženih je u suštini dolazio iz bolnica. Najverovatnije će i kumanovska bolnica morati da bude zatvorena i stavljena u karantin, jer je od 700 zaposlenih u ovom trenutku zaraženo 50 osoba. Pritom, još nisu stigli rezultati svih koji su testirani“, primećuje Stoilković.

Izborna kampanja umesto borbe sa koronom

Kako navodi, vlada u Skoplju je zakazala u borbi sa koronavirusom po čitavom nizu pitanja.

„Jedan od glavnih propusta je činjenica da je vlast tokom policijskog časa i tokom najveće borbe protiv pandemije vodila kampanju deleći humanitarnu pomoć preko svojih partijskih članova. To je bilo masovno, javno, i bez korišćenja zaštitne opreme i evidentan je uzrok porasta broja zaraženih koronavirusom. Dakle, umesto ozbiljnijeg pristupa pandemiji koji bi otvorio prostora da se tek kasnije uđe u političku borbu, s obzirom na to da su izbori već bili raspisani, doveli smo se u situaciju da problematizujemo ceo proces izlaska iz ovog začaranog kruga stalnog ponavljanja policijskog časa i svega onoga što nosi vanredno stanje“, kategoričan je Ivan Stoilković.

Stanje u Makedoniji je problematično, dodaje naš sagovornik, i to ne samo u pogledu broja zaraženih novim virusom, već i u pogledu celokupne društvene atmosfere jer su, kako kaže, pre nekoliko dana u Skoplju održane i demonstracije Albanaca za vreme policijskog časa.

„Situacija polako, ali sigurno, poprima neke elemente koji ne bi mogli da se okarakterišu kao normalni, i ne bi mogli da doprinesu borbi protiv epidemije. Naime, na razne načine se narušava integritet i autoritet institucija, koje u takvoj situaciji nemaju nikakvu moć da rade na istinskoj i pravovremenoj borbi protiv pandemije. U tom smislu situacija je veoma ozbiljna, a možda i krajnje dramatična“, objašnjava predsednik Demokratske partije Srba.Zatražena pomoć Srbije

U Makedoniji je, podseća, vanredno stanje uvedeno nedelju dana nakon što je to učinjeno u Srbiji. Međutim, kako kaže, za razliku od Srbije u koju stižu avioni sa humanitarnom pomoći i stručnjacima, Severna Makedonija sama pokušava da se izbori sa pandemijom.

„Mislim da se vlada nikome nije ni obraćala za dostavljanje humanitarne pomoći. Imali smo nekoliko izuzetaka, poput bivšeg gradonačelnika Skoplja koji je pisao gradonačelniku Pekinga i zamolio ga za pomoć. Ta humanitarna pomoć je dostavljena, kao i ona za koju je lider opozicije zamolio svoje sestrinske partije u Sloveniji i Mađarskoj. Vlast je, sa druge strane, po ovom pitanju potpuno zakazala“, smatra Stoilković.

Nedostatak humanitarne pomoći vlasti u Skoplju pokušavaju da nadoknade javnim pozivima svim makedonskim firmama i biznismenima da uplate sredstva na račun budžeta za borbu protiv koronavirusa, kaže sagovornik Sputnjika i dodaje da se on lično pismom obratio državnom rukovodstvu Republike Srbije i zamolio za pomoć Beograda, pre svega, ministarstvu zdravlja i medicinskim ustanovama i radnicima Severne Makedonije.

„Nisam mogao da čekam da neko drugi radi posao za koji je plaćen. Morao sam da deo odgovornosti preuzmem na sebe. Ja znam da se i Srbija suočava sa epidemijom i da se tamo ulažu veliki napori da se obezbedi medicinska oprema i puna zdravstvena zaštita građanima, ali verujem da Srbija ima dovoljno prostora da na neki način pomogne građanima Makedonije, a pre svega zdravstvenim radnicima“, zaključuje Ivan Stoilković za Sputnjik.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Zasto pomoc od Srbije, neka vam pomogne NATO.

  • Rajko says:

   Persida da li je neko pitao srpski narod kada se potpisivao kumanovski dogovor? Isto je tako pitan i makedonski narod o secesiji. Isto je tako pitan i o ulasku u NATO. Tako je pitan i crnogorski narod o ulasku u NATO. Ne treba poistovecivati politiku sa narodom. Problem je u tome sto je narod na kolenima i vise nema oni koji su nekad sa usranim motkama isli na juris.

   • Zoran says:

    Pa ko sta trpi tako ce mu i biti. Srbi trpe da ih niko nista pita, makedonski isto trpi. Ne trazi narod pomoc, nego politicari.

  • Cp6a says:

   Tako je brate, složimo se i mi ponekad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *