ALARMANTNO: U Srbiji pola miliona zavisnika od kocke!

ALARMANTNO: U Srbiji pola miliona zavisnika od kocke!

7 februara 2014

dru-kockari_620x0U razmaku od samo tri dana, u Srbiji su se desila dva surova ubistva zbog kockarskih dugova. Sin je ubio majku da bi prodao stan i izmirio dugove, a jedan osamnaestogodišnjak je preklao rođaku zbog kockarskog duga od samo 3.500 dinara. Seriju je zatvorio sin sudije iz Pančeva uhvaćen u Bugarskoj sa 2,5 kilograma heroina, koje je švercovao takođe da bi pokrio neizmirene kockarske obaveze.

Igre na sreću, sportske kladionice, elektronski rulet – retke grane poslovanja u Srbiji koje su ne samo u ekspanziji, već i povećavaju profit.

– Svakog dana se otvaraju nove kockarnice i kladionice, ali smo svedoci i sve češćih napisa o najtežim kriminalnim delima (prevare, pljačke, ubistva) koja su izvršena kao posledica kockanja – upozoravaju iz SOS centra za kockare.

Oni veruju da je ovo problem koji samo što „nam nije eksplodirao u lice“, jer je kockanje jedina vrsta legalizovane zavisnosti, problem koji enormno raste sa nemaštinom. Poražavajuće je što mladi danas, napominju u SOS centru, mogu za 200 dinara da se kockaju i drogiraju. Prema njihovom istraživanju, više od trećine osnovaca starijih razreda imalo je kontakt sa kockom i/ili drogom.

– Za pomoć nam se obraća sve mlađa populacija ili njihovi roditelji, pa je i adolescent od 17 godina ozbiljan zavisnik i ima kockarski staž od 4-5 godina – kaže Jelena Manojlović, koordinator psihološkog tima SOS. – To što neko troši malo ili mnogo novca na klađenje ili igre nije merilo dubine patologije, što pokazuje ubistvo zbog duga od 3.500 dinara.

Ovaj centar pomaže patološkim zavisnicima već šest godina, a broj onih koji žele pomoć rapidno raste. Dok su nekad, da bi došli do para, oni činili lakša dela: prevare, manipulacije ili sitne krađe, sad su dela sve gora – porodično nasilje, premlaćivanja, oružane pljačke i ubistva. Tako su, recimo, imali slučaj okorelog zavisnika koji je premlatio suprugu maltene do smrti jer nije dala pare.

Prošle godine SOS centru se za pomoć obratilo 1.033 ljudi, među kojima skoro trećina maloletnika. Godinu dana pre toga, za deset meseci, za pomoć se obratilo 800 ljudi. Procene su da u Beogradu ima najmanje 30.000 patoloških zavisnika od kladionice ili ruleta i još oko 20.000 na korak do zavisnosti. U celoj Srbiji više od pola miliona ljudi su ili ozbiljno ogrezli u ovoj bolesti ili su na korak do nje.

– U ovu zavisnost se ulazi iz raznih razloga, okidači su različiti – od nemaštine, preko propale ljubavi, braka, razvoda, smrti najbližeg… Mladi postaju kockari zbog brze zarade. Žele da kupe ono što roditelji ne mogu da im priušte – dobre patike ili skup mobilni – kaže Jelena Manojlović. Sa maloletnicima je teže raditi, jer su buntovni, ne trpe autoritete i misle da su najpametniji.

– Zato apelujemo na roditelje da ne vraćaju dugove dece, već da, čim se prvi dug javi, potraže stručnu pomoć! Kocka nije hir, ni bezobrazluk, a najmanje zabava, već ozbiljna bolest zavisnosti koja mora da se leči i psihoterapijski i farmakološki – kaže Manojlovićeva. Petina zavisnika je fakultetski obrazovana, a dve trećine su nevenčani ili razvedeni. Procenat razvoda kod ove populacije je za osam odsto veći nego kod ostatka nacije.

LjUBITELjI TIKETA – PATOLOŠKI KOCKARI

Dok su klasične igre na sreću („bingo“ i „lutrija“) popularnije kod žena, kod muškaraca su najpopularnije sportske kladionice. Polovina muškaraca je u najproduktivnijem dobu između 30. i 49. godine, a čak 10 odsto ljubitelja tiketa su patološki kockari! Istraživanja su pokazala da oko 13.000 zavisnika igra samo jednu igru, oko 10.000 igra dve i oko 7.000 tri ili više.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *