АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ У СРБИЈИ: Ако имате више од 24 године прете вам смртоносне богиње!

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ У СРБИЈИ: Ако имате више од 24 године прете вам смртоносне богиње!

20 октобра 2017

Морбилама се могу заразити сви који су примили само једну дозу вакцина, кажу епидемиолози.

На Космету влада епидемија малих богиња илити морбила с више од 164 заражених људи, а једна беба је умрла.

Лекари упозоравају да нису угрожена само невакцинисана деца, већ и сви који су добили само једну дозу вакцине у оквиру вакцинације која се спроводила до 1993. године или су добили неквалитетна цепива.

– Ако има епидемија морбила на Косову, ако је један већ оболео у Врању, ако их има и у Македонији, Румунији и Аустрији, односно свуда где је комуникација нашег живља велика, то значи да мале богиње могу врло лако да се прошире и у Србији. Најугроженији су велики градови који имају мали број вакцинисане деце. Најмање их је у Београду, па затим следе Ниш, Нови Сад и Крагујевац.

Пре 1993. вакцина од морбила се давала у једној дози и та једна доза може бити сасвим довољна заштита, међутим ми смо деведесетих лутали од произвођача до произвођача и стално их мењали – објашњава епидемиолог Радмило Петрушић.

Он подсећа да деведесетих година прошлог века нису имали довољно вакцина због санкција.

– Друга доза вакцине, односно ревакцинација, појачава или поправља дејство прве ако случајно није била добра. „Торлак“ је покушавао тада на све стране да нађе довољно вакцина, али нико није хтео осим Италијана да нам их прошверцује. Ипак, најважније је да као нација имамо колективни имунитет и зато је важно вакцинисати децу јер га управо она праве.

Сви они који су рођени после 1971. године примили су једну дозу такозване моновакцине против морбила, од 1978. године почиње да се примењује ММ вакцина, па од 1981. вакцина против морбила постаје обавезна. Тек од 1993. године почела је примена ММР вакцине, и то у две дозе.

(Курир)

KOMENTARI3 коментара

 1. njuškalo says:

  Nisu ovde čista posla. Upravo pre kratkog vremena dokazano je da ta vakcina ne štiti od morbila. Od čega štiti i da li od nečeg štiti ili od nečeg razboljeva ne kažu, ali od morbila ne štiti to je sigurno. Kakve su sad to priče o epidemiji morbila u nevakcinisanim ili nedovoljno vakcinisanim sredinama.

  • zlatko says:

   Što je još smešnije, nemački sud je presudio da ne postoji ni virus malih boginja. A kod nas epidemija bolesti čiji izazivač uopšte ne postoji.

 2. goran says:

  Sad ce da vam prodaju opet vakcine. Samo budale ce se odazvati na ovakvu patku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u