АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ У СРБИЈИ: Ако имате више од 24 године прете вам смртоносне богиње!

ALARMANTNO UPOZORENJE U SRBIJI: Ako imate više od 24 godine prete vam smrtonosne boginje!

20 oktobra 2017

Morbilama se mogu zaraziti svi koji su primili samo jednu dozu vakcina, kažu epidemiolozi.

Na Kosmetu vlada epidemija malih boginja iliti morbila s više od 164 zaraženih ljudi, a jedna beba je umrla.

Lekari upozoravaju da nisu ugrožena samo nevakcinisana deca, već i svi koji su dobili samo jednu dozu vakcine u okviru vakcinacije koja se sprovodila do 1993. godine ili su dobili nekvalitetna cepiva.

– Ako ima epidemija morbila na Kosovu, ako je jedan već oboleo u Vranju, ako ih ima i u Makedoniji, Rumuniji i Austriji, odnosno svuda gde je komunikacija našeg življa velika, to znači da male boginje mogu vrlo lako da se prošire i u Srbiji. Najugroženiji su veliki gradovi koji imaju mali broj vakcinisane dece. Najmanje ih je u Beogradu, pa zatim slede Niš, Novi Sad i Kragujevac.

Pre 1993. vakcina od morbila se davala u jednoj dozi i ta jedna doza može biti sasvim dovoljna zaštita, međutim mi smo devedesetih lutali od proizvođača do proizvođača i stalno ih menjali – objašnjava epidemiolog Radmilo Petrušić.

On podseća da devedesetih godina prošlog veka nisu imali dovoljno vakcina zbog sankcija.

– Druga doza vakcine, odnosno revakcinacija, pojačava ili popravlja dejstvo prve ako slučajno nije bila dobra. „Torlak“ je pokušavao tada na sve strane da nađe dovoljno vakcina, ali niko nije hteo osim Italijana da nam ih prošvercuje. Ipak, najvažnije je da kao nacija imamo kolektivni imunitet i zato je važno vakcinisati decu jer ga upravo ona prave.

Svi oni koji su rođeni posle 1971. godine primili su jednu dozu takozvane monovakcine protiv morbila, od 1978. godine počinje da se primenjuje MM vakcina, pa od 1981. vakcina protiv morbila postaje obavezna. Tek od 1993. godine počela je primena MMR vakcine, i to u dve doze.

(Kurir)

KOMENTARI3 komentara

 1. njuškalo says:

  Nisu ovde čista posla. Upravo pre kratkog vremena dokazano je da ta vakcina ne štiti od morbila. Od čega štiti i da li od nečeg štiti ili od nečeg razboljeva ne kažu, ali od morbila ne štiti to je sigurno. Kakve su sad to priče o epidemiji morbila u nevakcinisanim ili nedovoljno vakcinisanim sredinama.

  • zlatko says:

   Što je još smešnije, nemački sud je presudio da ne postoji ni virus malih boginja. A kod nas epidemija bolesti čiji izazivač uopšte ne postoji.

 2. goran says:

  Sad ce da vam prodaju opet vakcine. Samo budale ce se odazvati na ovakvu patku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *